Προϊκάκης (εκπρόσωπος τευτοκαλλιεργητών): Ο υπουργός ήρθε στην Ορεστιάδα, αλλά κουβέντα για την τευτλοκαλλιέργεια που “έσβησε”

Προϊκάκης (εκπρόσωπος τευτοκαλλιεργητών): Ο υπουργός ήρθε στην Ορεστιάδα, αλλά κουβέντα για την τευτλοκαλλιέργεια που “έσβησε”

Το έντονο παράπονο του για το γεγονός ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά στην Ορεστιάδα και την ημερίδα που διοργανώθηκε, δεν έγινε καμιά αναφορά στην τευτλοκαλλιέργεια που “έσβησε” στον Έβρο, εξέφρασε ο Πρόδρομος Προϊκάκης.

«Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην εκδήλωση που έγινε στην Ορεστιάδα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και μεγάλου αριθμού αγροτών της περιοχής, δεν ακούστηκε κουβέντα για την τευτλοκαλλιέργεια και το εργοστάσιο ζάχαρης», σχολίασε ο Γραμματέας του συλλόγου τευτλοκαλλιεργητών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Όπως είπε, έθεσε ο ίδιος το ζήτημα στον κ. Γεωργαντά, την ίδια ημέρα, κατά τη συνάντηση που ακολούθησε στην Αλεξανδρούπολη. «Το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι γνωστό σε όλους, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι τι και εάν μπορεί να γίνει κάτι από ‘δω και πέρα και περισσότερο τώρα που υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σε αγροτικά προϊόντα, ανάμεσά τους και η ζάχαρη», είπε ο κ.Προϊκάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με αποτέλεσμα να είμαστε στο “μηδέν” και πάλι», ενώ τόνισε πως παρότι το εγχείρημα επανεκκίνησης της τευτλοκαλλιέργειας και επαναλειτουργίας εργοστασίων ζάχαρης είναι δύσκολο και σύνθετο, θα μπορούσε να επιτευχθεί «εάν υπάρξει πολιτική-κυβερνητική βούληση και σοβαρή δουλειά, διότι αυτό που καταστράφηκε ήταν πολύ μεγάλο και είναι δύσκολο να ξαναχτιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Προϊκάκη, κατά τη συζήτηση που είχε προ ημερών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει μία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών, με σκοπό να εξεταστούν οι δυνατότητες επιστροφής της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. «Είναι δύσκολο, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες (Τράπεζα Πειραιώς, Εκκαθαριστής, υπουργεία, τευτλοπαραγωγοί κ. α.), αλλά θα αναμένουμε…», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μίλησε, τέλος, και για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι τευτλοπαραγωγοί, ζητώντας εξηγήσεις, τόσο από το Υπουργείο όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς, για την αθέτηση του επικυρωμένου και με δικαστική απόφαση όρου που προέβλεπε το σχέδιο εξυγίανσης του 2019, ότι η τευτλοκαλλιέργεια θα ξεκινούσε και πάλι από το 2022, με 60.000 στρέμματα σε όλη την χώρα. «Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά οι εξελίξεις παρεκκλίνουν από τις αποφάσεις του δικαστηρίου», σχολίασε ο κ. Προϊκάκης, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση έχει ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο «ώστε να δούμε τι μπορούμε να κυνηγήσουμε…», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας