Προσλήψεις Συνοριοφυλάκων: Ο Συνήγορος του Πολίτη, ρωτάει το υπουργείο Θεοδωρικάκου γιατί επιμένει στο όριο 28 χρόνων

Προσλήψεις Συνοριοφυλάκων: Ο Συνήγορος του Πολίτη, ρωτάει το υπουργείο Θεοδωρικάκου γιατί επιμένει στο όριο 28 χρόνων

Την στιγμή που αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη άλλων 240 Συνοριοφυλάκων στο νομό Έβρου και αρκετών ακόμα σε άλλες περιοχές, όπως στη Ροδόπη, την Καβάλα και στην Θεσσαλονίκη για το αεροδρόμιο, επανέρχεται το θέμα του ορίου ηλικίας που είναι τα 28 χρόνια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πρόσφατη απόφαση που ήδη έγινε ΦΕΚ αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αν και άλλαξε το όριο του ύψους για τις γυναίκες που θα είναι υποψήφιες, μειώνοντας το από το 1.70 στο 1.63, διατηρεί αυτό το ηλικιακό όριο. Κάτι που αυτόματα αποκλείει αρκετούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν σημαντικά προσόντα, όπως πτυχία Πανεπιστημίου και θα ήθελαν να γίνουν Συνοριοφύλακες. Όμως είναι λίγο μεγαλύτεροι από τα 28 χρόνια και αυτόματα αποκλείονται.

Η επιμονή αυτή, προκάλεσε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, τις προηγούμενες ημέρες στάλθηκε έγγραφο από την συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή στο υπουργείο του Τάκη Θεοδωρικάκου, με το οποίο ζητάει ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ την ΕΠΙΜΟΝΗ διατήρησης των 28 χρόνων. Μάλιστα σε αυτό επικαλείται και το γεγονός ότι στην Κύπρο το αντίστοιχο όριο ηλικίας είναι τα 35 χρόνια, ενώ υπενθυμίζει πως αντίστοιχο ερώτημα για το όριο των 28 χρόνων, έχει απευθύνει από τον Ιούνιο του 2021 για τους Ειδικούς Φρουρούς. Μέχρι τώρα μάλιστα επισημαίνει πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση που να δικαιολογεί την επιμονή στα 28 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη, που επισημαίνει ότι υπήρξε αναφορά πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα και υπενθυμίζει ότι ως το 2003 ίσχυε το όριο των 32 χρόνων, ενώ τονίζει:

  • Ο Συνήγορος του Πολίτη σας είχε απευθύνει το υπ’ αριθμ.πρωτ. Φ 160 1699/299747/35265/22.06.2021 έγγραφό του, με το οποίο ζήτησε να πληροφορηθεί τους λόγους που καθιστούν αναγκαίο τον καθορισμό του συγκεκριμένου ανώτατου ηλικιακού ορίου και στη συνέχεια, με το υπ’ αριθμ. πρωτ.299747/63378/19.11.2021 έγγραφό του, έθεσε υπόψη σας τις τελικές του διαπιστώσεις όσον αφορά τη θέσπιση ανώτατου ηλικιακού ορίου στις προσλήψεις της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού (ειδικών φρουρών).
  • Όπως γνωρίζετε, κατά το άρ. 14 παράγρ. 1 του Ν. 4443/2016, «φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως […] ηλικίας […] στον ιδιωτικό, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη». Λαμβανομένης υπόψη της αποστολής των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης και της φύσης των καθηκόντων των συνοριακών φυλάκων (όπως προκύπτουν από τις διατάξεις του Ν. 2622/1998), ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι είναι καταρχήν θεμιτή η επιδίωξη διασφάλισης ύπαρξης ικανού αριθμού υπαλλήλων της συγκεκριμένης κατηγορίας για την εκτέλεση απαιτητικών, από πλευράς σωματικών δυνάμεων, καθηκόντων και μάλιστα, για αρκούντως μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι στόχοι της εν γένει τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Σώματος

  • Ο Συνήγορος του Πολίτη θα ήθελε να πληροφορηθεί την προσφορότητα θέσπισης του συγκεκριμένου καθοριζόμενου ανώτατου ηλικιακού ορίου των 28 ετών, ιδίως λαμβανομένου υπόψη ότι: α) κατά την ψήφιση του Ν. 2622/1998 ως ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων συνοριακών φυλάκων καθοριζόταν το 32ο έτος, διάταξη η οποία διατηρήθηκε ως άνω μέχρι και το 2003, οπότε και τροποποιήθηκε με την διάταξη του άρ. 1 παράγρ. 3 του Ν. 3181/2003, καθοριζόμενο εφεξής στα 28 έτη και β) τα επιστημονικά δεδομένα από έρευνες που διεξάγονται στον τομέα της υγείας, της εργασίας και του αθλητισμού μεταβάλλονται συνεχώς, επομένως, τα καθοριζόμενα ανώτατα ηλικιακά όρια σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, πρέπει να υπόκεινται σε επαναξιολόγηση και αναθεώρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με βάση λοιπόν τα προηγούμενα, ζητάει να πληροφορηθεί και περιμένει απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

  • Ο Συνήγορος του Πολίτη σας παρακαλεί να του γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους έχει κριθεί ως αναγκαίος όρος συμμετοχής των υποψηφίων συνοριακών φυλάκων στις σχετικές διαδικασίες πρόσληψης η μη υπέρβαση του συγκεκριμένου ανώτατου ηλικιακού ορίου των 28 ετών. Ιδίως, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα εξής:
    α) τον σκοπό που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος περιορισμός
  • Την αναγκαιότητα καθορισμού του συγκεκριμένου ανώτατου ηλικιακού ορίου των 28
    ετών, ως ουσιαστικής και καθοριστικής επαγγελματικής προϋπόθεσης για την άσκηση των
    καθηκόντων που θα κληθούν να αναλάβουν οι προσλαμβανόμενοι και για ποιους λόγους, κατά
    την άποψή σας, τυχόν ανώτατο ηλικιακό όριο (π.χ. το 32ο που ίσχυε κατά την θέσπιση του Ν.
    2622/1998), ενδεχομένως θα υπονόμευε την αποστολή ή/και την αποτελεσματική άσκηση των
    καθηκόντων των συνοριακών φυλάκων.