Ενημέρωση για τις εξελίξεις με το ηλιέλαιο, απ’ τον Λ.Κίτσιο στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου

Ενημέρωση για τις εξελίξεις με το ηλιέλαιο, απ’ τον Λ.Κίτσιο στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου

Το Σπορελαιουργείο «Εγνατία» στην Αλεξανδρούπολη, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, με φόντο τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στη δημόσια σφαίρα σχετικά με την επάρκεια και τις τιμές του ηλιελαίου.

Τον κο Τοψίδη υποδέχτηκε ο επιχειρηματίας και Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Λεωνίδας Κίτσιος, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην αγορά του ηλιελαίου εντός και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Κίτσιος, στην τοπική, αλλά και την εγχώρια αγορά και τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφορικά με την επάρκεια του προϊόντος, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε μία αύξηση της ζήτησης, η οποία όμως κατά την εκτίμησή του θα εκτονωθεί καθώς το ηλιέλαιο είναι ένα προϊόν μέσης και όχι ευρείας κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος επηρεάζεται από τη συνισταμένη πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων η προσφερόμενη τιμή των σπόρων αλλά και η ζήτηση βιοντήζελ (που παράγεται από ηλιέλαιο). Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό και  με την ρωσο-ουκρανική κρίση αναμένεται να κρατήσουν την τιμή σε υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμα, εκτίμησε ο κος Κίτσιος, σημειώνοντας πάντως ότι είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

«Συναισθανόμενοι την ανησυχία του κόσμου για τις εξελίξεις που πλέον υπερβαίνουν τα όρια της χώρας μας, αλλά την επηρεάζουν άμεσα, ζητήσαμε απαντήσεις από τους ανθρώπους της αγοράς, που γνωρίζουν την κατάσταση καλύτερα από όλους. Ευχαριστώ τον κο Κίτσιο για την πληρέστατη ενημέρωση που συμβάλλει στην καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων και φυσικά όταν και όπου κριθεί απαραίτητο, το Επιμελητήριο Έβρου θα κάνει τις δέουσες παρεμβάσεις», σχολίασε μετά τη συνάντηση ο κος Τοψίδης.