Χαλάρωση μέτρων εισηγείται η Κυβέρνηση – Και όρθιοι στη διασκέδαση, πληρότητα άνω του 50% τα γήπεδα

Χαλάρωση μέτρων εισηγείται η Κυβέρνηση – Και όρθιοι στη διασκέδαση, πληρότητα άνω του 50% τα γήπεδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε χθες πρωί της Δευτέρας η καθιερωμένη σύσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών.

Η εισήγηση της κυβέρνησης θα είναι για αύξηση πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50%, επαναφορά όρθιας διασκέδασης και επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αιτηθεί και την περασμένη εβδομάδα την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ωστόσο η επιτροπή δεν άναψε το πράσινο φως για την αύξηση της χωρητικότητας, που παρέμεινε στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Στόχος ειδικών και κυβέρνησης είναι το φετινό Πάσχα να μας βρει χωρίς περιοριστικά μέτρα και η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει πράξη, χωρίς πισωγυρίσματα.

Η χώρα διανύει περίοδο βραδείας συρρίκνωσης της επιδημίας, χωρίς σαφείς ενδείξεις για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί, κάτι που μετατρέπει σε δύσκολη εξίσωση τον σχεδιασμό των Αρχών να βαδίσει σύντομα και η Ελλάδα στην πεπατημένη των ευρωπαϊκών χωρών, αίροντας περιορισμούς και μέτρα που συνόδεψαν τους προηγούμενους μήνες.

Ήδη, το θέμα των αποκριάτικων μαζικών εκδηλώσεων -δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2019- τουλάχιστον για το τελευταίο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να καλείται την Τετάρτη να δώσει την εισήγησή της για τη διοργάνωσή τους ή μη.

Η κάμψη στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες εξελίσσεται με τον βραδύ ρυθμό που έχουν επισημάνει οι ειδικοί. Αν και η εβδομάδα ξεκινά με πολλά κρούσματα (20.361), οι θάνατοι χθες -όπως και το περασμένο διήμερο- παραμένουν λιγότεροι των 80, με 78 νέους ενώ 66 και 72 ήταν το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς που «έσπασαν» χθες το φράγμα των 500 και βρέθηκαν στους 499, ανέρχονται πλέον στους 494.

Σε τροχιά αποσυμφόρησης και οι νέες εισαγωγές με τις νοσηλείες COVID-19, με 4.247 ασθενείς να νοσηλεύονται συνολικά στη χώρα μετά τα εξιτήρια και τους 376 που εισήχθησαν κατά το περασμένο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr.

Έτσι, με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και επτά στους δέκα πολίτες θωρακισμένους με τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού να ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων -την ερχόμενη Τετάρτη η σχετική συνεδρίαση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-, ξενίζει ίσως το γεγονός πως το 6,8% των ατόμων που «έληξε» το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους προτιμά να διατηρεί το στάτους των ανεμβολίαστων, χάνοντας «ελευθερίες» που διευρύνονται μάλιστα τις επόμενες ημέρες.

Πέρα από δικαιώματα κανονικότητας, το εμβόλιο εξασφαλίζει και την προστασία σε ευπαθείς ομάδες όπως υπενθύμισε με την ειδική της μνεία στον εμβολιασμό ατόμων με καρκίνο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Με αφορμή τη 4η και 15η Φεβρουαρίου που είναι αφιερωμένες στη μάχη κατά του καρκίνου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε τον τριπλάσιο κίνδυνο της COVID-19 για την εν λόγω ομάδα, δηλώνοντας πως θα πρέπει «να υπερβούν τον φόβο και να εμβολιαστούν για κάτι που πραγματικά θα τα προστατεύσει από ένα ορατό κίνδυνο».

Πηγή: protothema.gr