Κρατική Ορχήστρα και Συμφωνική της ΕΡΤ, αρνήθηκαν να παίξουν στη συναυλία για τη Μαριούπολη

Κρατική Ορχήστρα και Συμφωνική της ΕΡΤ, αρνήθηκαν να παίξουν στη συναυλία για τη Μαριούπολη

Οι κρατικοδίαιτοι της Κρατικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής της ΕΡΤ, αρνήθηκαν να παίξουν στην μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί με τον  διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνα βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τα έσοδα να διατίθενται για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Όμηροι ιδεοληψιών, σε αυτή την… αστεία χώρα όπου ο κάθε κρατικοδίαιτος με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη κάνει ότι του καπνίσει, “άδειασαν” τον διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνα βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, που θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 20:30, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του πολύπαθου ουκρανικού λαού που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φρίκη της ρωσικής εισβολής και συγκεκριμένα για την ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.
Τόσο ο Λεωνίδας Καβάκος όσο και οι υπόλοιποι μουσικού που θα λάβουν μέρος στη συναυλία, οι Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα) και Τιμόθεος Γαβριηλίδης Πετρίν (τσέλο), συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει έργα του Γιοχάνες Μπραμς ενώ η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε χθες, Τρίτη 5 Απριλίου.


Ο Λεωνίδας Καβάκος μίλησε στα «ΝΕΑ» για την άρνηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Συμφωνικής της ΕΡΤ, να συμμετάσχουν στη συναυλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για το μαιευτήριο της Μαριούπολης.
Ο κ. Καβάκος μίλησε στα «Νέα» για την άρνηση των δύο μουσικών συνόλων: «Είχα σκεφτεί να υπάρχει στο πρώτο μέρος ένα έργο μουσικής δωματίου. Ενα κουαρτέτο με άλλους τρεις νέους ταλαντούχους και ανερχόμενους μουσικούς: τον Βασίλη Βαρβαρέσο, τον Ηλία Λιβιεράτο και τον Τιμόθεο Γαβριηλίδη – Πέτριν, ο οποίος είναι μισός Ρώσος. Στο δεύτερο μέρος σκέφτηκα να συμμετάσχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία συνεργάζομαι επί επτά χρόνια σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Θα παίζαμε μαζί δύο έργα του Μπραμς: ένα από τα κουαρτέτα του με πιάνο σε σολ ελάσσονα – το οποίο θα το παίξουμε έτσι και αλλιώς τώρα – και την Τέταρτη Συμφωνία του. Αριστουργηματικά και δραματικά έργα που αρέσουν πολύ στο κοινό και είναι σε αντιστοιχία με τον σκοπό της συναυλίας.

Η εξήγηση που μου μεταφέρθηκε ήταν “για να μη γίνει κακή μιντιακή χρήση” σε σχέση με τη συμμετοχή της ΚΟΑ, κάτι που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω», απάντησε ο παγκοσμίου φήμης μουσικός, για να συμπληρώσει: «Για μένα είναι αδιανόητο να μη θέλει να συμμετάσχει κανείς σε μια συναυλία που έχει ως σκοπό την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, όπου υπάρχει σημαντικό ελληνικό στοιχείο. Κάνουμε μια συναυλία για να στηρίξουμε ένα νοσοκομείο που “φέρνει” ζωή, τη στιγμή που ο πόλεμος αφαιρεί ζωές. Αυτό ήταν γνωστό στους μουσικούς της Ορχήστρας και δεν κατανοώ την απόφασή τους. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κίνηση όπως ήταν και ο χαρακτήρας της συνεργασίας μας.

«Δεν μπορώ να βρω μια σοβαρή αιτιολογία για την άρνηση. Η συναυλία δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αφού δεν τάσσεται υπέρ της μιας πλευράς και κατά της άλλης – παρόλο που υπάρχει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η συναυλία – το τονίζω – έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσα να συνεχίσω τη συνεργασία μου με την Ορχήστρα, κάτι που με στενοχωρεί πάρα πολύ. Η προσπάθεια που γίνεται επτά χρόνια πηγαίνοντας στην επαρχία και σε μέρη όπου δεν είχαν ξανακούσει συμφωνικό ήχο μού άρεσε και δυστυχώς θα μου λείψει. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να αποδεχθώ τη συνεργασία με την ΚΟΑ πλέον είναι σε ένα αυστηρά επαγγελματικό πλαίσιο. Ή να κάνει ο σύλλογος μια δημόσια δήλωση που θα λέει ότι έκανε λάθος. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας μπορούμε να προχωρήσουμε».
Για τη συμφωνική της ΕΡΤ ο κ. Καβάκος είπε:
«Η διοίκηση είχε διάθεση να συνεργαστεί και η ορχήστρα έδωσε το ΟΚ, με την προϋπόθεση ότι στην ανακοίνωση θα αναφερόταν μόνο ότι τα έσοδα της συναυλίας θα προσφέρονταν για την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου της Μαριούπολης. Αφού τα ξεπεράσαμε όλα, φτιάξαμε και το πρόγραμμα των δοκιμών και ήμασταν έτοιμοι να φτιάξουμε το τελικό κείμενο με το οποίο θα ανακοινώναμε τη συναυλία, έρχεται μήνυμα την 1η Απριλίου από τον Σύλλογο των Μουσικών ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συναυλία, διότι ο κανονισμός τους δεν επιτρέπει αλλαγή προγράμματος δοκιμών, σε λιγότερο διάστημα από 14 ημέρες. Εγραφε μεταξύ άλλων: “Επειδή η συναυλία είναι στις 14 Απριλίου και σήμερα ο μήνας έχει πρώτη και δεν έχουμε το καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα συμμετάσχουμε στη συναυλία”. Είναι μια προσχηματική απάντηση που τους εκθέτει».

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*