Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου βάζει χαμηλά τον πήχη προσδοκιών και πάλι… περνάει από κάτω

Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου βάζει χαμηλά τον πήχη προσδοκιών και πάλι… περνάει από κάτω

Οι εξελίξεις και ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών στον δήμο Διδυμοτείχου,  επιβεβαιώνουν-ΔΥΣΤΥΧΩΣ-για μια ακόμη φορά, ότι ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και η δημοτική του αρχή, έχουν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών τους και παρόλα αυτά καταφέρνουν… να περνούν από κάτω.

Τι εννοούμε; Βγήκε με… ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ δελτία Τύπου και επίσημες ανακοινώσεις ο δήμος Διδυμοτείχου και τα έστειλε μάλιστα και στα τοπικά ΜΜΕ συνοδευόμενα από φωτογραφίες και γνωστοποίησε  ότι ο κ.Χατζηγιάννογλου υπέγραψε δυο αναθέσεις εκπόνησης μελέτης που συνολικά δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Προσέξτε, ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για δυο έργα και όταν οι μελέτες αυτές θα ολοκληρωθούν, θα προκηρυχθεί μετά ο διαγωνισμός, θα κατατεθούν οι προσφορές και αν οι συμμετέχοντες δεν κάνουν προσφυγές, τότε θα φτάσει η στιγμή που θα υπογραφούν συμβάσεις για να ξεκινήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Με δεδομένο ότι απομένει λιγότερο από 1,5 χρόνος για τις δημοτικές εκλογές του 2023, θεωρείται δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να προλάβουν να αρχίσουν πριν τις κάλπες ανάδειξης της νέας δημοτικής αρχής.

Οι δυο μελέτες αφορούν:

  • ‘’Κατασκευή έργων υποδομής στην Τ.Κ Ισαακίου του Δήμου Διδυμοτείχου”, τελικής συμβατικής αμοιβής 49.500,00 ευρώ(πλέον ΦΠΑ) και απρόβλεπτων 7.425,00 ευρώ(πλέον ΦΠΑ ). Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως στόχο την επαναδιαστασιολόγηση των υφισταμένων αντιπλημμυρικών υποδομών και την πρόταση νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας.

Δηλαδή θα γίνει πρώτα η μελέτη, άγνωστο πόσο καιρό θα πάρει αυτό, θα προταθούν νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, θα αποφασιστεί αν και ποια θα γίνουν και μετά να υπάρξει σχετικός διαγωνισμός.

  • “’Ενέργειες και Διαδικασίες μελετητικής ωρίμανσης του έργου της πράξης ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ’’ ( OPEN MALL) , τελικής συμβατικής αμοιβής 34.000,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α) και απρόβλεπτων 5.100,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α)”
Δηλαδή, τώρα ανατέθηκε η μελέτη για το αποκαλούμενο Open Mall, το ¨Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του δήμου Διδυμοτείχου”, δηλαδή κάποιες παρεμβάσεις στον κεντρικό πεζόδρομο της Βενιζέλου και σε άλλα σημεία της πόλης. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος, να υπογράψει σύμβαση (αν δεν προκύψουν ενστάσεις και προσφυγές) και… να ξεκινήσει το έργο. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συνοδεύτηκε μάλιστα από… διθυραμβικές εκφράσεις του στυλ: “πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο βήμα για τον Δήμο Διδυμοτείχου” και “Ο Δήμος Διδυμοτείχου προχωράει χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου έργου για τη πόλη μας”. 
Συγνώμη που θα… χαλάσω την αυτοαποθέωση στον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τους συνεργάτες του, αλλά στη γειτονική Ορεστιάδα που οι διαδικασίες για το αντίστοιχο Open Mall ξεκίνησαν αργότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής και ήδη ο εργολάβος εκτελεί το έργο. Στο Διδυμότειχο, στην καλύτερη περίπτωση αυτό αναμένεται να συμβεί μετά από έναν χρόνο τουλάχιστον. Κι αυτό το θεωρούν επιτυχία; Δηλαδή ο δήμαρχος Σουφλίου που καταφέρνει και εντάσσει έργα εκατομμυρίων ευρώ συνέχεια με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ή που υλοποίησε ήδη έργα αρκετών εκατομμυρίων, όπως ο επαρχιακός δρόμος Μικρού Δερείου-Γονικού (άνω των 4 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να συνοδεύει τις ανακοινώσεις του από… κανονιοβολισμούς;

Την ίδια στιγμή, στο δεύτερο και πολύ σοβαρότερο θέμα που αφορά τις Πανεπιστημιακές Σχολές στο Διδυμότειχο, ήρθε ο Μάιος σε λίγες μέρες (ως τις 15 Μαίου) θα βγει το Μηχανογραφικό για να δηλώσουν οι υποψήφιοι φοιτητές τις προτιμήσεις τους και η λειτουργία της Σχολής Ψυχολογίας αυτό τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται ακόμα στον “αέρα”. Ούτε το απαραίτητο ΦΕΚ δεν έχει ακόμα εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, όπως ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr. Οι δηλώσεις του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου για ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής με την οποία θα δημιουργηθεί 5η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διδυμότειχο, δεν αρκούν.

Τα ίδια και χειρότερα για την Σχολή Νοσηλευτικής, η οποία όλα δείχνουν ότι ευτυχώς για φέτος τουλάχιστον θα παραμείνει στο Διδυμότειχο. Οι αντιδράσεις που είχαν προαναγγελθεί εκ μέρους του δημάρχου Διδυμοτείχου και τις κινητοποιήσεις που θα γινόταν από την Επιτροπή Αγώνα μετά το Πάσχα που βρίσκονται αλήθεια; Θα επιδιώκονταν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να απαιτηθεί η παραμονή της Σχολής στο Διδυμότειχο και να αποτραπεί η μεθοδευόμενη μεταφορά της στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ.Μητσοτάκης έρχεται την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία να… ασκηθεί κάθε είδους πίεση προς την κατεύθυνση που θέλουν όλοι στο Διδυμότειχο;

Θα μπορούσαν ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου κιαι η δημοτική του αρχή να… μιμηθούν τον γειτονικό δήμο Σουφλίου και τις αντίστοιχες αντιδράσεις που είχαν γίνει, όταν απλά κυκλοφόρησε ως φήμη πως υπάρχει περίπτωση να κλείσει η Ταξιαρχία στον Προβατώνα. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος με τους συνεργάτες του και τους κατοίκους της περιοχής, αμέσως πήραν τις… μαύρες σημαίες και κατέβηκαν στην Αλεξανδρούπολη κατά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη για να διαμαρτυρηθούν. Αργότερα πήγαν στις Φέρες όπου είχε έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον φράχτη και μια μεγάλη αντιπροσωπεία του έθεσε το πρόβλημα. Τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου να… ξεσηκώσει τον κόσμο, θεσμικούς φορείς και απλούς πολίτες, να… γεμίσει κάποια λεωφορεία και να κατέβουν στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη για διαμαρτυρία, δεν έκανε τίποτα. Έστω και ως “απειλή” αν το δήλωνε δημόσια, υπό τον φόβο να μην χαλάσει η… φιέστα των εγκαινίων του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου απ’ την παρουσία πολιτών με μαύρες σημαίες που θα διαμαρτύρονται, κάποια πίεση θα ασκούνταν για να βρεθεί λύση.

Αλλά εδώ, κατά την επίσκεψή της Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στο επίσημο γεύμα που δόθηκε στο κάστρο και συγκεκριμένα στο προαύλιο της Μητρόπολης, δεν συμπεριλήφθηκε κανένας εκπρόσωπος από την υπάρχουσα Πανεπιστημιακή Σχολή της Νοσηλευτικής. Μια κίνηση που κατά την παρουσίαση των συνδαιτημόνων, θα επέτρεπε στον κ.Χατζηγιάννογλου να πει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η “πόλη των κάστρων” είναι και έδρα Πανεπιστημιακής Σχολής, την οποία κάποιοι θέλουν να “αρπάξουν”. Δεν θα μπορούσε δηλαδή στη θέση ενός εκ των άλλων προσκεκλημένων, στην επιλογή των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο δήμαρχος κ.Χατζηγιάννογλου, να υπήρχε ο Καθηγητής της Νοσηλευτικής Κώστας Βαφειάδης ή ο Ανδρέας Παπανδρούδης, Καθηγητής επίσης της Σχολής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου;

Ούτε αυτό το σκέφτηκαν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής του Διδυμοτείχου, που βγάζουν… αυτοαποθεωτικά δελτία Τύπου γιατί ανέθεσαν μελέτες για έργα… ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ στο μέλλον. Γι’ αυτό λέμε ότι ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και οι συνεργάτες του έβαλαν πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να… περάσουν από κάτω. Δυστυχώς για την πόλη, τον δήμο και όλη την περιοχή.