Θα ζητήσουν από ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρίτο δρομολόγιο στον Έβρο και το δεύτερο ως το Ορμένιο

Θα ζητήσουν από ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρίτο δρομολόγιο στον Έβρο και το δεύτερο ως το Ορμένιο

Να υπάρξει και τρίτο δρομολόγιο στον Έβρο για Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και παράλληλα το δεύτερο που αναφέρεται στη νέα σύμβαση άγονων γραμμών να φτάνει επίσης ως το Ορμένιο και να μην σταματάει στην Ορεστιάδα όπως προβλέπεται τώρα, θα ζητήσουν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι θεσμικοί φορείς του Έβρου.

Ως γνωστόν, υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες η νέα σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε αυτή υπήρξε συμφωνία για τις λεγόμενες άγονες σιδηροδρομικές γραμμές και προβλέπεται η παροχή 50 εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με αυτόματη επέκταση 5 ετών μετά το τέλος της δεκαετίας. Ορίζεται μάλιστα ρητά ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνο εφόσον πράγματι έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές». Σε αυτήν αναφέρεται όσον αφορά τα δρομολόγια μέσα στο νομό Έβρου, πέρα από το υφιστάμενο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, ότι θα προστεθεί ακόμα ένα, από Αλεξανδρούπολη για Ορεστιάδα. Δεν θα συνεχίζει δηλαδή το τρένο ως το τέρμα της διαδρομής στο Ορμένιο.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, ότι η πρόβλεψη για δυο δρομολόγια δεν δεσμεύει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τα πραγματοποιεί, μπορεί δηλαδή να κρατήσει μόνο το ένα που υπάρχει τώρα, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα το πληρώνεται, μετά την ειδική “ρήτρα” που μπήκε στη νέα συμφωνία. Μέχρι τώρα και με βάση την συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία… ξεπούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς για 45 εκατ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή από την ετήσια αποζημίωση της για τις άγονες γραμμές, άσχετα αν εκτελούσε ή όχι τα προβλεπόμενα δρομολόγια, εισέπραττε κανονικά τα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο δρομολόγια (από ένα) στον Έβρο στη νέα σύμβαση άγονων γραμμών ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Δημοσίου, αλλά…

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τους άλλους συναδέρφους του δημάρχου του νομού και το ίδιο θα γίνει με τους τέσσερις βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, προκειμένου να ζητήσουν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τρία πράγματα.

  • Να πραγματοποιείται κανονικά το δεύτερο δρομολόγιο από και προς την Αλεξανδρούπολη
  • Να φτάνει αυτό μέχρι το Ορμένιο, όπως και το πρώτο που υπάρχει τώρα και να μην σταματάει στην Ορεστιάδα όπως υπάρχει η πρόβλεψη. Αυτό είναι κάτι που “καίει” ιδιαίτερα τον δήμο Ορεστιάδας, μια και μένουν εκτός του συγκεκριμένου δρομολογίου οι περιοχές πάνω από την πόλη.
  • Να διεκδικήσουν και ένα ΤΡΙΤΟ δρομολόγιο, αν και αυτό δεν προβλέπεται στη νέα σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.