Ορεστιάδα: Αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως

Ορεστιάδα: Αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως

Πραγματοποιήθηκαν χθες στην Ορεστιάδα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως.

Το μνημείο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του κτιρίου, όπου φιλοξενείται του αρχείο του Φ.Σ.Α., επ’  ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 ετών από της ιδρύσεώς του. Μετά τα αποκαλυπτήρια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη ευεργετών, δωρητών, μελών και αρωγών των δράσεων του ΦΣΑ και κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου.
Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητής Δημήτριος Κιηγμάς, που ήταν και ο κύριος ομιλητής.
Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστασία Γκαρά και μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.

Ο Πρόεδρος κ.Κιηγμάς αναφέρθηκε στους τεθνεώτες ιδρυτές, δωρητές, ευεργέτες, μέλη και αρωγούς των σκοπών και στόχων του Συλλόγου από το 1872 μέχρι σήμερα. Επειδή το σύνολο των τεθνεώτων αυτών είναι αρκετές χιλιάδες, δεν ήταν φυσικά δυνατή η ανάγνωση όλων των ονομάτων.

Ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά αναφέρθηκαν: από τους 147 ιδρυτές και πρώτα μέλη οι Μιλτιάδης Αλτιναλμάζης, Αθανάσιος Θαλασσινός, Στέφανος Καραθεοδωρή, Κωνσταντίνος Δήμησσας, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, από τους κατά καιρούς ευεργέτες, δωρητές και αρωγούς των σκοπών του Συλλόγου οι Χρηστάκης Ζωγράφος, Εμμανουήλ Δουλάς, Στέφανος Κουμανούδης, Γεώργιος Λαμπουσιάδης, Θεόδωρος Ροδοκανάκης, Κωνσταντίνος Ζάππας, Καλλιόπη Κρήτη, Άρτεμη Τζιμοπούλου, Εριφίλη Δήμησσα, Βασιλική Μαυρίδη, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Πολύκαρπος, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ελευθέριος Βενιζέλος, Λουκάς Φιλιππίδης, και τέλος από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ας μνημονευθούν αντπροσωπευτικά ο πρώτος Πρόεδρος, Εμμανουήλ Αλτιναλμάζης και η τελευταία τεθνεώσα Μαρίτσα Παρασκευοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη προσλαλιά του εξήρε την προσφορά του Συλλόγου στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*