Μητσοτάκης: Με δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε λύσεις ενεργειακής απεξάρτησης

Μητσοτάκης: Με δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε λύσεις ενεργειακής απεξάρτησης

Στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση στην Βουλή για την αιματηρή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που επιφέρει αυτή στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ότι και η χώρα μας, όπως η Ευρώπη, είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και με την δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μετά από αυτόν της Ρεβυθούσας, θα μπορέσει να έχει ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, η οποία το εκμεταλλεύεται αυτό και τώρα.

Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

“Σήμερα αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά η προσπάθεια μας να βρούμε εναλλακτικές λύσεις στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη. Πρέπει να αυξήσουμε προμήθεια υγροποιημένου αερίου γι’ αυτό και δημιουργούμε δεύτερη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν συζητήσεις Κύπρο Ισραήλ και Αίγυπτο εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις αερίου. Ο γρηγορότερος τροπής να φέρουμε αέριο σερ Ελλάδα και Ευρώπη είναι με υγροποιημένο αέριο που θα έρθει από την Αίγυπτο.

Σε αντίθεση με πολλές ΕΕ που θέλουν φυσικό αέριο για να ζεσταίνονται σε εμάς το φυσικό αέριο συνδέεται περισσότερο με την ηλεκτρική μας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε πιστεύω να συμφωνήσουμε. Να γίνουμε πύλη εισόδου σε πρώτη φάση υγροποιημένου αερίου, στην συνέχεια φυσικού αερίου και στο μέλλον υδρογόνου. Φαντάζομαι τώρα κατανοείται πόσο σημαντική ήταν και η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*