Αλεξανδρούπολη: Ανακοίνωση δημάρχου Γ.Ζαμπούκη, για την δικαίωση εργαζόμενων που δούλεψαν στον δήμο χωρίς συμβάσεις

Αλεξανδρούπολη: Ανακοίνωση δημάρχου Γ.Ζαμπούκη, για την δικαίωση εργαζόμενων που δούλεψαν στον δήμο χωρίς συμβάσεις

Ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον πρώην δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και την παράταξη του, εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε 48 εργαζόμενους, που είχαν απασχοληθεί χωρίς συμβάσεις. 

Η δήλωση του κ.Ζαμπούκη αναφέρει ότι:

“Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τις αξιώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι μας ανέφεραν, ότι εργαστήκαν  στο Δήμο  από την προηγούμενη  Δημαρχιακή Αρχή, χωρίς να  τηρηθεί η νομότυπη πρόσληψη τους. Η δική μας απάντηση στα αιτήματα τους, ήταν ο «μονόδρομος» της προσφυγής τους στην Δικαιοσύνη,  ώστε   εάν και εφόσον δικαιωθούν να υποχρεωθεί η  Δημοτική Αρχή να τους πληρώσει.

Σήμερα με την τελεσίδικη απόφαση με αριθμό 14/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης στην συνέχεια της υπ αριθ. 482/2020  πρωτόδικης  απόφασης του Ειρηνοδικείου Αλεξανδρούπολης  που  αρχικά είχε  δικαιώσει  15  εργαζόμενους δικαιώθηκαν και οι υπόλοιποι  33  εργαζόμενοι. Δηλαδή, δικαιώθηκαν  συνολικά  48  συμπολίτες μας που απασχολήθηκαν  στον τομέα Καθαριότητας, επί δίμηνο το έτος 2019  λίγο πριν τις εκλογές,  χωρίς συμβάσεις εργασίας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Ευάγγελου Λαμπάκη και την παράταξή του «Πόλη και Πολίτες». Χαιρόμαστε για την δικαίωση του μόχθου των εργαζομένων, αλλά συγχρόνως μας προκαλεί θλίψη το αδίσταχτο πολιτικό αλισβερίσι που εκτυλίχθηκε σε βάρος των συμπολιτών μας.
Ο κ. Λαμπάκης αναδεικνύεται με αυτήν την απόφαση ως μια σύγχρονη πολιτική καμήλα, όμως τις «καμπούρες» του, τις έχει στην πλάτη και θέλει να τις ξεχνά. Εξαπολύει μομφές, επικαλείται τους νόμους και προσφεύγει στην Δικαιοσύνη, κουνά το δάχτυλο επί παντός επιστητού για τον Δήμο και την διαχείρισή του, όταν αναφέρεται στην νέα Δημοτική Αρχή. Ξεχνά όμως  ότι ο ίδιος παρανόμησε και ενίσχυσε την μαύρη – αδήλωτη εργασία και άφησε απλήρωτους εργαζόμενους. Ξεχνά ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι εκτός από οικονομικά μετέωροι, ήταν και ανασφάλιστοι και απροστάτευτοι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.


Ξεχνά επίσης, ότι απροστάτευτο άφησε και τον ίδιο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με τις παράνομες και αδιανόητες ενέργειές του. Ο Δήμος καλείται όχι απλά να καταβάλλει στους εργαζομένους  τους μισθούς τους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά και να επιβαρυνθεί με τους τόκους, τόσο των μισθών, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Και το  χειρότερο είναι, ότι  κινδυνεύει να  υποχρεωθεί να σηκώσει  και το οικονομικό βάρος των προστίμων αδήλωτης εργασίας  που τυχόν θα επιβληθούν για κάθε εργαζόμενο.
Σήμερα η δικαιοσύνη θυμίζει στον κ. Λαμπάκη τις πολιτικά ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες μεθόδους του και τις υποσχέσεις του που κατέληξαν σε εκμετάλλευση της εργασίας συνδημοτών μας, οι οποίοι βίωσαν μια απίστευτη ταλαιπωρία για να αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα τους. Του θυμίζει επίσης ότι τελικά, καταπάτησε την νομιμότητα και την διαφάνεια και έβλαψε οικονομικά τον Δήμο και όλους τους δημότες. Σε αντίθεση με την πελατειακή πολιτική που άσκησε ο κ. Λαμπάκης και τις παράνομες επιλογές του για τις οποίες οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας και θα υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Δήμου με τιμή και αξιοπιστία”.