Handelsblatt: Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Handelsblatt: Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση και σημειώνει πως η Ευρώπη αναζητά λύση από κοινού με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, με μνεία στην Αλεξανδρούπολη.

«Εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο αριθμός των τερματικών σταθμών υγραερίου αυξάνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό άφιξης LNG (υγροποιημένΚαθορισμός χαρακτηριστικής εικόνας ο φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη. Το εργοστάσιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, θα κατασκευαστεί με επιδοτήσεις ύψους 167 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και από την ΕΕ».

Και στη συνέχεια αναφέρει: «Και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει τώρα  σχέδια για την κατασκευή «ενός ή περισσότερων» τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σχέδια για μεγαλύτερη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης αποκτούν μια δυναμική. Και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που ψύχεται στους μείον 160 βαθμούς σε ειδικά δεξαμενόπλοια, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Gas Infrastructure Europe σημειώθηκε νέο ρεκόρ παράδοσης τον Ιανουάριο, με περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ έχουν μειωθεί στην Ασία».

Πηγή: in.gr