Το 20% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θέλει να αποκτήσει η Βουλγαρία

Το 20% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θέλει να αποκτήσει η Βουλγαρία

-Οι Βούλγαροι ανακοίνωσαν ότι θα μπορούν πλέον να διέρχονται και φορτηγά από τον συνοριακό σταθμό Μακάζα-Νυμφαίας Ροδόπης

Για «νέα σελίδα» στον τομέα των μεταφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Σάμπεβ στη Σόφια.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πως θα επαναλειτουργήσει σύντομα ο συνοριακός σταθμός στην περιοχή Θέρμες Ροδόπης – Ζλατογκράντ, που παραμένει κλειστός λόγω της πανδημίας, ενώ έγινε γνωστό πως η Σόφια επιδιώκει την απόκτηση του 20% των μετοχών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί στρατηγικό σημείο για την συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Χωρις_τιτλο

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών υπάρχει συμφωνία για άνοιγμα πολλών συνοριακών σημείων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, καθώς και συμφωνία για σύνδεση του Ιονίου με τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ανάπτυξη διαδρόμου μεταφοράς που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τη Σόφια, το Βίντιν, το Αράντ με την Κεντρική Ευρώπη.
Η βουλγαρική πλευρά ανακοίνωσε επίσης πως προτίθεται να θέσει σε λειτουργία ζυγαριές για φορτηγά στον συνοριακό σταθμό Μακάζα, στη Νυμφαία Ροδόπης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί κυκλοφορία στον Προμαχώνα. Παράλληλα έγινε γνωστό πως μέσα στο 2023 θα λειτουργήσει ο συνοριακός σταθμός Ξάνθης – Ρουντοζέμ.
Όσον αφορά το στρατηγικό έργο του σιδηροδρομικού διαδρόμου «Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε», o Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν το 2023 και οι κατασκευαστικές εργασίες θα ολοκληρωθούν έως το 2028.

Ο κ. Καραμανλής ειδικότερα, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας αρμόδιο για τα κοινοτικά κονδύλια και Υπουργό Οικονομικών, κ. Άσσεν Βασίλιεφ, τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Νικολάι Σάμπεφ και τον Υπουργό Ενέργειας, κ. Αλεξάντερ Νικολόφ. Στη συνέχεια συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Σάμπεφ.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο κ. Καραμανλής στάθηκε στη σύμπνοια Ελλάδας – Βουλγαρίας σε θέματα ανάπτυξης δικτύων και σε θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

«Η περιφερειακή ανάπτυξη και η συνοχή στην περιοχή μας περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών διαδρομών και διαδρόμων συνεχούς ροής. Η γειτονία μας διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοποίηση των λιμανιών των δύο χωρών, στη λογική ενός ολοκληρωμένου σιδηροδρομικού άξονα διασύνδεσής τους», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε. «Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα δώσει ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.


Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε, άλλωστε, ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς η διαδικασία αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «η συνεργασία των δυο χωρών θα ενισχυθεί και στα ευρωπαϊκά φόρα και στο Συμβούλιο των υπ. Μεταφορών της Ε.Ε.».

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε και η ανάπτυξη και των οδικών διασυνοριακών συνδέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας. Αναδείχθηκαν επίσης οι ελληνικοί προβληματισμοί για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
«Η τήρηση του κοινοτικού και εθνικού κεκτημένου εκατέρωθεν και η αυστηροποίηση των ελέγχων στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι η διαδρομή προς την αμοιβαία και επωφελή ανάπτυξη του τομέα και στις δυο χώρες», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
«Σε κρίσιμες χρονικές στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε, με τη γεωπολιτική σκακιέρα να πάλλεται, ο προσανατολισμός μας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην απανθρακοποίηση των μεταφορών, στην ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανάπτυξης και στη διακρατική συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συναντίληψη επί των θεμάτων και για την κωδικοποίηση των κοινών δράσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*