Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε μαιευτήριο της Μαριούπολης – Στους 17 οι τραυματίες, διεθνής καταδίκη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε μαιευτήριο της Μαριούπολης – Στους 17 οι τραυματίες, διεθνής καταδίκη

Ρωσική αεροπορική επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 ατόμων, ανάμεσα τους και εγκύων, έγινε χθες και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και καταδίκη.

Την ώρα που οι αγορές «προεξοφλούν» μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση, επί τουρκικού εδάφους, ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, η ρωσική επίθεση, νωρίτερα σήμερα, σε μαιευτήριο της Μαριούπολης -με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έγκυες- πυροδοτεί μια νέα ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβασε βίντεο μετά την επίθεση, διερωτώμενος για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα αγνοεί τη ρωσική τρομοκρατία και ζητώντας να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας. «Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ήταν το σχόλιο του Ουκρανού προέδρου.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Οι εικόνες όμως από την επίθεση έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτίριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει ίχνος από τα ουρανικά τάγματα, τα οποία επικαλέστηκε η Ζαχάροβα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι στόχευσαν το μαιευτήριο.

Την οργή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, που έγραψε ότι ελάχιστα πράγματα είναι πιο διεστραμμένα από το να στοχεύει κανείς απροστάτευτους ανθρώπους. Ανάλογη θέση πήρε και ο Λευκός Οίκος

Το αεροπορικό χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης είχε ως αποτελέσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά η πρόσοψη του κτιρίου, με αστυνομικούς και στρατιώτες να σπεύδουν για να απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο.


Σε πλάνα που κυκλοφόρησε η ουκρανική πλευρά, φαίνεται, μεταξύ άλλων, να απομακρύνεται μία έγκυος γυναίκα από τα χαλάσματα.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις ελπίδες για διπλωματική εκτόνωση της κρίσης, η ρωσική πολιορκία συνεχίζεται. Το Κίεβο δέχεται χτυπήματα, όμως η ουκρανική άμυνα φαίνεται πως έχει οργανωθεί  και περιμένει πιθανή εισβολή, την ώρα που οι βομβαρδισμοί έχουν επιφέρει πλήγματα και απώλειες σε δεκάδες ουκρανικές περιοχές.
Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι παραδέχτηκαν τη χρήση θερμοβαρικών βομβών, οι οποίες απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, όταν υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι.

Πηγή: protothema.gr