Πλεύρης: Aναστέλλονται από 1η Μαίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Πλεύρης: Aναστέλλονται από 1η Μαίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

-Προανήγγειλε 6.000 προσλήψεις το 2022

Την αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την Πρωτομαγιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, με συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Παναγιώτα Καρλατήρα, ο κ.Πλεύρης τόνισε ότι:

“Οι συνθήκες μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή αναστέλλεται -προσοχή, δεν καταργείται- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, αλλά χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μπορούμε να προσαρμόζουμε τα μέτρα σε όσο το δυνατόν πιο κανονικές συνθήκες γίνεται. Πλέον τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία κορωνοϊού υποχωρεί, κάτι που θεωρούμε ότι θα φανεί και στο σύστημα υγείας από τον επόμενο μήνα”.

Προανήγγειλε 6.000 προσλήψεις το 2022

– Οδικός χάρτης για την ενίσχυση των νοσοκομείων χρειάζεται; Θα είναι έτοιμο το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ενός νέου κύματος το φθινόπωρο;

“Το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του απέδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Πλέον έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα νοσοκομεία και ιδίως οι ΜΕΘ σε υποδομές και εξοπλισμό. Είναι ενδεικτικό ότι διαθέτουμε πια περισσότερες από 1.300 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες τουλάχιστον οι 500 μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. Αυτό που δυσκολεύει τώρα το ΕΣΥ -και θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα- είναι η διαχείριση των non COVID περιστατικών. Είναι μεγάλη η προσέλευση ασθενών που χρειάζονται και αναζητούν περίθαλψη για άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεών μας.
Έχει δρομολογηθεί η αναβάθμισή τους κτιριακά και σε υλικοτεχνική υποδομή και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό μέσω προκηρύξεων για 6.000 θέσεις μόνο για το 2022. Παράλληλα, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα υπάρχει και ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες ιατρούς, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει σε διαβούλευση.

– Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρετε στην εισαγωγική έκθεση, οικοδομεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πείτε μας πώς ωφελεί τον πολίτη, τον ασφαλισμένο;

“Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση του ΕΣΥ που πλέον θα λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη. Το σύστημα υγείας προσπαθούμε να το δούμε πρώτα με τα μάτια του πολίτη. Διαχρονικά κάθε προσπάθεια για ισχυρή ΠΦΥ απέτυχε διότι την αντιμετώπιζε αποσπασματικά. Εμείς την εντάσσουμε σε έναν συνολικό σχεδιασμό.

Ξεκινάμε από τις προληπτικές εξετάσεις που θα γίνονται δωρεάν στους πολίτες για μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, αρχής γενομένης με το πρόγραμμα «Δοξιάδης», όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους και θα μπορούν να κάνουν δωρεάν την προληπτική εξέταση και να τους εξετάζει θεράπων ιατρός, συνεχίζουμε στην ΠΦΥ με την αναβάθμιση όλων των δομών και τη θεσμοθέτηση του προσωπικού ιατρού, για να οδηγηθούμε στο ΕΣΥ, το οποίο και θα ενισχυθεί και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο προσωπικό. Για όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουμε εξασφαλισμένους πόρους που μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

– Ο προσωπικός γιατρός αποτελεί πυλώνα της ΠΦΥ, όπως την περιγράφετε. Ποιοι γιατροί θα μπορούν να είναι οι προσωπικοί γιατροί των πολιτών;

“Με το νομοσχέδιο ενισχύουμε τις δομές της ΠΦΥ και διασφαλίζουμε γιατρό για όλους. Κάθε πολίτης θα έχει τον προσωπικό του ιατρό, τον οποίο θα επιλέγει ελεύθερα από μια λίστα, και θα είναι ο σύμβουλος υγείας του, θα τον καθοδηγεί σε κάθε ανάγκη που έχει αναφορικώς με τα θέματα υγείας. Οι πολίτες δεν θα πληρώνουν την επίσκεψη στον προσωπικό τους γιατρό, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεργασία των Κέντρων Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και την ενδυνάμωση της τηλεϊατρικής διασφαλίζει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλους. Για να το πούμε απλά, ο πολίτης έχει τον ιατρό του, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα είτε, π.χ., από ιδιώτες γιατρούς, είτε από το Κέντρο Υγείας, είτε αν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Κέντρο Υγείας από ιδιωτικές δομές με τις οποίες θα γίνονται συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δωρεάν. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας,

– Πώς θα εξασφαλίσετε τη συμμετοχή των γιατρών στην ΠΦΥ;

“Για να πετύχει το μοντέλο του προσωπικού ιατρού θα πρέπει να ικανοποιούνται συγχρόνως δύο αναγκαιότητες: ο πολίτης να αισθανθεί ότι η Πολιτεία τού δίνει τη μεγαλύτερη παροχή στην ΠΦΥ εξασφαλίζοντας γι’ αυτόν τον προσωπικό του ιατρό -και άρα να αγκαλιάσει την ανάγκη να επιλέξει αυτόν τον ιατρό για να τον συμβουλεύει στα θέματα υγείας του- και ο ιατρός να αισθανθεί ότι αμείβεται για τις υπηρεσίες που παρέχει στην Πολιτεία. Το μοντέλο του μισθού χωρίς αριθμό ασθενών -που ισχύει σήμερα- δεν ευνοεί τον δραστήριο ιατρό που θέλει να εγγράψει πολίτες και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Αντιθέτως, η πληρωμή κατ’ άτομο -την οποία νομοθετούμε- δίνει σαφές κίνητρο στον ιατρό να αναζητεί περισσότερους ασθενείς, να προσφέρει επιτυχώς τις υπηρεσίες του και να ξέρει ότι όσο περισσότερους ασθενείς έχει τόσο καλύτερα θα αξιολογείται και η υπηρεσία του από τον ΕΟΠΥΥ. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται έως και 2.000 ασθενείς ανά γιατρό. Γι’ αυτόν μάλιστα τον λόγο θέλουμε και οι γιατροί που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας να έχουν κίνητρο με επιπλέον οικονομική απολαβή, να γίνονται οι ίδιοι προσωπικοί ιατροί. Θα είναι πολύ ισχυρό το οικονομικό κίνητρο ώστε οι γιατροί να συμμετάσχουν.

– Ο προσωπικός γιατρός θα είναι παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος, όπως ήταν μέχρι τώρα;

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι ότι προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι ο καθένας διότι κανείς δεν περισσεύει. Θα μπορεί να είναι ιατρός που συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ιατρός ειδικοτήτων που θα μπορεί να παρακολουθεί χρονίως πάσχοντες. Είναι απολύτως κατανοητό ότι ένας άνθρωπος με πρόβλημα καρδιάς θα θέλει να έχει ως προσωπικό ιατρό τον καρδιολόγο του και για πρώτη φορά, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα και σε ειδικούς ιατρούς να είναι προσωπικοί ιατροί. Ειδικώς, μάλιστα για τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που θέλουν να έχουν τον ρόλο του προσωπικού ιατρού για τους χρόνιους ασθενείς τους και τους παιδιάτρους, ο τρόπος αποζημίωσης θα διαφέρει προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο σύστημα ΠΦΥ. Επίσης, να προσθέσω ότι και οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, καθώς μέσω αυτών θα υλοποιηθεί ένα μείζον πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Από το 2023 θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν μέσω του προσωπικού ιατρού.

– Οι προσπάθειες μισθολογικής ενίσχυσης των γιατρών του δημοσίου συστήματος είτε μέσω του προσωπικού γιατρού στα Κέντρα Υγείας είτε μέσω των απογευματινών χειρουργείων, αποτελούν μια σιωπηρή αποδοχή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις;

“Η μισθολογική ενίσχυση όλων όσοι βρίσκονται στο ΕΣΥ είναι κάτι που αξιολογείται αυτοτελώς από την κυβέρνηση χωρίς να συνδέεται ούτε με τον προσωπικό ιατρό ούτε με τα απογευματινά χειρουργεία. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι κεντρική επιλογή που έχει ως γνώμονα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μπορούν να λειτουργούν και με όρους ιδιωτικής οικονομίας ώστε τελικά ο πολίτης να έχει περισσότερες επιλογές για τα χειρουργεία του. Τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την εξάντληση της πρωινής λίστας χειρουργείων.

Με τα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις επιλογές των ιδιωτικών κλινικών, ο ιατρός θα έχει επιπλέον οφέλη και συνολικά το προσωπικό -νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό– θα αμείβεται, ενώ και το νοσοκομείο θα έχει έσοδα που θα τα χρησιμοποιεί το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει ιατρό του δημόσιου συστήματος. Οι μόνοι που χάνουν από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιώτες πάροχοι που θα δουν ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα. Οπότε το λέω ευθέως: τα απογευματινά χειρουργεία τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και του ΕΣΥ και δεν τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για παραπάνω κέρδη”.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*