Διδυμότειχο: Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του « Μνημείου Τιμής και Μνήμης των Θρακών Προσφύγων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του « Μνημείου Τιμής και Μνήμης των Θρακών Προσφύγων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία συγκινητική τελετή, έγιναν σήμερα το μεσημέρι στο Διδυμότειχο τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου «Τιμής και Μνήμης των Θρακών Προσφύγων», αφιερωμένο στους προγόνους μας που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες.

Παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπου Λαλούση, δύο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, παιδιά προσφύγων με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη, ο 95χρονος Σταύρος Μουντουράκης από το Ασημένιο με καταγωγή από το Ζαλούφι Ανατολικής Θράκης και ο 84χρονος Καραφείζης Δημήτρης απ’ το Σοφικό με καταγωγή από το Κουστί της Ανατολικής Θράκης επίσης, μαζί με ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, την επόμενη γενιά, αποκάλυψαν αφαιρώντας την Ελληνική σημαία το Μνημείο στο Διδυμότειχο.

Υπό τους ήχους της θρακιώτικης γκάιντας του Γιώργου Συμεωνίδη, το Διδυμότειχο, Έβρος και η Θράκης, εκπλήρωσαν το χρέος τους, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, στους προγόνους μας που έχασαν την ζωή τους ή ξεριζώθηκαν από την Ανατολική αλλά και την Βόρεια Θράκη. Με το “Μνημείο Τιμής και Μνήμης στους Θράκες Πρόσφυγες”, να βρίσκεται πλέον στο χώρο του Ηρώον του Διδυμοτείχου και να θυμίζει τον βίαιο ξεριζωμό απ’ τις πατρογονικές εστίες, αλλά και την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, που δυστυχώς ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης και Νατάσα Γκαρά, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Τσιόπλος, ο Διοικητής τη ΧVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Υποστράτηγος Χατζηγεωργίου, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Διδυμοτείχου κ.Χαμζά, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους.

Για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου μίλησαν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, που έκανε αναδρομή στα όσα βίαια βίωσα οι Θράκες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης.

Πολύ συγκινητική και η εκπρόσωπος της νέας θρακιώτικης γενιάς, η σημαιοφόρος του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου και αριστούχος της Γ΄ τάξης Δάφνη Μακρυγιάννη, που στην ομιλία της αναφέρθηκε στο νόημα και τον συμβολισμό της εκδήλωσης και των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, αλλά και στον ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου και Περιφερείας εν Αθήναις Σίσυ Καζακίδου, που συμμετείχε η ίδια στην πρωτοβουλία των πέντε Διδυμοτειχιτών, μαζί με τους Κώστα Τριανταφυλλάκη,   Παντελή Αθανασιάδη, Γιάννη Σαρσάκη και Ελένη Τσελεμπίδου για την δημιουργία του Μνημείου Τιμής και Μνήμης των Θρακών Προσφύγων, με συγκινητικό τρόπο αλλά και δυναμισμό, εξέφρασε την απαίτηση να αναγνωριστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από την Πολιτεία επίσημα η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια, για τις   χρηματικές συνεισφορές   τους απανταχού Θρακιώτες και φίλους της Θράκης και για την υπέροχη   δουλειά τον  συντοπίτη  μας   γλύπτη κ. Γιάννη Ιωαννίδη.