ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η… απογοητευτική εκδήλωση του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, το πολυπόθητο… χρίσμα και ο “Μητσάρας”

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η… απογοητευτική εκδήλωση του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, το πολυπόθητο… χρίσμα και ο “Μητσάρας”

Βαδίζουμε ήδη προς το τέλος μιας εβδομάδας που στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε την Τρίτη με μια εκδήλωση όχι απλά πανελλαδικού, ευρωπαϊκού, αλλά παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Εννοώ φυσικά το τυπικό ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής του πρώτου πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, του FSRU που λένε και στο… Παλιούρι. Όταν άλλωστε βρίσκονται στην περιοχή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας, τρεις Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, δεκάδες υπουργοί και υφυπουργοί από αυτές τις χώρες, δεν είναι μικρό πράγμα.

Αφήστε που… γέμισε η Αλεξανδρούπολη με ξένους δημοσιογράφους, αφού δεκάδες Σέρβοι, Βούλγαροι και Σκοπιανοί συνόδευαν τον Σέρβο Πρόεδρο Βούτσιτς, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Πέτκοφ και τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κοβατσέφσκι (πέρα απ’ τους σωματοφύλακες των ασφαλειών τους).

Ανταποκρίσεις, ζωντανές ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ απ’ την Αλεξανδρούπολη, όσο και αν… μεμψιμοιρούν ορισμένοι που μόνιμα γκρινιάζουν, δεν μπορεί παρά να προβάλλουν στο εξωτερικό, έστω και έμμεσα, την περιοχή μας. Κι αυτό μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα δημιουργεί σε ξένο κόσμο ενδιαφέρον να την επισκεφθεί για να την γνωρίσει.

Μην σας πω ότι ήταν ακόμα πιο σημαντικό και από την συμμετοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού σε Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο. Γιατί όταν η εκδήλωση αφορά ένα σπουδαίο ενεργειακό project για όλη την Ευρώπη και με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, πολλά βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτή και με αυτό τον τρόπο την “γνωρίζουν” εκατομμύρια εν δυνάμει επισκέπτες.

Απογοητευτική και “προβληματική” οργάνωση

Κι επειδή εδώ τα λέμε και τα… γράφουμε όλα, για να μην ξεχνάμε και το σλόγκαν μας, η οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης από τον όμιλο Κοπελούζου που την είχε αναλάβει, ήταν απογοητευτική και σίγουρα “προβληματική”. Όταν εγκαινιάζεις την πρώτη από τις πέντε συνολικά επενδύσεις σου στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στην περιοχή του Έβρου και της Θράκης, δεν μπορεί να εμφανίζεις αυτή την “εικόνα”.

Την στιγμή που η παρουσία τόσων ξένων ηγετών, γνωρίζεις καλά πως θα φέρει και πολλούς δημοσιογράφους για να την καλύψουν. Ειδικά στο κομμάτι των ΜΜΕ, τα οποία είναι εξάλλου αυτά που θα δώσουν την εικόνα, θα τονίσουν την σπουδαιότητα του FSRU και θα προβάλλουν όσα ξεκινούν, οι άνθρωποι του ομίλου Κοπελούζου παίρνουν πολύ αρνητική βαθμολογία.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτογράφοι… στιβαγμένοι σε μια εξέδρα στο βάθος της αίθουσας, μόλις δύο μέτρων. Εκ των πραγμάτων υπήρχε μεγάλο στριμωξίδι, σπρωξίματα, έλλειψη επαφής με το σημείο όπου γινόταν οι ομιλίες. Πολλοί αναγκάστηκαν να μπουν μπροστά από τους άλλους και ειδικά οι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι ήταν δικαιολογημένα έξαλλοι.

Έψαχναν στις καφετέριες χώρο να γράψουν

Καλά, δεν μιλάμε για τα τοπικά ΜΜΕ. Αυτά μάλλον δεν… υπάρχουν για τον όμιλο Κοπελούζου και τους ανθρώπους. Μόνο τα αθηναϊκά ή τα σάιτ που ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα τους ενδιαφέρουν. Όμως και οι απεσταλμένοι αυτών ή αρκετών δημοσιογράφων από ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν την παραμικρή διευκόλυνση για το έργο τους.

Σε μια εκδήλωση με ξένους ηγέτες, δεν υπήρχε μια έστω και υποτυπώδης αίθουσα Τύπου για να εργαστούν κατά την διάρκεια και κυρίως μετά την εκδήλωση, Δυο τρία τραπέζια βρε αδερφέ με ένα wi fi για να καθίσουν και να γράψουν τα ρεπορτάζ τους. Κι έτσι αρκετοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι έψαχναν στις… καφετέριες της παραλίας την λύση στην… ανυπαρξία των διοργανωτών.

Κι άντε οι Έλληνες και κυρίως οι ντόπιοι δημοσιογράφοι συνηθισμένοι είναι στο να τους αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο όσοι έρχονται στην περιοχή να δραστηριοποιηθούν, αλλά οι ξένοι; Τι φταίει η πανέμορφη περιοχή μας να… χρεωθεί την αγανάκτηση τους για την ανοργανωσιά του ομίλου Κοπελούζου; Να μεταφέρουν πιθανόν άσχημη εικόνα στις χώρες τους;

“Φτωχός” μπουφές για τόσους σημαντικούς προσκεκλημένους

Για να μην πάμε στην μικρή… δεξίωση που υποτίθεται δόθηκε στο χώρο του ΝΟΑ, για τους υψηλούς προσκεκλημένους και γενικότερα καλεσμένους  μετά την εκδήλωση. Εντάξει, οι πέντε ηγέτες πήγαν σε γνωστή ταβέρνα της Μάκρης για γεύμα που τους παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο και κάποιοι ξένοι υπουργοί με τον συνάδερφο τους Κώστα Σκρέκα. 

Για όλους τους άλλους Έλληνες και ξένους υπουργούς (Άδωνι, Πλακιωτάκη, Καλαφάτη, Φραγκογιάννη, Τσακίρη, Καραγιάννη), αλλά και τους ξένους συναδέρφους τους και επίσης κορυφαία στελέχη εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μετέχουν στο project του σταθμού LNG, υπήρχε ένας πολύ “φτωχός”, για να μην πούμε… ανύπαρκτος μπουφές στο ΝΟΑ.

Ένας καφές ή χυμός ή άλλο ποτό, μερικά σαντουϊτσάκια ή ψωμάκια με σως επάνω και μπισκοτάκια, ήταν αυτά που υπήρχαν για όσους έφυγαν από τον χώρο όπου έγινε η εκδήλωση και με τα πόδια ή τα αυτοκίνητα τους πήγαν στον χώρο του ΝΟΑ. Ούτε καν πρόβλεψη να παρουσιάσει το catering που το ανέλαβε δυο-τρεις τοπικές γεύσεις του Έβρου. Για να τις γνωρίσουν οι ξένοι αλλά και όσοι ήρθαν από την Αθήνα. Φυσικά οι άνθρωποι του catering αυτές τις εντολές είχαν από την Gastrade και εφάρμοσαν και δεν έχουν κάποια ευθύνη. Η εταιρεία κολοσσοςτι έκανε;

Ήρθαν, έβγαλαν την υποχρέωση και έφυγαν

Ολόκληρος όμιλος Κοπελούζου, που ξεκινάει και έχει προγραμματίσει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά παρουσίασε αυτό το… πράγμα. Θα πει κάποιος. Γιατί από την μικρή δεξίωση περίμεναν όλοι αυτοί οι υψηλοί προσκεκλημένοι να τσιμπήσουν κάτι; Όχι βέβαια.

Είναι όμως και η συγκεκριμένη εικόνα ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε ο όμιλος Κοπελούζου την εκδήλωση που ανέλαβε ο ίδιος με τα στελέχη του να πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη. Η εντύπωση… πάμε και εκεί που κάνουμε μια δουλειά η οποία θα μας αποφέρει πολλά εκατομμύρια, να την… ξεπετάξουμε την εκδήλωση και να γυρίσουμε στην Αθήνα που μας περιμένουν και οι δουλειές εκατομμυρίων, ήταν ξεκάθαρη.

Γιατί ουσιαστικά ήρθαν στις 11 το πρωί με την ειδικά ναυλωμένη πτήση τσάρτερ που μετέφερε υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη εταιρειών και φυσικά την οικογένεια Κοπελούζου, θαυμάσαμε το εντυπωσιακό καλοκαιρινό φόρεμα της κυρίας Ελβίρας Κοπελούζου, την οικειότητα που έχει και με τους ξένους ηγέτες ο “πατριάρχης” της οικογένειας Δημήτρης Κοπελούζος και στις 3 το μεσημέρι άρον-άρον απογειώθηκαν για Αθήνα.

Στην τοπική κοινωνία και γιατί όχι στην οικονομία, τουλάχιστον εκ του ομίλου Κοπελούζου, ουσιαστικά τίποτα από την συγκεκριμένη εκδήλωση. Όπως άλλωστε μηδαμινά είναι έως τώρα τα αντισταθμιστικά, ανταποδοτικά οφέλη που έχουν δοθεί για τα 5 τεράστια επιχειρηματικά project που ετοιμάζει στην Αλεξανδρούπολη, όπως πολύ σωστά έγραψε το Evros-news.gr πριν λίγες ημέρες.

Μην σας πως ότι αν δεν υπήρχαν οι άλλες εκδηλώσεις, δηλαδή η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό, τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (παρεμπιπτόντως τον ίδιο… μπουφέ είχε και η ΔΙΑΜΑΑΘ με αυτόν του πανίσχυρου ομίλου Κοπελούζου στην ΜΕΑ) και τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου τη Μητρόπολης, η συγκεκριμένη εκδήλωση θα φάνταζε ακόμα πιο… φτωχή.

Ευκαιρία να διεκδικήσουν το.. χρίσμα

Η παρουσία πάντως του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών στην Αλεξανδρούπολη… κινητοποίησε όσους είτε έχουν αποφασίσει, είτε σκέφτονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στην πόλη αλλά και το νομό Έβρου. Γιατί όσον αφορά την Περιφέρεια, τα πράγματα είναι δεδομένα και ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και φυσικά της στήριξης του.

Το πολυπόθητο… χρίσμα του κυβερνητικού κόμματος λοιπόν, που το θέλουν πολλοί και θα δοθεί επίσημα μάλλον για την Αλεξανδρούπολη μόνο. Μπορεί όμως και με “γραμμή” για στήριξη όποιου θα είναι ο “εκλεκτός” της Ν.Δ σε άλλες πόλεις. Αρκετοί λοιπόν προσπαθούσαν είτε να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε να συζητήσουν με τον στενό συνεργάτη του Θανάση Νέζη, που ήταν ο πιο… περιζήτητος την περασμένη Τρίτη.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης για παράδειγμα, ξεκάθαρα στις ομιλίες του τόσο στην ΜΕΑ αλλά και στην εκδήλωση για τον FSRU, έκανε “επίθεση φιλίας” στον Πρωθυπουργό, ενώ είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Ελπίζοντας στο “θαύμα” της στήριξης του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, που αφήνει και πάλι να “παίζει” το όνομα του για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, είχε… διπλαρώσει τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και… χαχάνιζε όπως πάντα, θέλοντας να δείξει ότι έχει άριστες σχέσεις με την Κυβέρνηση και το κόμμα. Άλλωστε στην επικοινωνία ο Πέτροβιτς, επειδή είναι και δημοσιογράφος, τα πάει πολύ καλά. Στην… ουσία της επίλυσης των προβλημάτων έχει… πρόβλημα.

Ο “Μητσάρας” χώθηκε απρόσκλητος  

Σε όλους αυτούς, προέκυψε και ο “Μητσάρας” της Αλεξανδρούπολης. Τον θυμάστε εκείνον τον συμπαθή φίλαθλο του Πανιωνίου, που στην Αθήνα πήγαινε στα γήπεδο και αργότερα και σε άλλες εκδηλώσεις και στηνόταν πίσω από τις κάμερες όταν έκαναν δηλώσεις ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και πολιτικοί, για να βρίσκεται στα τηλεοπτικά πλάνα;

Αυτός λοιπόν επειδή τον “έψησαν” κάποιοι που αυτοπροβάλλονται ως κορυφαίοι της πολιτικής επικοινωνίας ότι μπορούν να τον… ψηλώσουν πολιτικά και να τον κάνουν ακόμα και δήμαρχο, προσπαθούσε να… χωθεί παντού-αν και απρόσκλητος-και να βγάλει καμιά φωτογραφία ή να έχει κανένα πλάνο δίπλα στον Μητσοτάκη, το Νέζη ή σε υπουργούς.

Πήγε λοιπόν και στα εγκαίνια της ΜΕΑ αν και δεν ήταν προσκεκλημένος, η ασφάλεια που τσέκαρε όσους έμπαιναν στον χώρο δεν του επέτρεπε να μπει αρχικά, έγινε μια… ανακατωσούρα και μπήκαν μπροστά δυο φίλοι του οι οποίοι επίσης προσπαθούν να τον “σπρώξουν” για υποψήφιο και τελικά μπήκε στον χώρο της εκδήλωσης. Τον πήγαν μάλιστα και κοντά στο Νέζη και τον σύστησαν ως… τεράστιο αυτοδιοικητικό ανήρ.

Μαθαίνω πως όταν έφτασε όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργήθηκε εκ νέου ζήτημα γιατί τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πιο αυστηρά και τελικά με φιλική σύσταση του ζήτησαν και αποχώρησε ο “Μητσάρας”. Πάντως στην εκδήλωση που έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον FSRU δεν επιχείρησε να μπει. Γιατί εκεί τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και ούτε κάποιος… απόστρατος θα μπορούσε να τον βοηθήσει να μπει.

Ο… ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΗΣ