Πέτροβιτς: Θυμήθηκε ξαφνικά να επαναφέρει την πρόταση Λαμπάκη, για Σχολή Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη

Πέτροβιτς: Θυμήθηκε ξαφνικά να επαναφέρει την πρόταση Λαμπάκη, για Σχολή Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη

Ο νομός Έβρου αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα, τα αναχώματα παραμένουν μήνες ανοιχτά στην κοιλάδα Ερυθροπόταμου Διδυμοτείχου και την περιοχή Τυχερού-Θυμαριάς-Λαγυνών, αλλά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, θυμήθηκε την… Σχολή Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, ο κ.Πέτροβιτς με… πομπώδες δελτίο Τύπου, μας ενημέρωσε ότι επανάφερε ουσιαστικά την πρόταση που είχε κάνει επανειλημμένα από το 2011 και σε πολλές Κυβερνήσεις, ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ζητώντας την ίδρυση Σχολής Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Αλεξανδρούπολη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και τώρα ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, με τόσο άμεσα ζητήματα να ζητούν λύση και από τον ίδιο, επιχειρεί άλλη μια φορά μια επικοινωνιακή πομφόλυγα.

Όπως επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ότι ζητάει μια κρατική Σχολή για την Αλεξανδρούπολη, όπου έχουν συγκεντρωθεί τα πάντα για το νομό Έβρου, την στιγμή που ο υπόλοιπος νομός “σβήνει” κάθε μέρα και περισσότερο. Ιδιαίτερα η περιοχή του βορείου Έβρου, αλλά και ο κεντρικός νομός από την Αλεξανδρούπολη και πάνω, που χρήζουν άμεσης κρατικής στήριξης. Όμως ο κ.Πέτροβιτς ζητάει νέα… ενίσχυση της πρωτεύουσας, λες και ετοιμάζεται για… υποψήφιος δήμαρχος της, αγνοώντας όλη την άλλη περιοχή. Φτάνει πια με αυτές τις ανούσιες επικοινωνιακές φανφάρες.

Η επιστολή Πέτροβιτς σε Πλακιωτάκη

Το ζήτημα ίδρυσης Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Αλεξανδρούπολη επαναφέρει στο προσκήνιο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη.

Ο κ. Πέτροβιτς επισημαίνει στην επιστολή του πως από το καλοκαίρι του 2000εξαγγέλθηκε από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ)η ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» στην Αλεξανδρούπολη, ικανοποιώντας αίτημα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Στη συνέχεια, με την αριθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 68 Α/8-4-02)παραχωρήθηκε δωρεάν και κατά κυριότητα στο ΥΕΝ έκταση 148 στρεμμάτων, στην περιοχή Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και την ίδρυση «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος». Εντούτοις, επί είκοσι (20) χρόνια, το θέμα παραμένει «παγωμένο», χωρίς να έχει προχωρήσει από καμία κυβέρνηση η υλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής.

Χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογραμμίζει πως «Η τοπική μας κοινωνία, αντιμετωπίζει με στωικότητα την κωλυσιεργία των κυβερνήσεων στην ικανοποίηση του εν λόγω χρόνιου και δίκαιου αιτήματος. Δεν έχουμε την πρόθεση, αλλά ούτε και λόγο, να θίξουμε ή να υποδείξουμε το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ/ ΕΛ- ΑΚΤ). Δικαιούμεθα, όμως, να ζητήσουμε, και είναι ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να ικανοποιήσει την υπόσχεση δεκαετιών, να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη Παραγωγική Σχολή του Λ.Σ/ ΕΛ- ΑΚΤ, όπως ακριβώς είχε αποφασισθεί.

Οι λόγοι για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης προφανώς και δεν ήταν τυχαίοι. Εκτιμούμε πως δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, αλλά απλά και επιγραμματικά θα τους αναφέρουμε: παραμεθόριος και ευαίσθητη περιοχή, λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος με ιδιάζουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, κόμβος μεταφορών και αγωγών, ευρύ πεδίο εκπαίδευσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης κ.ο.κ.».

Κλείνοντας ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως η αναβάθμιση και η ίδρυση τόσο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού όσο και των Παραγωγικών Σχολών Λ.Σ/ ΕΛ- ΑΚΤείναι επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και αναμένει την ανταπόκριση του Υπουργού στην αξιοποίηση των 148 στρεμμάτων στον Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό να υλοποιηθεί επιτέλους η αρχική δέσμευση της πολιτείας.