Σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες στο Φυλάκιο – Ανακλήθηκε η άδεια δόμησης, αποχώρησε απ’ το έργο ο ντόπιος υπεργολάβος

Σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες στο Φυλάκιο – Ανακλήθηκε η άδεια δόμησης, αποχώρησε απ’ το έργο ο ντόπιος υπεργολάβος

Ο ξεσηκωμός και οι δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων, με τις δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ήδη οι πρώτες εξελίξεις στην έναρξη κατασκευής της νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Ήδη οι εργασίες που γινόταν εκεί από την Πέμπτη σταμάτησαν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία του τοπικού υπεργολάβου της ΤΕΡΝΑ που ξεκίνησε τις χωματουργικές εργασίες, ΑΠΟΧΩΡΕΙ από το έργο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τον κόσμο. Έτσι η κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε το έργο αντί 22 εκατ. ευρώ, θα πρέπει είτε να βρει άλλο ντόπιο υπεργολάβο, κάτι που δεν είναι πάντως εύκολο μετά από όσα προηγήθηκαν, είτε να φέρει δικά της μηχανήματα ή υπεργολάβου από περιοχή εκτός Έβρου.

DIABASTE AKOMA-Φυλάκιο: Νέα, δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Εβριτών – Να σταματήσει άμεσα η κατασκευή νέας δομής

Παράλληλα, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ορεστιάδας, η Πολεοδομία δηλαδή, ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στις 14 Ιανουαρίου, την Πράξη Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ» με ιδιοκτήτη την Μισθώτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε .στην εκτός σχεδίου περιοχή Φυλακίου Δ.Ε. Κυπρίνου, Δήμου Ορεστιάδας. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του δήμου Ορεστιάδας και αφορά:

Την Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας με Α/Α Πράξης 347768/14-01-2022 με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ» με ιδιοκτήτη την Μισθώτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στην εκτός σχεδίου περιοχή Φυλακίου Δ.Ε Κυπρίνου Δήμου Ορεστιάδας.
ΕΠΕΙΔΗ
κατά τη διάρκεια ελέγχου των δικαιολογητικών και στοιχείων που συνοδεύουν την Α/Α 347768/14-01-2022 Πράξη Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ» με ιδιοκτήτη την Μισθώτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκε ελλείψει των παρακάτω:
1) Δεν υποβλήθηκε η έγκριση Αρχαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που προβλέπεται στο άρθρο 41 του Ν. 4495/2017(ΦΕΚ 167/Α/2-11-2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2) Όλες οι εργασίες που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση του μηχανικού δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό των εργασιών του έργου, όπως απαιτείται, για τον έλεγχο υπέρβασης ή μη του οριζόμενου ποσού των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (25.000).(Άρθρο 3 της Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 ΦΕΚ1843/13-05-2020). Στον προϋπολογισμό των εργασιών του έργου αναφέρονται εργασίες που δεν αφορούν περίφραξη της περ. κα της παρ.2 του άρθρου 29 Ν. 4495/2017(ΦΕΚ 167/Α/2-11-2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3) Στην τεχνική έκθεση του μηχανικού δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της τοποθέτησης οικίσκων πέραν του ενός και δεν περιγράφεται το μέγεθος των οικίσκων.

ΑΝΑΚΑΛΟΥΜΕ
την Α/Α 347768/14-01-2022 Πράξη Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ» με ιδιοκτήτη την Μισθώτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε .στην εκτός σχεδίου περιοχή Φυλακίου Δ.Ε. Κυπρίνου, Δήμου Ορεστιάδας .
Κατά της παραπάνω απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή στο αρμόδιο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α Α΄, μέχρι την συγκρότηση του ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της, στο πρωτόκολλο της ΥΔΟΜ Ορεστιάδας, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.4495/2017. Για το παραδεκτό της άσκησης προσφυγής απαιτείται η καταβολή παραβόλου πενήντα (50) ευρώ, το οποίο προσκομίζεται κατά την κατάθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 

Στην παρέμβαση αυτή της Πολεοδομίας του δήμου Ορεστιάδας, σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο η δημοσίευση του Evros-news.gr το περασμένο Σάββατο, όταν δημοσιοποιήσαμε την ανάρτηση του δικηγόρου Πάρη Παπαδάκη, με την άδεια που είχε εκδοθεί από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Μπορεί ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης να μας κατηγόρησε για.. συκοφαντικά δημοσιεύματα, αλλά με την ανάδειξη του θέματος, ήρθε η παρέμβαση της Πολεοδομίας του, η οποία και ανακάλεσε την συγκεκριμένη άδεια. Αν πάντως ισχύει αυτό που δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κ.Μαυρίδης, ότι για κάποιες εργασίες δεν χρειάζεται καν άδεια γιατί υπάρχει σχετικός νόμος που επιτρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς αυτήν, τότε προφανώς η ΤΕΡΝΑ μπορεί να τις συνεχίσει.