Σουφλί: Για δημιουργία πάρκου μορεόδεντρων και την ανάπτυξη σηροτροφίας, συζήτησαν Κεδίκογλου, Καλογήρου με Καλακίκο

Σουφλί: Για δημιουργία πάρκου μορεόδεντρων και την ανάπτυξη σηροτροφίας, συζήτησαν Κεδίκογλου, Καλογήρου με Καλακίκο

Το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας πάρκου μορεόδεντρων (μουριές), καθώς και την ανάπτυξη της σηροτροφίας στην Περιφέρεια Έβρου, συζήτησαν εκτός από την δεδομένη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου, συζήτησαν ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία επιβεβαιώθηκε όσα έγραψε χθες το Evros-news.gr:

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 2290/10.05.2022) η απόφαση που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου, που αφορά στη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου στην περιοχή Κοτρωνιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς στην Π.Ε. Έβρου.

Πρόκειται για το πρώτο Μελισσοκομικό Πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα και  αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του ΥφΑΑΤ στο πλαίσιο στήριξης του κλάδου και ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Δήμαρχος Σουφλίου, κ. Παναγιώτης Καλακίκος, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Υφυπουργό, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, για την πολύτιμη αρωγή που δέχτηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνάντηση και τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως τονίστηκε, με την ίδρυση του Πάρκου, η μελισσοκομία που αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αποκτά νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Στη σύσκεψη, τέθηκε επιπλέον και το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας πάρκου μορεόδεντρων (μουριές), που παρέχουν τη μοναδική τροφή που καταναλώνει ο μεταξοσκώληκας.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της σηροτροφίας στην Περιφέρεια Έβρου και την υλοποίηση έργων που τονώνουν την αγροτική οικονομία της ακριτικής περιοχής. Ο κ. Καλακίκος, με την ιδιότητα του Προέδρου της «Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε», ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το Πρόγραμμα Αλιείας και ζήτησε τη στήριξή του για επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Leader.

Ο κ. Κεδίκογλου, αναγνωρίζοντας την εθνική σημασία του Έβρου, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την  ανάδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή.