Πέτρος Τρουπιώτης: Αλεξανδρούπολη, η «Σούδα του Βορρά»

Πέτρος Τρουπιώτης: Αλεξανδρούπολη, η «Σούδα του Βορρά»

 

 

 

του Πέτρου Τρουπιώτη


Μπορεί η φράση του τίτλου («Αλεξανδρούπολη , η Σούδα του Βορρά») , μια φράση που αποδίδεται στον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ Φλώρο, να θεωρηθεί από κάποιους λίγο υπερβολική , λίγο ακραία , ίσως και γραφική. Φαίνεται όμως ότι επι της ουσίας , μάλλον απεικονίζει την πραγματικότητα.

Η εγκατάσταση εκεί, στο λιμάνι της πρωτεύουσας του ακριτικού Έβρου, ολόκληρης βάσης ενόπλων δυνάμεων και δημιουργία διαμετακομιστικού στρατιωτικού κέντρου του ΝΑΤΟ, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα και για την περιοχή και για την χωρά συνολικά.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα μπορεί να είναι και περισσότερα από τα της Σούδας, μια και η όλη αυτή στρατιωτική εγκατάσταση γίνεται πολύ κοντά στα «κρίσιμα» για την ασφάλεια της χώρας, ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η καίρια γεωγραφική θέση της χώρας μας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων είναι αδιαμφισβήτητη, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι συχνά πυκνά σοβούσες κρίσεις, αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και έλλειψης πόρων που δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και πολιτικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα η κατακόρυφη αναβάθμιση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας που διαπιστώνεται τον τελευταίο καιρό, συντελείται από τη σημαντική εξωστρέφεια και το πλεόνασμα αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς της διπλωματίας πρωτοστατούσης της στρατιωτικής.
Η χώρα μας επενδύει στην προβολή της αμυντικής αξιοπιστίας της και στην «εξαγωγή» σταθερότητας και πλέον αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι των γειτονικών της χωρών αποκτάει υπόσταση και μόνιμο χαρακτήρα όσο και ξεκάθαρο προσανατολισμό για φίλες χώρες αλλά κυρίως και για την ίδια τη Συμμαχία.
Έτσι μετά τη Σούδα που αποτελεί το αεροναυτικό επίνειο (maritime choke point) τόσο σε εθνικό όσο και διασυμμαχικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση στην περιοχή ευθύνης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, είναι η σειρά της αποκαλούμενης «Σούδας του Βορρά» Αλεξανδρούπολης να καταστεί «focal point», δηλαδή σημείο ενδιαφέροντος όπως την αποκάλεσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ.
Και πράγματι έτσι είναι αφού το ΓΕΕΘΑ τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναδείξει την Αλεξανδρούπολη σε σημείο αναφοράς και προσέλκυσης διεθνούς στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι όπως και η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη διαθέτει εξαιρετική στρατηγική γεωγραφική θέση και πρόσβαση σε θέατρα επιχειρήσεων, όπως αυτό της Ανατολικής Ευρώπης που φαίνεται ότι επανακτούν την παλιά τους «αίγλη» ύστερα από την «μεταψυχροπολεμική ύπνωση», λαμβάνοντας υπόψη και το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Επιπλέον, μέσω της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καταστεί εφικτή η στρατηγική αναδίπλωση και η ανακατανομή των συμμαχικών δυνάμεων, καθώς και η μετάγγιση νέων σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία υλοποιώντας την «forward presence» σε επίπεδο ΝΑΤΟ, δηλαδή την προκεχωρημένη παρουσία και την στρατηγική άμυνα σε βάθος της Συμμαχίας.

Αναμφίβολα, η γειτνίαση της Αλεξανδρούπολης με το θέατρο επιχειρήσεων και η ευχέρεια μεταφοράς σημαντικού όγκου στρατιωτικών μέσων και εξοπλισμού που εξασφαλίζεται με την σημαντική αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της πόλης προσδίδει μια εξέχουσα δυναμική και μια δεσπόζουσα θέση της χώρας μας στον αμυντικό σχεδιασμό της Συμμαχίας. Η αυξημένη ετοιμότητα άλλωστε των τοπικών διασυμμαχικών και εθνικών στρατηγείων σε περιοχές-κλειδιά που ενεργοποιήθηκαν με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποστηρίζεται σε σημαντικότατο βαθμό από την Αλεξανδρούπολη και τις διαρκώς αναβαθμιζόμενες δυνατότητές της.
Η «Σούδα του Βορρά» (SOUDA NORTH) όπως την είχε πρωτο αποκαλέσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος διαβλέποντας προφανώς το στρατηγικό της πλεονέκτημα από την εποχή που ήταν ήδη Διοικητής της 1ης Στρατιάς παίρνει «σάρκα και οστά».
Πέραν όμως των αδιαμφισβήτητων δυνατοτήτων που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη σε ότι αφορά στις υποδομές υποδοχής στρατευμάτων και μέσων, η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξιοσημείωτη στρατιωτική κινητοποίηση, με προφανή τα οφέλη και σε εθνικό επίπεδο σε μια γεωγραφικά και εθνικά «ευαίσθητη» περιοχή.
Οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο» με τις ασκήσεις στο ΠΒ Πετροχωρίου να διαδέχονται η μία την άλλη.
Μόλις πέρσι έλαβε χώρα η διμερής άσκηση «IMMEDIATE RESPONSE/ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», ενώ και φέτος το κοινό πρόγραμμα ασκήσεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντατικό με την διμερή άσκηση «THRACIAN COOPERATION 22» να έχει μόλις ρίξει αυλαία.

Το άριστο επίπεδο συνεργασίας στη συνεκπαίδευση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά κυρίως ο αέρας αξιοπιστίας που αποπνέουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντικατοπτρίζεται στο έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Το ενδιαφέρον αυτό αποκωδικοποιήθηκε στην μετεγκατάσταση τμημάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που στάθμευαν σε βάσεις της Δυτικής Ευρώπης στη χώρα μας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών αλλά και κατασκευή νέων.
Εκτός λοιπόν της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με το κοινό κείμενο που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο επίκεντρο βρέθηκαν η Λάρισα και ο Βόλος όπου η αναβάθμιση των εκεί υποδομών με την κατασκευή υπόστεγων φιλοξενίας και συντήρησης αεροσκαφών(HAGAR), καθώς και διαμονής του προσωπικού του κλιμακίου της USAF που θα μετεγκατασταθεί, όπως επίσης και αντίστοιχων δομών για τα ελικόπτερα Black Hawk, Apache και Chinook και τα πληρώματα αυτών στον Βόλο, προσδίδουν μια νέα διάσταση στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, δημιουργώντας μια νέα «Σούδα» αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα.
Το λογοπαίγνιο που εύστοχα χρησιμοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την Αλεξανδρούπολη αποκαλώντας την «Σούδα του Βορρά», υπονοώντας ασφαλώς την αξιοσημείωτη συγκέντρωση δυνάμεων όχι μόνο είναι δικαιολογημένο αλλά αποκτάει και γεωγραφική επέκταση με τον Βόλο να αποκτά το τοπωνύμιο (SOUDA CENTRAL).
Η γεωστρατηγική σημασία της δημιουργίας περισσοτέρων του ενός γεωγραφικών τοπωνυμίων με το όνομα «Σούδα» επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την προτίμηση των Αμερικανών στη μεταφορά δυνάμεων στην κεντροανατολική Ευρώπη, μέσω της Αλεξανδρούπολης.
Απεναντίας η λύση των Στενών για τη μεταφορά αμερικανικών ενισχύσεων για την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας χάνει σημαντικό έδαφος, για να μην πούμε τελικά ότι ουσιαστικά παρακάμπτονται με τον συνεχή ελλιμενισμό των συμμαχικών πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς όπως φαίνεται τα αμφίσημα μηνύματα που εκπέμπει η Τουρκία για τον πόλεμο στην Ουκρανία προκαλούν σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στους κόλπους της Συμμαχίας.
Η δημιουργία Βόρειας και Κεντρικής «Σούδας» πέραν της «αυθεντικής Σούδας», οι οποίες παρεμπιπτόντως ενοχλούν αφόρητα τους γείτονες, αποτελούν το επιστέγασμα και την απόρροια μιας στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ η οποία δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν. Το ουσιωδέστερο είναι ότι έχει λαμπρό μέλλον και πιθανόν να δημιουργήσει και άλλες «Σούδες».
Πηγή: protothema.gr