Έβρος: Απατεώνες ξεγέλασαν τρεις γυναίκες σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και τους πήραν 33.000 ευρώ

Έβρος: Απατεώνες ξεγέλασαν τρεις γυναίκες σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και τους πήραν 33.000 ευρώ

Οι απατεώνες συνεχίζουν την δράση τους και με διάφορους τρόπους καταφέρνουν και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά και στο νομό Έβρου, είτε “αδειάζοντας” τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ε/ιτε με άλλους τρόπους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

“Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την 21-2-2022, εξαπάτησε ημεδαπή στον Έβρο. Συγκεκριμένα, ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα προσποιούμενος τον πελάτη, προκειμένου να καταθέσει χρήματα  για διαμονή στο ξενοδοχείο της.

ατά την επικοινωνία τους, η παθούσα έλαβε μήνυμα (sms), που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και το οποίο εμπεριείχε σύνδεσμο (link) που ακολούθησε, πληκτρολογώντας τους προσωπικούς της τραπεζικούς κωδικούς, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμό της και να προβούν σε μεταφορές χρημάτων, ύψους 9.000 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.

Επίσης, στην ίδια περιοχή σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος το χρονικό διάστημα από 13-1-2022έως την 2-2-2022, εξαπάτησε ημεδαπή στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, ο δράστης επικοινωνούσε με την παθούσα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής προσποιούμενος τον στρατιωτικό που διαμένει στο εξωτερικό και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά κατάφερε να την πείσει να καταθέσει σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 14.000 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για  τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 23-2-2022 το πρωί, εξαπάτησαν ηλικιωμένη ημεδαπή στην Αλεξανδρούπολη.

Αναλυτικότερα, άγνωστος δράστης, προσποιούμενος τον αστυνομικό  επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ηλικιωμένη και με το πρόσχημα συγκάλυψης θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος, που έχει εμπλακεί συγγενικό της πρόσωπο, ζήτησε από αυτήν χρήματα.

Με αυτό τον τρόπο ο δράστης κατάφερε να πείσει την ηλικιωμένη να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ σε άγνωστη συνεργό του.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

Με αφορμή τα νέα κρούσματα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.

H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης των πολιτών που καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της  κρίνει σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα και τα οποία συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας» ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί».

Τα μηνύματα αυτά συνήθως παρακινούν τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται μέσα στο ίδιο email ή SMS και ο οποίος οδηγεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, αριθμούς τραπεζικών καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password), τα οποία οι δράστες υποκλέπτουν μόλις αυτά συμπληρωθούν από τους πολίτες.Με τον τρόπο αυτό οι δράστες αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και αφαιρούν άμεσα χρηματικά ποσά.

  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν στοιχεία των τραπεζικών σας καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password) που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές τραπεζικές ιστοσελίδες/ εφαρμογές προκειμένου σας καταβάλουν ή τους καταβάλετε χρήματα για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Στις περιπτώσεις αυτές να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.