Ορεστιάδα: Σε τραγική κατάσταση ο δρόμος για Χελιδώνα, Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ορεστιάδα: Σε τραγική κατάσταση ο δρόμος για Χελιδώνα, Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί από την επαρχιακή οδό Λάδης-Κυπρίνου προς το χωριό Χελιδώνα και τον Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας.

Συνάδερφος και φίλος δημοσιογράφος από την Αθήνα που βρέθηκε για ρεπορτάζ τουριστικής προβολής της περιοχής μας στον Έβρο, μου ζήτησε να τον μεταφέρω στο σημαντικό μνημείο του Ταφικού τύμβου Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας, αφού το θεωρεί ένα από τα σημεία του νομού και της περιοχής, που αξίζει να επισκεφθεί οποιοσδήποτε. Δυστυχώς επέλεξα να πάμε μέσω του δρόμου προς το χωριό Χελιδώνα Ορεστιάδας και εκεί διαπιστώσαμε και οι δύο, ότι βρίσκεται σε ελεεινή κατάσταση. Θυμίζει… βομβαρδισμένο τοπίο, πίστα μότο κρος, πάντως δρόμος που να οδηγεί μάλιστα σε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο ιστορικής και όχι μόνο σημασίας δεν μπορεί να είναι.

Αποφάσισα να τοποθετήσω το κινητό τηλέφωνο σε σταθερή βάση και να καταγράψω την κατάσταση που υπάρχει, από την διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Λάδης-Κυπρίνου προς Χελιδώνα και κάποια στιγμή από το έντονο τράνταγμα του αυτοκινήτου στις πολλές διάσπαρτες λακκούβες, το τηλέφωνο έφυγε από την θέση του. Το αφήσαμε έτσι ακριβώς, για να καταλάβετε τι… τραβάνε όσοι οδηγοί πηγαίνουν προς Χελιδώνα, οι έστω και λίγοι κάτοικοι που έχουν μείνει στο χωριό και κάνουν συχνά την διαδρομή, αλλά και προς τον Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας, όσοι επιλέγουν να μεταβούν από αυτή την διαδρομή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Η αρμοδιότητα για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου, όπως και όλων των υπολοίπων που οδηγούν στον Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας, ανήκει στον δήμο Ορεστιάδας. Αυτός πρέπει να επιληφθεί και να αποκαταστήσει το τραγικό οδόστρωμα. Κι επειδή ο συνάδερφος και φίλος γνώριζε ότι βρίσκεται ήδη στην τελική ευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού η κατασκευή του μουσείου στο σημείο του Ταφικού τύμβου και μάλιστα είναι έτοιμη και η χρηματοδότηση του έργου με 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η δικαιολογημένη απορία του ήταν:

“Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιος δρόμος ως πρόσβαση σε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο, που όταν γίνει επισκέψιμο για πολύ κόσμο και μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών και γενικότερα ενδιαφερόμενων να το γνωρίζουν, μέχρι να φτάσει κάποιος εκεί θα… βλαστημάει την ώρα και στιγμή που το επιχείρησε; Τουλάχιστον μέσω της Χελιδώνας; Θα υπάρχει δυσφήμιση αντί για προβολή της περιοχής. Κι επειδή έχω επισκεφθεί και το παρεμφερές βίλα “Αρμύρα” στην Βουλγαρία, οι συγκρίσεις θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτες”, μου είπε ο φίλος και συνάδερφος και είχε απόλυτα δίκιο.