“Κλείδωσαν” τέσσερις βασικές ειδικότητες: Αφιέρωμα του “Ελεύθερου Τύπου” στο νέο ΔΙΕΚ Σουφλίου

“Κλείδωσαν” τέσσερις βασικές ειδικότητες: Αφιέρωμα του “Ελεύθερου Τύπου” στο νέο ΔΙΕΚ Σουφλίου

Με ειδικότητες στρατηγικά στοχευμένες, ώστε να ανταποκρίνονται στην τοπική αγορά εργασίας αλλά και στις απαιτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού, ο θεσμός των ΙΕΚ αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει δύο παραδείγματα θεματικών ΙΕΚ στο Σουφλί και στο Αιγάλεω, που με τη συνδρομή των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων παρέχουν εκπαίδευση, πρακτική άσκηση και εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες και οικονομίες που επανέρχονται δυναμικά.

Στο θεματικό ΙΕΚ του Σουφλίου επιχειρείται η αναβίωση της σηροτροφίας και της μεταξουργίας, μιας οικονομίας βαθιάς συνδεδεμένης με την ιστορία του τόπου, που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις εξαγωγές μεταξιού και σε συνεργασίες ακόμα και με παγκοσμίου φήμης οίκους, όπως Dior και Hermes, σύμφωνα με τις τοπικές βιομηχανίες. Μάλιστα η δημοτική αρχή έχει ήδη εξασφαλίσει τους χώρους που θα λειτουργήσει, το κτίριο την πρώην ΔΟΥ Σουφλίου όπου γίνονται ήδη παρεμβάσεις για να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση του θεματικού ΙΕΚ Αιγάλεω STEΑM (Science – Technology – Engineering – Arts – Mathematics -Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών), καθηγητές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με εταιρίες του εξωτερικού, ώστε οι απόφοιτοί τους να εργαστούν στην κατασκευή με 3D εκτυπωτές μοντέλων και ανταλλακτικών για ανθρώπους που έχουν χάσει τα άκρα τους.

Νέες ειδικότητες

Η πρώτη εφαρμογή του παράλληλου μηχανογραφικού για τους αποφοίτους του Λυκείου οδήγησε στο διπλασιασμό των εγγραφών σπουδαστών ηλικίας 18-20 ετών στα ΔΙΕΚ μέσα σ’ ένα χρόνο. Πάνω από 12.000 απόφοιτοι, έναντι 6.715, εγγράφηκαν πέρσι, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 24.000 για μόλις 8.000 διαθέσιμες θέσεις.

Η λειτουργία νέων θεματικών ΙΕΚ και η επέκταση του δικτύου των πειραματικών ΙΕΚ θα οδηγήσει σε αυξημένες θέσεις αλλά και ειδικότητες φέτος, μετά και την περσινή «θερμή» υποδοχή από τους αποφοίτους Λυκείου, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ώστε το παράλληλο μηχανογραφικό να «πρωταγωνιστήσει» και φέτος. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι, εκτός από το παράλληλο μηχανογραφικό, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και τον Σεπτέμβρη, με τον συνολικό διαθέσιμο αριθμό θέσεων στα ΙΕΚ να κινείται στις 27.000, με δυνατότητα επέκτασης.

Σουφλί: Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας επιθεώρησαν το κτίριο που θα στεγάσει το ΔΙΕΚ Σηροτροφίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέσσερις ειδικότητες στο ΔΙΕΚ Σουφλίου

Στο πλαίσιο αυτό, το θεματικό ΙΕΚ στο Σουφλί θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ακόμα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εισακτέων που θα δεχθεί, όμως έχουν «κλειδώσει» οι βασικές ειδικότητες:

  • Μεταξουργία
  • Σηροτροφία
  • Μελισσοκομία
  • Μεταποίηση αρωματικών φυτών και βοτάνων

Οι σπουδαστές στο τελευταίο (πέμπτο) εξάμηνο θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική άσκησή τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιεργητές, αγρότες και γεωπόνους, η οποία είναι αμειβόμενη. Στόχος είναι να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ αποτελεί σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας.

Ζήτηση

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιακίρη, επιχειρηματία της περιοχής που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή μεταξιού, το βασικότερο πρόβλημα των βιομηχανιών είναι η εύρεση εργατοτεχνιτών με εξειδίκευση. Μάλιστα, όπως τονίζει, η ίδρυση του θεματικού ΔΙΕΚ έρχεται σε μια περίοδο που καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον για το μετάξι και τις βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ και ο δήμαρχος του Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ευελπιστεί ότι η ίδρυσή του θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για δεύτερη χρονιά, θα λειτουργήσει φέτος το θεματικό ΙΕΚ στο Αιγάλεω, το οποίο ήδη εκπαιδεύει 660 σπουδαστές στις ειδικότητες:

  • Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Web, software και video-game design
  • Τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμών πηγών ενέργειας
  • Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και φυσικού αερίου
  • Τεχνικός σε τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφοριών στην ταξιδιωτική βιομηχανία
  • Τεχνικός ιατρικών οργάνων

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες ώστε να προστεθούν επιπλέον ειδικότητες όπως:

  • Τεχνικός Βlockchain
  • Τεχνικός για τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (augmented and virtual reality
  • Τεχνικός τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D Printing)

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχει συνταχθεί το «Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας 2022-2024» για το σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα ΕΕΚ, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Πηγή: eleftherostypos.gr