Ορεστιάδα: STOP στα έργα στο Φυλάκιο, ως την συνάντηση με Θεοδωρικάκο, ζητάει το δημοτικό συμβούλιο

Ορεστιάδα: STOP στα έργα στο Φυλάκιο, ως την συνάντηση με Θεοδωρικάκο, ζητάει το δημοτικό συμβούλιο

Να σταματήσουν τα έργα που ήδη ξεκίνησαν στο Φυλάκιο Ορεστιάδας για την επέκταση των εγκαταστάσεων και αύξηση χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κατά 240 άτομα μέχρι να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, αποφάσισε χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας.

Σε μια συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου 4 ώρες και στην οποία αν και κλήθηκε δεν παρέστη ο κ.Θεοδωρικάκος επικαλούμενος με εύσχημο τρόπο έκτακτες υποχρεώσεις λόγω φόρτου εργασίας από την κακοκαιρία “Ελπίς” και τα παρεπόμενα προβλήματα της, αυτές ήταν οι δυο σημαντικότερες απόψεις και προτάσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν. Η αλήθεια είναι, ότι η πρόταση να σταματήσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ τις εργασίες μέχρι να υπάρξει η συνάντηση και συζήτηση με τον αρμόδιο για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ υπουργό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ευτυχώς που κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Βαγγέλη Ντινούδη που ανήκει στην παράταξη της Μαρίας Γκουγκουσκίδου. Μέχρι τότε δεν είχε αναφερθεί, αλλά συμφώνησαν με αυτή όλες οι παρατάξεις.

Επίσης, αποφασίστηκε αν τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος συνεχίζει να… σνομπάρει την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους της, αρνούμενους να συζητήσει μαζί τους είτε ερχόμενος στην Ορεστιάδα είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, να πάει στην Αθήνα μια Επιτροπή για να συναντηθεί μαζί του. Θα την αποτελούν ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν να είναι η κ.Γκουγκουσκίδου, μαζί  με τον Περιφέρειάρχη Χρήστο Μέτιο και αν αυτός δεν μπορεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αλλά και τους 4 βουλευτές του νομού. Από αυτούς ζητήθηκε μάλιστα να στηρίξουν, αφού λόγω του νόμου δεν μπορούν να συνυπογράψουν το χθεσινό ψήφισμα-απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να δηλώσουν ότι συμφωνούν με όσα ζητούνται από την Κυβέρνηση. Είναι σίγουρα θετικό ότι αυτή την φορά ο κ.Μαυρίδης δεν θα πάει μόνος του για τις συναντήσεις, όπως γινόταν μήνες τώρα και ουδείς άλλος γνώριζε τι συζητούσε, ποιες προτάσεις κατέθετε, τι του απαντούσαν οι υπουργοί, ποιες διαβεβαιώσεις έπαιρνε ή ποιες έδινε ο ίδιος, αλλά θα μετέχει και κ Μαρία Γκουγκουσκίδου εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση.

Όπως τονίσαμε, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ούτε αυτή την φορά… εμφανίστηκε έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, επικαλούμενους την δικαιολογία που αναφέραμε. Βέβαια πριν λίγες ημέρες στην Κομοτηνή είχε δηλώσει ότι… έλυσε το θέμα σε άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, εννοώντας προφανώς τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη. Άρα προφανώς δεν βλέπει να υπάρχει θέμα να συζητήσει. Εκτός των βουλευτών Τάσου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου, Σταλυρου Κελέτση και Νατάσας Γκαρά, τον Περιφερειάρχη κ.Μέτιο που είχε κληθεί και έστειλε επιστολή επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του περιφερειακού συμβουλίου ότι: “Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ” εκπροσώπησε ο κ.Πέτροβιτς.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μην σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι ενέργειες αντίδρασης στα έργα που ξεκίνησαν, γιατί μέχρι να υπάρξει συνάντηση με τον κ.Θεοδωρικάκο τα έργα μπορεί να προχωρούν, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φτλακίου Χρήστος Τυρμπάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα των Προέδρων Τοπιών Κοινοτήτων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ζήτησε από όλους να δεσμευθούν ότι στηρίζουν τις ενέργειες που προγραμματίζουν.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους, δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν  τα αιτήματα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Κυβέρνηση, ενώ η κ.Γκαρά επιτέθηκε τόσο σε αυτούς όσο και στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε “αγγίξει” ως Κυβέρνηση το συγκεκριμένοι ζήτημα. Η απάντηση των συναδέρφων της από τη Ν.Δ ήταν πως δεν το έκανε, γιατί ως κόμμα είναι υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των λαθρομεταναστών στην χώρα.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, όπως και ο βουλευτής κ.Δημοσχάκης, για τις δηλώσεις τους πριν λίγο καιρό, όπου… πανηγύριζαν για δικαίωση του αγώνα του εβρίτικου λαού με την δέσμευση Θεοδωρικάκου ότι το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ δεν θα φιλοξενεί πάνω από 374 λαθρομετανάστες, ακόμα και αν χτιστεί ένα καινούργιο 240 θέσεων. “Αφού κερδίσαμε και δικαιωθήκαμε, τώρα γιατί καταθέσατε ασφαλιστικά μέτρα κατά των έργων και συζητάμε σήμερα”, ήταν η αυτονόητη επισήμανση του επικεφαλής της “Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών” Σάκη Παπανδρέου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασμανίδης στο τέλος ζήτησε από όλους να ην πιστεύουν τίποτα από όσα λέει ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης, γιατί είναι ψέματα και το αποδεικνύει η στάση του όλους τους προηγούμενους μήνες.

Υπήρξαν φυσικά και στιγμές που κάποιοι Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Βασίλη Μαυρίδη, προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες που έχουν ως δημοτική αρχή, λέγοντας ότι δέχονται άδικη κριτική τόσο ο δήμαρχος όσο και οι ίδιοι, γιατί έκαναν ότι μπορούσαν να αποτρέψουν τις δυσάρεστες εξελίξεις. Κι αν κάποιοι το έκαναν κρατώντας ένα επίπεδο, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καραγιάννης για μια ακόμη φορά το… τερμάτισε και προκάλεσε ειρωνικά χαμόγελα και γέλια, αφού…έμπλεξε την τρόικα, τις συντάξεις, τον Τόμσεν, στην απέλπιδα προσπάθεια με το γνωστό του ύφος να… αποθεώσει τον δήμαρχο άλλη μια φορά και να τον εμφανίσει ως… τεράστιο αγωνιστή που δέχεται άδικη κριτική, ενώ είναι μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα. Μιλάμε ότι ο άνθρωπος, που είχε μάλιστα κάποια στιγμή… αυτοπαραμυθιαστεί ότι μπορεί να είναι και υποψήφιος δήμαρχος, ξεπέρασε ακόμα και τον… Αρχοντή Αρχοντίδη στην προσπάθεια να δείξει την… αφοσίωση του στον δήμαρχο.