Αλεξανδρούπολη: Επίκεντρο αφίξεων το λιμάνι, με ΑμερικανικοΒρεττανικά ΝΑΤΟϊκά πλοία, ξένους διπλωμάτες και Στρατηγούς

Αλεξανδρούπολη: Επίκεντρο αφίξεων το λιμάνι, με ΑμερικανικοΒρεττανικά ΝΑΤΟϊκά πλοία, ξένους διπλωμάτες και Στρατηγούς

Οργασμός δραστηριότητας και αφίξεων επικρατεί αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού μεταγωγικά πλοία μεταφέρουν στρατιωτικό και όχι μόνο εξοπλισμό των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, υπάρχουν επισκέψεις διπλωματών, αλλά και Ελλήνων Στρατηγών.

Συγκεκριμένα, προχθές κατέπλευσε και “έδεσε” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το Βρετανικό μεταγωγικό πλοίο “HARTLAND POINT” το οποίο ξεφόρτωσε κυρίως εξοπλισμό υποστηρικτικό για την διαμονή των  δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στα Βαλκάνια και άλλες χώρες κοντά στην Ρωσία.

Μάλιστα το απόγευμα το συγκεκριμένο πλοίο απέπλευσε από την Αλεξανδρούπολη και σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσει το μεγαλύτερο από τα τρία που συνολικά θα βρεθούν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου.

Πρόκειται για το Αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY PASSION” το οποίο θα ξεφορτώσει άρματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία στη συνέχεια σιδηροδρομικά αλλά και με νταλίκες θα προωθηθούν σε Ρουμανία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλαμ θα φορτώσει τα άρματα που ήρθαν μέσω Βουλγαρίας στο Πετροχώρι Ξάνθης πριν λίγο καιρό και πήραν μέρος σε κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις.

Στις 31 Μαρτίου, αναμένεται να καταπλεύσει το επίσης Αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY KING”, που επίσης θα ξεφορτώσει και στη συνέχεια θα φορτώσει στρατιωτικό υλικό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Όλες αυτές οι αφίξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την φονική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά συμμετέχουν στην επιχείρηση #AtlanticResolve 2022 υποστηρίζοντας την 9η κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των @USArmyEURAF ταυτόχρονα με τις αυξημένες εμπορικές δραστηριότητες και είναι προγραμματισμένα από τον Δεκέμβριο 2021.

Στον ΟΛΑ ο Βούλγαρος Πρέσβης στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου επισκέφθηκε ο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. Valentin Poriazov και αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ για όλα τα θέματα, είχαν πολύωρη συνεργασία.

Καθώς οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βουλγαρίας αναβαθμίζονται περαιτέρω και ενισχύονται οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ήταν πολύ σημαντική η συγκεκριμένη επίσκεψη του Βούλγαρου διπλωμάτη που εκπροσωπεί την χώρα του στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα Πρόξενος της Θεσσαλονίκης

Είχε προηγηθεί στον ΟΛΑ και η επίσκεψη  της Γενικής Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη Sibylla Beendig. Συνοδευόταν από τον κ. Γεώργιο Θεοδωράκη, Διευθυντή του Παραρτήματος βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Ο νέος Διοικητής της 12ης Μεραρχίας
Τέλος, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν ο νέος Διοικητής της 12ης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, μαζί με τον απερχόμενο Διοικητή Υποστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο σε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση.
Να συμπληρώσουμε τέλος, ότι σε όλες τις συναντήσεις και ενημερώσεις, παραβρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.