Εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία-Πάιατ: Τι είπε για Αλεξανδρούπολη. Στεφανοβίκειο, Έλληνες ομογενείς Μαριούπολης

Εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία-Πάιατ: Τι είπε για Αλεξανδρούπολη. Στεφανοβίκειο, Έλληνες ομογενείς Μαριούπολης

Την στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και διεξάγονταν φονικές μάχες σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ να παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις, η Ελλάδα δεν έχει ανάμιξη σε όσα συμβαίνουν.

Με δεδομένη την  σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ που είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία, η οποία προβλέπει συνεργασία και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αυτό που έγραψε το Evros-news.gr ότι δε έχει υποβληθεί κανένα αίτημα μέχρι στιγμής για οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας, ισχύει. Το επιβεβαίωσε άλλωστε  ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζάφρι Πάιατ, μιλώντας στους δημοσιογράφους για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Διευκρίνισε ότι έως τώρα δεν έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Παρόλα αυτά, ο κ.Πάιατ έκανε γνωστό ότι από τη βάση του Στεφανοβίκειου  12 αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι θα φύγουν με προορισμό την Πολωνία. Σημείωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν ένα μέρος αυτής της Δύναμης στην Ελλάδα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των διοικητών της και των στρατιωτών της για τη διαμονή τους στον Βόλο, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους συμμετέχοντας σε ασκήσεις με τους συναδέλφους τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους Έλληνες ομογενείς της Μαριούπολης

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, που ως γνωστόν υπηρέτησε αι στην Ουκρανία, ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ουκρανικό, τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που ταξίδεψε στην Μαριούπολη. Ο κ.Πάιατ, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχει ταξιδέψει πολλάκις στην Μαριούπολη και γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ομογένειας. Χαρακτήρισε την κοινότητα των περίπου 120.000 ανθρώπων «περήφανη για την ελληνική ταυτότητά της», αλλά και για το γεγονός ότι είναι Ουκρανοί πολίτες, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από την ογκώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.