Αλεξανδρούπολη: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού (φωτορεπορτάζ)

Αλεξανδρούπολη: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού (φωτορεπορτάζ)

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού, του πρώτου που δημιουργήθηκε στο νομό Έβρου, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 17 Απριλίου, στον περίβολο της Πλατείας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη.

Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του δράματος από τις θηριωδίες που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης και εκτυλίχθηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η μνήμη όλων αυτών των χιλιάδων, που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας, αποκαθίσταται με τη ανέγερση Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη. Το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Αλεξανδρούπολης (Ε.Α.Α.Σ./Π.Α.), υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Στα αποκαλυπτήρια έδωσαν το παρόν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δυημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο Εβρίτης Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης Λάμπρος Τσιάρας.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Αλεξανδρούπολης (Ε.Α.Α.Σ./Π.Α.) Πρόδρομος Φωτακίδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί Πρόεδροι και αντιπροσωπείες Πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων του νομού Έβρου. Όλοι τους απότισαν φόρο τιμής στις χιλιάδες των Θρακιωτών που έχασαν την ζωή τους τον προηγούμενο αιώνα και όσους ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Δοξολογία, συνεχίστηκε με τις ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων που συνέβαλλαν στην ανέγερση του Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, αλλά και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού μας.