Οι ψαράδες του Διδυμοτείχου πρόσφεραν χθες παραδοσιακό “κουρμπάνι” για τον Άγιο Αθανάσιο

Οι ψαράδες του Διδυμοτείχου πρόσφεραν χθες παραδοσιακό “κουρμπάνι” για τον Άγιο Αθανάσιο

Το παραδοσιακό “κουρμπάνι” των ψαράδων του Διδυμοτείχου, αναβίωσε και χθες 18 Ιανουαρίου στην “πόλη των κάστρων” και  στην συνοικία της Ταμπακιάς.

Το μεσημέρι, στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου Αγίου Αθανασίου, οι «Ψαράδες» της παρόχθιας στον Ερυθροπόταμο συνοικίας της Ταμπακιάς, τηρώντας το έθιμο, προσέφεραν «κουρμπάνι» (θυσία) στον Άγιο Αθανάσιο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός προσήλθε και τέλεσε τον αγιασμό και στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους και τα κρεατικά, παρουσία του δημάρχου της πόλης Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και άλλων επισήμων.

Το κουρμπάνι  του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιούν οι κάτοικοι του «ψαραμοχαλά» του Διδ/χου, της γειτονιάς που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης από την Αλεξ/πολη και μετά τη γέφυρα του Ερυθροποτάμου και με σημαντική  μάλιστα θρηκευτικότητα και λαμπρότητα.  Είναι οι ορθόδοξοι χριστιανοί  που εξακολουθούν – μέχρι και σήμερα – να το πραγματοποιούν μπροστά στο παρεκκλήσι του ομώνυμου Αγίου.

Οι εθιμικές διαδικασίες του κουρμπανιού κρατούν δύο ημέρες. Αρχίζουν από το πρωί της παραμονής (ημέρα γιορτής του Αγίου Αντωνίου) και τελειώνουν το μεσημΈρι της γιορτής του Αγίου Αθανασίου με την κλήρωση για το ποια οικογένεια θα πάρει σπΊτι της το εικΌνισμα του Αγίου. Η οικογένεια επωμίζεται όλα τα έξοδα και αγοράζει το κοτς- το κριάρι- τα κρεμμύδια, τα μαντήλια και τους άρτους. Ωστόσο στην τελετουργία συμμετέχουν όλοι και όλες. Υπάρχει ομάδα γυναικών  που βοηθάει τη νοικοκυρά το απόγευμα της παραμονής στο καθάρισμα των κρεμμυδιών και στην προετοιμασία των γλυκών. Υπάρχει ο σφάχτης, οι βοηθοί του και ο μάγειρας. όλοι βοηθούν στην προετοιμασία.