Ηλίανθος: Πλευρίζουν ακόμα και με 80 λεπτά οι Βούλγαροι τους Έλληνες παραγωγούς

Ηλίανθος: Πλευρίζουν ακόμα και με 80 λεπτά οι Βούλγαροι τους Έλληνες παραγωγούς

Eνα πρώτο βήμα για να αρχίσει να ξεμπλέκεται το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί φέτος στην καλλιέργεια του ηλίανθου, ένεκα και του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση της Μεγάλης Δευτέρας στην Αθήνα.

Εκεί υπήρξε ως γνωστόν η συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκπροσώπων των αγροτών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοντίζελ (ΣΒΙΒΕ).

Η δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ήταν ότι το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου, οπότε και ξεκινά το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει δημοσιευθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση για την κατανομή του βιοντίζελ με τη συνολική ποσότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να μην αποκλίνει πολύ από τους περσινούς 110.000 τόνους.

Η δημοσίευση της απόφασης θα ανοίξει, με τη σειρά της, τον δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων, δίνοντας τόσο στους μεταποιητές όσο και στους παραγωγούς τη δυνατότητα να κάνουν τον προγραμματισμό τους «πατώντας» σε συγκεκριμένα νούμερα και όχι σε φήμες ή «ψιθύρους».

Αδιαπραγμάτευτα τα 60 λεπτά για τους Συνεταιρισμούς

Επί του παρόντος, όσοι καλλιεργητές έχουν προχωρήσει στις σπορές έχουν ως δεδομένα τα 50 λεπτά/κιλό μίνιμουμ που προσφέρουν κάποιες μεταποιητικές μονάδες, ωστόσο, όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί πλέον τα κοστολόγια αυτή η τιμή δεν αρκεί για να βγει η χρονιά.

«Κατ’ αρχάς, ζητήσαμε να βγει η κατανομή για να μπορέσουν να υπάρξουν συμβόλαια. Όταν υπάρχει συμβόλαιο, υπάρχει και μια σιγουριά, όσον αφορά τα χρήματα που θα πάρει ο παραγωγός. Το δεύτερο που ζητήσαμε είναι μια εγγυημένη τιμή 60 λεπτών/κιλό. Με τα 50 λεπτά που ακούγονται σήμερα, αν υπολογιστούν τα έξοδα που ανέρχονται σε 120 ευρώ/στρέμμα και μια μέση απόδοση 225 κιλών, ο παραγωγός μπαίνει μέσα 5 ευρώ/στρέμμα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε σε αυτά τα επίπεδα τιμών», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Κουμπρίδης.

Όπως προσθέτει, μάλιστα, ο ίδιος, στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του ότι οι παραγωγοί θα εξετάσουν όλες τις επιλογές τους: «Εμείς, ως συνεταιρισμοί, δεν πρόκειται να ‘‘ρίξουμε’’ τον αγρότη. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πάρει τη μέγιστη δυνατή τιμή. Δεν σας κρύβω ότι σκεφτόμαστε ακόμα και τη Βουλγαρία. Ας αναλογιστούν όλοι ότι θα φύγουν τα ηλιόσπορα στη Βουλγαρία και μετά θα τα επανεισάγουμε με τη μορφή λαδιού. Στο τέλος θα την πληρώσει ο καταναλωτής, που θα δει το πεντόλιτρο στο ράφι στα 30-35 ευρώ».

Ο κ. Κουμπρίδης διευκρινίζει ότι «αυτό δεν το λέμε σαν απειλή. Απλά, ως συνεταιρισμοί, έχουμε το καθήκον να κοιτάμε τους παραγωγούς στα μάτια. Επιπλέον, όπως αναφέραμε και στη σύσκεψη, πρέπει αφενός να βγει η χρονιά, αφετέρου να οικοδομήσουμε κάτι που θα κρατήσει για χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ήδη από τη Βουλγαρία έχουν γίνει σε παραγωγούς κρούσεις με 80 λεπτά/κιλό και αυτές οι προσφορές λειτούργησαν ως επιπλέον κίνητρο για αρκετούς να σπείρουν ηλίανθο το προηγούμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με τα συμβόλαια δεν είχε ξεκαθαρίσει.

«Δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί η κατανομή»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ), Στέργιος Λίτος, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, επιβεβαιώνει ότι στα αφτιά αρκετών παραγωγών ηχούν… σειρήνες από την πλευρά της Βουλγαρίας και σημειώνει ότι «χρειάζονται προσοχή και σωστοί χειρισμοί, ώστε να μη φύγει το προϊόν έξω και καταλήξουμε να χάσουμε την κατανομή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να γίνει τελικά ασύμφορη η καλλιέργεια».

Υπογραμμίζει, βέβαια, ότι «πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν μια υψηλή τιμή και οι παραγωγοί, γιατί τα κόστη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ» και σημειώνει την «ειλικρινή διάθεση που έδειξε ο κ. Γεωργαντάς, προκειμένου να στηριχθεί και να συνεχίσει να υπάρχει η καλλιέργεια».

Στη σύσκεψη φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία επίσης ένα σημαντικό μέρος του φετινού βιοντίζελ να διοχετευθεί στην ανθρώπινη κατανάλωση. «Ακόμα κι ένα 20% να πάει για ηλιέλαιο, οι υπόλοιπες ποσότητες φτάνουν και περισσεύουν, ώστε να κάνει ακόμα και εξαγωγές η Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Λίτος.

Στριμωγμένοι από τα διυλιστήρια οι μεταποιητές

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών, πάντως, αναγνωρίζουν ότι σημαντικό ρόλο, προκειμένου να στηριχθεί η καλλιέργεια και να ξεπεραστεί ο κάβος της σημερινής συγκυρίας είναι να βάλει πλάτη και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, ήτοι τα διυλιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Μ. Δευτέρας από την πλευρά του ΣΒΙΒΕ επισημάνθηκε στους υπουργούς ότι με τιμές αγοράς του βιοντίζελ στα 1.250-1.260 ευρώ/χιλιόλιτρο ακόμα και τα 50 λεπτά/κιλό στον παραγωγό «βγαίνουν» οριακά. Το τελευταίο διάστημα, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», έχουν πραγματοποιηθεί και πωλήσεις κοντά στα 1.500 ευρώ/χιλιόλιτρο, ωστόσο ακόμα κι αυτές υπολείπονται των τιμών της τάξης των 1.700-1.800 ευρώ/χιλιόλιτρο που παίζουν στο εξωτερικό και οι οποίες, όπως επισημαίνει ο κ. Κουμπρίδης, «θα μπορούσαν να δώσουν μια τιμή στα 60 λεπτά για τον παραγωγό».

Πρέπει και τα διυλιστήρια να βοηθήσουν, δεν γίνεται αλλιώς», προσθέτει ο ίδιος.

«Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για τα διυλιστήρια να βάλουν πλάτη. Ακόμα και 200 ευρώ/χιλιόλιτρο να αυξηθεί το βιοντίζελ, στη μάνικα η διαφορά δεν ξεπερνά το 1 λεπτό/λίτρο, δεν είναι δηλαδή κάτι τραγικό», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Λίτος.

Πηγή: ypaithros.gr