Διδυμότειχο: Τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, συζητήθηκαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Β.Δελησταμάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, συζητήθηκαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Β.Δελησταμάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των χωριών της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, συζητήθηκαν σε σύσκεψη του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου η οποία πραγματοποιήθηκε χθες τους Μεταξάδες, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βασίλη Δελησταμάτη.

Ήταν η πρώτη φορά που Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για τους αγρότες βρέθηκε στην περιοχή, κάτι που το επεσήμαναν στον κ.Δελησταμάτη και τον ευχαρίστησαν γι’ αυτό. Συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο της ΔΑΟΚ Έβρου Απόστολο Τζιμοτούδη και μαζί με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου άκουσαν από τους αγρότες τα προβλήματα τα οποία τους έθεσαν επί αρκετή ώρα. Ο ίδιος μάλιστα σημείωνε όσα του έλεγαν οι παριστάμενοι, έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που γνώριζε, αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και κάποια λάθη, όμως έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τέθηκαν ζητήματα όπως η αποκατάσταση των αναχωμάτων, πολλά από τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά και κατεστραμμένα από τις καταστροφικές πλημμύρες αρχές του 2021 και δεν προχώρησαν τα έργα. Η απάντηση ήταν πως τον Απρίλιο, αφού ξεπεραστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο ανάδοχος που ήδη ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο της περιοχής Ερυθροποτάμου, θα ξεκινήσει την αποκατάσταση τους.

Επίσης, του επισημάνθηκε ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τις πολλές νησίδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στην κοίτη του Ερυθροποτάμου σε όλο το μήκος του και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σπάνε τα αναχώματα και πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες τους. Η απάντηση του κ.Δελησταμάτη ήταν πως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ.Μέτιος βρέθηκε στην περιοχή των Μεταξάδων όταν έγιναν πριν ένα χρόνο οι καταστροφές, είδε την κατάσταση που υπάρχει και ήδη αναζητείται λύση για παρεμβάσεις στο θέμα των νησίδων.

Ακόμα, αναφέρθηκε το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας και ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής είπε ότι το γνωρίζει γιατί έχουν γίνει και σε αυτόν παράπονα πολύ πριν αναλάβει την συγκεκριμένη θέση, αλλά ανέφερε πως αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων. “Ο Περιφερειάρχης κ.Μέτιος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δοθεί η δυνατότητα και αρμοδιότητα και στις Περιφέρειες να κάνουν παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και να βοηθούν τους δήμους και ελπίζουμε να γίνει, γιατί όντως είναι σημαντικό πρόβλημα”.

Έγινε επίσης αναφορά στο θέμα των αντλιοστασίων και ο κ.Δελησταμάτης ανέφερε ότι η Περιφέρεια βλέπει πολύ θετικά την πρόταση να αναλάβει την αποκατάσταση τους, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του θα μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Δυστυχώς απουσίαζαν εντελώς νέοι σε ηλικία αγρότες

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες και το ΒΙΝΤΕΟ του Evros-news.gr< δυστυχώς από την συνάντηση αυτή, απουσίαζαν εντελώς νέοι σε ηλικία αγρότες. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβρισκόμενων, με εξαίρεση δυο-τρεις, ήταν άνω των 65 ετών. Το δημογραφικό είναι βέβαια γνωστό, λίγοι νέοι μένουν πλέον στα χωριά και ασχολούνται με την γεωργία, αλλά και αυτοί που υπάρχουν και συμμετέχουν στα ειδικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται για την στήριξη τους, δεν βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση. Να εκφράσουν τα παράπονα τους, να επισημάνουν λάθη και παραλείψεις, να απαιτήσουν λύσεις, ακόμα και να διαμαρτυρηθούν έντονα.

Όταν δεν συμμετέχουν όσα νέα παιδιά έχουν αποφασίσει και έγιναν αγρότες και προτιμούν να… γκρινιάζουν στα καφενεία ή στο facebook, πως μετά έχουν απαίτηση να ακουστεί η φωνή τους και να δοθούν λύσεις. Γιατί τουλάχιστον ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Δελησταμάτης, είναι γνωστό ότι όχι γνωρίζει πολύ κακά τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω της καθημερινής επαγγελματικής του ενασχόλησης, αλλά είναι και άνθρωπος που ξέρει να ακούει, να μεταφέρει σωστά τα αιτήματα και να διεκδικεί συγκεκριμένες λύσεις.