Επιτροπή Αγώνα Προέδρων για το Φυλάκιο, με Συμεωνίδη που συμφωνεί με την Κυβέρνηση;

Επιτροπή Αγώνα Προέδρων για το Φυλάκιο, με Συμεωνίδη που συμφωνεί με την Κυβέρνηση;

-Συμεωνίδης: Παλιά στο Φυλάκιο ήταν 1.000 και 1.500 άτομα. Τότε γιατί δεν γκρίνιαζε κανένας;

-Αν ξαναγίνει συμβάν όπως τον Μάρτιο του 2020, γιατί να μην υπάρχει ένα  έτοιμο μέρος που να τους έχεις εκεί μέσα (τα ίδια που έλεγε ο Μηταράκης);

Οι κάτοικοι του Φυλακίου, όλης της περιοχής Ορεστιάδας και του Έβρου, κατάφεραν σε πρώτη φάση, με επικεφαλής τον αγωνιστή Πρόεδρο Χρήστο Τυρμπάκη και τις δυο δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να σταματήσουν τα έργα που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. 

Οργανώθηκαν μόνοι τους και αντέδρασαν άμεσα, προγραμματίζοντας τις δυο συγκεντρώσεις, χωρίς καθυστερήσεις, άσκοπες συνεδριάσεις και συζητήσεις και σίγουρα… έβαλαν τα γυαλιά στους διάφορους θεσμικούς που απείχαν απ’ όλο αυτό τον ξεσηκωμό. Μετά από την δεύτερη συγκέντρωση της Τρίτης, που δυστυχώς… αμαυρώθηκε από ελάχιστα ξένα στοιχεία προς την περιοχή, τα οποία βρέθηκαν στο Φυλάκιο περισσότερο για να… αρπαχτούν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έκαναν κακό αντί να προσφέρουν κάτι θετικό στον αγώνα των κατοίκων, αποφασίστηκε να αναλάβουν δράση οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, με την δημιουργία μιας Επιτροπής Αγώνα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ο Πρόεδρος του Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης να σηκώνει μόνος του το τεράστιο “βάρος” όλης αυτής της προσπάθειας.

Έτσι χθες το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο “Πολύκεντρο” της Ορεστιάδας και αποφάσισαν την σύσταση Επιτροπής, που αποτελείται από 7 Προέδρους Κοινοτήτων, 5 του δήμου Ορεστιάδας και 2 του δήμου Διδυμότειχου, που συμμετέχουν στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας δομής λαθρομεταναστών. Τα μέλη αυτής της Επιτροπής, η οποία έχει επικεφαλής ως Πρόεδρο τον Χρήστο Τυρμπάκη που ξεκίνησε σχεδόν μόνος του την προσπάθεια αντίστασης πριν μια εβδομάδα, είναι οι:

Χρήστος Τυρμπάκης Πρόεδρος Φυλακίου

Χαρνίδης Νίκος ΔΕ Ορεστιάδας

Συμεωνίδης Σωτήρης ΔΕ Βύσσας

Μπιτζακίδης Νίκος ΔΕ Τριγώνου

Σιώπης Γιώργος ΔΕ Κυπρίνου (

Καραγιάννη Ευαγγελία ΔΚ Διδυμοτείχου

Γκιντίδης Δημήτρης Πρόεδρος Μάνης Διδυμοτείχου

Γιώργος Καραμπατζάκης ΤΚ Μαρασίων

Όλοι ευχόμαστε η Επιτροπή αυτή να οργανωθεί και να λειτουργήσει άμεσα, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, γιατί είναι σίγουρο ότι οι εργασίες που σταμάτησαν προσωρινά, θα γίνει προσπάθεια να συνεχιστούν. Μπορεί ο τοπικός υπεργολάβος να αποχώρησε από το έργο παίρνοντας τα μηχανήματα του, αλλά η εταιρεία ΤΕΡΝΑ που θα εισπράξει 22 εκατ. ευρώ γι’ αυτό, σίγουρα θα βρει κάποιον άλλον. Κι αν δεν είναι εφικτό από τον Έβρο ή την Θράκη, θα τον φέρει από αλλού. Άρα, απαιτείται προγραμματισμός, εγρήγορση και ετοιμότητα για άμεση αντίδραση.

Όπως δήλωσε μετά την χθεσινή σύσκεψη ο κ.Τυρμπάκης,  η Επιτροπή αποφάσισε να επισκεφθεί πολύ άμεσα τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, προκειμένου να παραλάβει από τον δήμο όλα τα  έγγραφα που υπάρχουν για την επέκταση των δομών, με την δημιουργία ουσιαστικά ενός δεύτερου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στο Φυλάκιο και έτσι να ενημερωθεί για τις εργασίες που ξεκίνησαν να γίνονται. Επίσης, θα στείλει επιστολή προς όλους τους δημάρχους του Έβρου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, στους βουλευτές του νομού και άλλους θεσμικούς φορείς.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με δεδομένη την απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να κατασκευάσει ουσιαστικά μια νέα δομή σε χώρο απέναντι από τις ήδη υπάρχουσες στο Φυλάκιο, αυξάνοντας ουσιαστικά την δυναμικότητα από τα 700 άτομα σήμερα στα 960, όπως ξεκάθαρα δήλωσε μέσα στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα και μηχανισμός ή τρόπος για άμεση κινητοποίηση του κόσμου. Για να μην… πιαστεί η περιοχή στον… ύπνο.

Επειδή όμως δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ως Evros-news.gr δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι:

Στην Επιτροπή συμμετέχει ο Πρόεδρος της Καβύλης Σωτήρης Συμεωνίδης, ο οποίος μπορεί τον περασμένο Απρίλιο να… απειλούσε ότι θα παραδώσει το όπλο του Εθνοφύλακα αν αυξηθεί έστω και κατά έναν η χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, όμως σε πρόσφατες ραδιοφωνικές δηλώσεις του, έδειξε να συμφωνεί με όσα αποφάσισε η Κυβέρνηση να γίνουν στο Φυλάκιο. Πως λοιπόν τώρα, αυτός ο άνθρωπος που έκανε τις ίδιες δηλώσεις με τον βουλευτή Τάσο Δημοσχάκη και τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ότι δηλαδή δεν θα αυξηθεί καθόλου ο αριθμός των φιλοξενούμενων λαθρομεταναστών, θα κάνει… αγώνα για να αποτρέψει τη νέα δομή; Μάλιστα ακόμα… περιμένει και αυτός τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να έρθει στην Ορεστιάδα και να ενημερώσει, αν και ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε στην Κομοτηνή ότι δεν βλέπει τον λόγο να το κάνει, αφού “το έλυσε το ζήτημα”.

Είπε συγκεκριμένα ο κ.Συμεωνίδης μιλώντας στον Maximum και τον Δημήτρη Κολιό στις 23 Δεκεμβρίου 2021 τα εξής:

  • “Με αυτά που είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Θεοδωρικάκος, δεν αυξάνεται το ΠΡΟΚΕΚΑ. Μένουμε στα 375 άτομα. Για να μην γελιόμαστε, γιατί πιο μπροστά πριν την ανακαίνιση είχε πολύ περισσότερα άτομα και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι είναι υπερβολική η αύξηση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ (σ.σ. κατά 240 άτομα). Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε αυτό το πράγμα. Να υπάρχει κάποια κινητικότητα για αύξηση”.
  • “Από το 2012 που λειτουργούν τον ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕΚΑ πάντα είχαν πολύ περισσότερα άτομα, 1.000 ή και 1.500 αυτοί που περνούσαν αβέρτα από δω πέρα. Τότε γιατί δεν γκρίνιαζε κάποιος; Και δεν μιλούσε. Και τώρα έχουμε μια δέσμευση της Κυβέρνησης και λέει ότι παραμένουμε στα 375. Παραμένουμε σε αυτό που είπε ο κύριος Θεοδωρικάκος. Εγώ δεν τον υπολογίζω καθόλου τον κύριο Μηταράκη τι λέει”.
  • “Απλά λοιπόν θα φτιάξουν λίγο τον βιολογικό, θα φτιάξουν διοικητικά κτίρια και αν σε περίπτωση, για να λέμε την πικρή αλήθεια, ξαναγίνει ένα συμβάν όπως έγινε τον Μάρτιο του 2020, ποιος ο λόγος να μην υπάρχει ένα μέρος που θα είναι αναβαθμισμένο, να μην τους έχεις εκεί μέσα και να τους έχεις από δω μέχρι την Κομοτηνή να περπατάνε στον δρόμο και να κινδυνεύει ο κόσμος”; (Ο κ.Συμεωνίδης λέει δηλαδή ότι ακριβώς επικαλούνταν και ο Νότης Μηταράκης για να πείσει ότι πρέπει να αυξηθεί το ΚΥΤ στους 1.500 και φυσικά προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις όλων και τελικά αυτό αποτράπηκε. Ο Μηταράκης, ο υπουργός της Κυβέρνησης, τον οποίο ο… γύγας Συμεωνίδης λέει ότι δεν υπολογίζει)
  • “Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας να περιφέρονται άσκοπα. Πρέπει να βάλουμε όχι νερό στο κρασί μας, αλλά όταν είναι εθνικό θέμα, δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Με τα διάφορα που ακούω από μερικούς. Πρέπει να αφήσουμε την αντιπολίτευση γενικά στην άκρη για τέτοια θέματα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι λέμε και τι κάνουμε”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Τα αναφέρομε όλα αυτά, γιατί όπως είδαμε μια εβδομάδα τώρα, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει με κάθε τρόπο την δημιουργία της νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών, με την κατασκευή νέου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ χωρητικότητας 240 ατόμων. Χρησιμοποιώντας με διάφορους τρόπους κατασταλτικά την Αστυνομία. Όσοι μετέχουν λοιπόν στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να έχουν ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΨΗ και να πιστεύουν ότι αυτό που αποφασίστηκε να γίνει, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ.

Γιατί μην ξεχνάμε ότι και πριν λίγους μήνες πάλι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων είχαν αναλάβει δράση, αλλά το μόνο αποτέλεσμα τους ήταν η απόφαση να χτιστεί το εκκλησάκι της Αγιάς Σοφιάς, για το οποίο μήνες τώρα… τρέχει μόνος του ο Πρόεδρος του Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης και δεν είδαμε κανέναν να τον βοηθάει ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την ανέγερση του. Δεν πρέπει λοιπόν να… χαϊδεύουμε αυτιά, γιατί την ώρα του αγώνα για αποτροπής της κατασκευής νέας δομής, δεν χωρούν υπεκφυγές, ατέρμονες συζητήσεις Επιτροπών και έλλειψη ουσιαστικών αντιδράσεων.