Μία καλή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι η φετινή για τη μελισσοκομία στον Έβρο, αφού οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες ευνοούν τους μελισσοκόμους του νομού.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σουφλίου ιαι πρώην δήμαρχος Σουφλίου Πασχάλης Χριστοδούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20/05). “Φέτος φαίνεται ότι θα είναι μία καλή χρονιά, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει, ακόμα κι από μία κακή καιρικά ημέρα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χριστουδούλου, επισημαίνοντας ότι και η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί μία παράμετρο που πιθανόν να επηρεάσει τις ποσότητες που τελικά θα παραχθούν. “Αρκετοί θα αποφύγουν συχνές και μακρινές μετακινήσεις από ανθοφορία σε ανθοφορία, και αυτό θα μειώσει και την παραγωγή τους”, εξήγησε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, υπολογίζεται ότι στον Έβρο υπάρχουν περίπου 1.600 εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελισσοκόμοι, βάσει των βιβλιαρίων που έχουν εκδοθεί, δεν είναι είναι όμως όλοι ενεργοί. “Περίπου οι μισοί από αυτούς ασχολούνται πραγματικά και κατέχουν έναν σημαντικό αριθμό κυψελών, που ξεπερνούν τις 15.000”, ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε δε πως ο μέσος όρος παραγωγής προϊόντων μέλισσας στον Έβρο φτάνει έως και το 12% της εθνικής παραγωγής, ενώ υπήρξαν και χρονιές που η Θράκη, κυρίως λόγω των μεγάλων εκτάσεων ηλίανθου, έφτασε να “δίνει” μέχρι και το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
Αναφερόμενος στη σημασία της μέλισσας, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε τη συνεισφορά της στη διατροφική αλυσίδα, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει, και στην Ελλάδα, το σπουδαιότερο για τον άνθρωπο και τη φύση έντομο, κυρίως λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων από μερίδα αγροτών. “Απαιτείται σεβασμός στη μέλισσα και τήρηση των κανόνων για να προστατευτεί”, τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι “η μέλισσα είναι σύμμαχος των αγροτών”.
Την 1η Ιουνίου η πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για το Μελισσοκομικό Πάρκο Σουφλίου
Η πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για την έναρξη υλοποίησης του έργου του μελισσοκομικού πάρκου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Κοτρωνιάς Σουφλίου, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στο Σουφλί. Στην ομάδα που θα προετοιμάσει και θα συντονίσει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου περιοχής Σουφλίου, Πασχάλης Χριστοδούλου, ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Χαριζάνης και ένας καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ. Π.Θ.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας