Αλεξανδρούπολη: Μια σημαντική εκδήλωση απ’ τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ν.Έβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ”

Αλεξανδρούπολη: Μια σημαντική εκδήλωση απ’ τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ν.Έβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ”

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο η εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Εβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ”, με θέμα “Μαρτυρίες Εβριτών Στρατιωτών κατά την επιστροφή τους από το αλβανικό μέτωπο και η φιλοξενία τους σε ποντιακά χωριά”, μέσα από τις καταγραφές του λαογράφου Δημ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη).

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παύλος Στεφανίδης , αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές έκανε μια σύντομη αναφορά στην επίθεση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας στις 6 Απριλίου 1941 αλλά και στο Μαύρο Πάσχα των Θρακών (6 Απριλίου 1914). Στη συνέχεια και αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την αφιλοκερδή παρουσία τους στην εκδήλωση καθώς και τους χορηγούς για την οικονομική στήριξη του συλλόγου , έδωσε το λόγο στη Γεν. Γραμματέα του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου για να συντονίσει την εκδήλωση.
Η κ. Πανταζίδου με τη σειρά της αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που ενέπνευσαν το σύλλογο να διοργανώσει την εκδήλωση, με σκοπό την ανάδειξη της πατροπαράδοτης ποντιακής φιλοξενίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από το έργο του λαογράφου Δημητρίου Λουκάτου και τις μαρτυρίες των Εβριτών Στρατιωτών που επέστρεφαν από το αλβανικό μέτωπο και κατέγραψε και δημοσίευσε το 1952 ο δάσκαλος και λαογράφος Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης).
Κατόπιν ζήτησε από τον κ. Χαράλαμπο Μιχαηλίδη, ψυχαναλυτικό θεραπευτή και μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Εβρου να διαβάσει τη μαρτυρία του Δεκανέα Αγγελου Ποιμενίδη, δάσκαλου της Αλεξανδρούπολης.
Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κ. Γεώργιο Καλτσίδη , εγγονό του λαογράφου Δ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του παππού του, όπως αυτός τον έζησε από παιδί. Στο τέλος της ομιλίας του παρέδωσε στην κ. Πανταζίδου , για το αρχείο του συλλόγου το λόγο που είχε εκφωνήσει ο Δ. Παπαδόπουλος, κατά την ανακομιδή των λειψάνων του Μακαριστού 
Μητροπολίτη Γερβάσιου το 1950 (πρώτου Μητροπολίτη της νεοϊδρυθείσης Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης), στον τάφο-μνημείο που βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση από τον κ. Χ. Μιχαηλίδη της μαρτυρίας του Κοινοτάρχη τότε της Αισύμης Η. Ευαγγελίδη, παππού του αείμνηστου Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης Ηλία Ευαγγελίδη (1995-1998).
Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης η κ. Πανταζίδου έδωσε το λόγο στην κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ λαογραφίας η οποία αναφέρθηκε στον κορυφαίο λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο και μέσα από το κεφάλαιο του βιβλίου του ΄΄Οπλίτης στο αλβανικό μέτωπο – Ημερολογιακές σημειώσεις 1940-1941΄΄ , που αναφέρεται στη φιλοξενία του στο ποντιακό χωριό Αγραπιδιές Φλώρινας μίλησε για την πατροπαράδοτη ποντιακή φιλοξενία. Η κ. Ευσταθιάδου έκλεισε την ομιλία της με τη φράση του Δ. Λουκάτου ΄΄Στάθηκαν για εμάς Πατρίδα και γονιοί΄΄ , εννοώντας τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν επί είκοσι μέρες στο σπιτικό τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου ΄΄Οι Μωμόγεροι΄΄ ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του , όταν τον Οκτώβριο του 1979 έπαιξε στη θεατρική παράσταση ΄΄Ποντιακή Φιλοξενία΄΄ έργο που είχε γράψει στην ποντιακή διάλεκτο ο Ξενοφών ΄Ακογλου (Ξένος Ξενίτας), με αφορμή το κείμενο του Δ. Λουκάτου. Ο κ. Αλεξανδρίδης τότε είχε υποδυθεί το ρόλο του λαογράφου Δ. ΛουκάτουΣτη συνέχεια διάβασε κάποια αποσπάσματα από το θεατρικό έργο στην ποντιακή διάλεκτο.
Στο τέλος της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.ΦΕ κ. Δημήτρης Κελεμίδης , οι οποίοι απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι:
  • Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη π. Θεόκλητος
  • Εκπρόσωπος του Στρατηγού Τχης κ.Τσαλικυριάκη Δήμητρα
  • Επίσης μέλη και φίλοι του συλλόγου.
Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει και δημόσια τους χορηγούς της εκδήλωσης : Πολυχώρο ΧΑΡΑΜΑ, Ιχθυοπωλείο ΘΕΟΦΙΛΟΣ, καφέ MIKEL, είδη υγιεινής ΣΙΣΚΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ , ξενοδοχείο ΗΡΑ και τον κ. Τσαλκίδη Άγγελο σύμβουλο αγροτικών επιχειρήσεων.
Επίσης :
α. Το φωτογραφείο Στεφανίδου Χαρούλας.
β. Το e-evros για την καταγραφή/προβολή της εκδήλωσης.
γ. Την ΔΕΛΤΑ τηλεόραση για την κάλυψη της εκδήλωσης.
δ. Τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη διάθεση του αμφιθεάτρου και τον υπεύθυνο υπάλληλο του αμφιθεάτρου για την αμέριστη βοήθεια.
ε. Το ανθοπωλείο ΑΝΕΜΩΝΑ