Γαλατούμος: Κάποιοι μη Σαμοθρακίτες κατέθεσαν αίτηση στο Leader μόνο για τις… επιδοτήσεις

Γαλατούμος: Κάποιοι μη Σαμοθρακίτες κατέθεσαν αίτηση στο Leader μόνο για τις… επιδοτήσεις

Πρωτόγνωρη είναι η συμμετοχή των προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»-Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο,  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αξιόλογης.

Οι αιτήσεις αφορούν κατά 90% επιχειρήσεις από το νησί της Σαμοθράκης, ενώ το υπόλοιπο  10% αφορά  τις περιοχές Μάκρης, Λουτρού και Άνθειας. Στα θεματικά πεδία περιλαμβάνονται προτάσεις για δημιουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας καταλυμάτων, εστίασης, διαμονής, αθλητικών χώρων κ.α.

Έχουν κατατεθεί 92 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 14,5 εκ ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη είναι της τάξης των 18,5 εκατ. ευρώ. Έχει δηλαδή ξεπερασθεί κατά πολύ το αρχικό ποσό του προϋπολογισμού που  αγγίζει τα 650.000 ευρώ.

Ικανοποιημένος από την μεγάλη συμμετοχή αιτήσεων μέσω της Δημοσυνεταιριστικής ΕΒΡΟΣ Α.Ε δήλωσε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, εξηγώντας  ότι  το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων αφορούν το νησί. Όμως ήταν επίσης ξεκάθαρος και ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης αρχικά αναρωτιέται αν το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αγγίζουν οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, εκτιμώντας πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Επισημαίνει παράλληλα, ότι η εντοπιότητα θα πρέπει να αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις αξιολόγησης και αυτό αποτελεί αίτημά τους.

Θεωρεί επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από άτομα που δεν είναι Σαμοθρακίτες και έχουν σαν μοναδικό κίνητρο την επιδότηση του 85% από το Leader και την συμμετοχή του 15% από τον ιδιώτη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τέτοιες προτάσεις δεν θα μπορέσουν αν περάσουν. «Πολλοί μπήκαν για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εγώ όσο μπορώ δεν θα το επιτρέψω”, προσθέτοντας ότι, οι καινοτόμες προτάσεις θα υποστηριχθούν.

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό  θα στείλει

ο κ.Γαλατούμος για αύξηση χρηματοδότησης

Στις προϋποθέσεις αξιολόγησης σύμφωνα με τον κ. Γαλατούμο τέθηκε η ύπαρξη α) της εντοπιότητας ώστε να παραμείνουν άνθρωποι στην περιοχή  και β) του  ορίου  ηλικίας, ώστε ένας νέος άνθρωπος που τώρα ξεκινάει τη ζωή του να έχει πλεονέκτημα σε σχέση με έναν 75χρονο.Προτεραιότητα  επίσης θα δοθεί και στους αλιείς οι οποίοι μέσω του προγράμματος αυτού προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους ώστε να αναβαθμίσουν  την δουλειά τους.

Μάλιστα  σε συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοσυνεταιριστικής, τον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, διαπιστώνεται σύμπλευση απόψεων μέσα από τις οποίες ζητούν την αύξηση των κονδυλίων στο πρόγραμμα αυτό πέραν του αρχικού ποσού που αγγίζει τα 650.000 ευρώ και την ύπαρξη αξιοκρατίας ώστε να υποστηριχθούν επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τη διαμονή, εστίαση και  διασκέδαση χωρίς να σημαίνει ότι είναι αντίθετοι και  σ΄ αυτούς που αιτούνται επένδυσης περιηγητικών σκαφών για το νησί.

Στα άμεσα σχέδια του δημάρχου Σαμοθράκης είναι η αποστολή τις επόμενες ημέρες υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το οποίο θα απευθύνει  αίτημα να αυξηθεί το ποσό του προϋπολογισμού του εν λόγω προγράμματος ώστε να υποστηριχθούν επενδύσεις που έχουν να κάνουν με δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη Σαμοθράκη.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*