Συνάντηση Τσίπρα-Πάιατ, με επίκεντρο και την… Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση Τσίπρα-Πάιατ, με επίκεντρο και την… Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στα γραφεία του κόμματος του στην Βουλή.


Συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου ο κ.Πάιατ διετέλεσε ως γνωστόν Πρεσβευτής των ΗΠΑ και γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας.

Επίσης έγινε αναφορά και στην Αλεξανδρούπολη, όπου ξεκίνησε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ελληνοαμερικανική συνεργασία, αλλά πλέον ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει στάση ως αντιπολίτευση. Μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει στον Τζέφρι Πάιατ την… κωλοτούμπα του αυτή και «επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας και στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Υπογράμμισε ότι «μεσοπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφαλείας».

Παράλληλα, τόνισε τη στήριξή του στην περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Τέλος, τόνισε «την σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στη Χάγη».