Άδεια για δεύτερο σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ζήτησε με αίτηση σήμερα η Gastrade

Άδεια για δεύτερο σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ζήτησε με αίτηση σήμερα η Gastrade

Αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρεία Gastrade, που αναπτύσσει το έργο.

Ο Σταθμός θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κμ Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κμ φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κμ ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

“Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας”, αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει: “Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του “Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης” για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”.

Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (ιδρύτρια μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ με 20% ο κάθε ένας.

Το ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στην Βουλή

Την συγκεκριμένη εξέλιξη είχε ανακοινώσει σήμερα στην Βουλή και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντάσσοντας την στις προσπάθειες για ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ώστε να μην είναι “όμηροι” του ρωσικού φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Μητσοτάκης: Με δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε λύσεις ενεργειακής απεξάρτησης

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ρωσική αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατασκευή του δεύτερου σταθμού LNG, θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. 

«Στόχος της χώρας είναι να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*