Χαμαλίδης: Κατέθεσα στο Συνέδριο «Αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, πρόταση ενίσχυσης των εθνικά ευαίσθητων περιοχών

Χαμαλίδης: Κατέθεσα στο Συνέδριο «Αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, πρόταση ενίσχυσης των εθνικά ευαίσθητων περιοχών

Ο υποψήφιος βουλευτής το 2019 και Αν. Γραμματέας Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Χαμαλίδης, επιστρέφοντας από το πρόσφατο Συνέδριο, αναλύει τις εντυπώσεις και τις διαπιστώσεις του, ενώ ενημερώνει για την δική του παρέμβαση. 

Όπως γράφει λοιπόν:

“Επιστρέφοντας από το Συνέδριο «Αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αισθάνομαι την ανάγκη, απέναντι σ’ όλα τα μέλη που προσήλθαν στις 8 Μαΐου στις κάλπες σ’ όλη την Ελλάδα, για να εκλέξουν τα νέα κομματικά όργανα, νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις, καθώς και τους συνέδρους που εκπροσώπησαν κάθε περιοχή, να καταγράψω τις εμπειρίες μου για όλα όσα διαδραματίστηκαν και αποφασίστηκαν.

Συμμετέχοντας τα τελευταία 16 χρόνια ανελλιπώς σε όλα τα συνέδρια του κόμματος, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι επρόκειτο για ένα συνέδριο διαφορετικό κι από τα σημαντικότερα που έχουν διοργανωθεί.

Υπήρξε τεράστια συμμετοχή από συνέδρους αλλά και παρατηρητές, η πλειοψηφία των οποίων ήταν ηλικίας μέχρι 40 ετών. Τα «λευκά κεφάλια» και οι παλιές – γνωστές φυσιογνωμίες των συνεδρίων είχαν περιοριστεί. Ο ενθουσιασμός και η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας ήταν έκδηλη παντού. Η προσδοκία της αναγέννησης ενισχύθηκε από τις παρουσίες των πρώην Προέδρων του ΠΑΣΟΚ διαδόχων του Ανδρέα Παπανδρέου, που ταυτόχρονα σηματοδότησαν την ενότητα του χώρου μας. Πώς να αμφισβητηθεί άλλωστε ένας αρχηγός που μόλις εξελέγη με ποσοστό 67%! Εν κατακλείδι ήταν το πιο ελπιδοφόρο συνέδριο που έγινε ποτέ!

Όσον αφορά στις αποφάσεις του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν μερικές μικρές καταστατικές αλλαγές, κυρίως στον αριθμό των μελών των κομματικών οργάνων, ενώ εγκρίθηκε ψήφισμα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο.

Πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα workshops (εργαστήρια) με σημαντική θεματολογία. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είναι ο ορισμός του πολιτικού εργαστηρίου. Αυτά αφορούσαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, την Κοινωνική Κατοικία με τη συμμετοχή της υφυπουργού της Πορτογαλίας και της Άννας Διαμαντοπούλου, το Brain Gain, την ψηφιακή κοινωνία, τις καινοτόμες πολιτικές στην Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες.

Παρακολούθησα τα περισσότερα απ’ αυτά, ενώ συγκεκριμένα στο εργαστήριο της Κοινωνικής Κατοικίας, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσα μια συμπληρωματική πρόταση που αφορά στην αξιοποίηση των διαθέσιμων εγκαταλελειμμένων κατοικιών σε συνέργεια με διαθέσιμη γεωργική γη, στις απομακρυσμένες και κυρίως ευαίσθητες διασυνοριακές περιοχές, σε ζευγάρια που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και κτηνοτροφία, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για την αντιμετώπιση της στέγασης, του δημογραφικού, της ερημοποίησης και της ενίσχυσης των εθνικά ευαίσθητων περιοχών. Για τη συγκεκριμένη πρόταση θα αναφερθώ με λεπτομέρειες άλλη φορά σε ιδιαίτερη αρθρογραφία.

Όσον αφορά στο πολιτικό διακύβευμα, αυτό ήταν ξεκάθαρο. Το κίνημα έχει πολιτική αυτονομία κι έτσι θα πορευτεί. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα δίλλημα για εμάς. «Το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής αλλά ως πρωταγωνιστής», τόνισε με έμφαση ο αρχηγός. Έχει ήδη επεξεργαστεί και θα καταθέσει σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης και θα αγωνιστεί για γίνει πλειοψηφούσα άποψη στην κοινωνία.

Μου προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, όταν μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσει την ανυπαρξία υπεύθυνου πολιτικού λόγου από την αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύοντας ότι, στην ολοένα και πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να διατυπώσει σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ανακούφιση της κοινωνίας. Με επικεφαλής έναν αρχηγό με «ευρωπαϊκό αέρα», που προβάλλει συνεχώς τον πατριωτικό και σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του κινήματος.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή κατά την άποψη μου ήταν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δεύτερη ομιλία του, πραγματοποίησε κάλεσμα επιστροφής σε όλους όσους πληγώθηκαν από τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές. Ταυτόχρονα κάλεσε όλους όσους μείνανε στα δύσκολα και κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να πάρουν την παράταξη στα χέρια τους. Να μετατρέψουν τις αγωνίες, τις ελπίδες, την πίστη σε κοινωνικό αγώνα, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, για να μπορέσει μέσω της δημοκρατικής παράταξης να ανοίξει μία νέα νικηφόρα σελίδα στην πατρίδα μας. Είναι άλλωστε αυτοί που σήκωσαν «το Σταυρό» τα πέτρινα χρόνια, όταν οι περισσότεροι κρύβονταν ή αναζητώντας κυβερνητικές καρέκλες, άλλαζαν με ευκολία πολιτικά στρατόπεδα είτε προς δεξιά είτε προς αριστερά. Η κάθε τοπική κοινωνία γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που δεν κρύφτηκαν, που πάλεψαν και δεν αναζήτησαν αλλού «οφίκια».

Η απόληξη του Συνεδρίου ήταν η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Μιας μάχης κυρίως συσχετισμών κι λιγότερο προσώπων. Στο κεντρικό κομματικό όργανο η υπεροχή των προεδρικών είναι αναμφισβήτητη. Από το νομό μας έχουμε αυξημένη αριθμητική εκπροσώπηση σε σχέση με τις προηγούμενες φορές κι αυτό είναι σημαντική επιτυχία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους νεοεκλεγέντες και όλοι τους ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο στο έργο τους.

Είμαι βέβαιος ότι με την προσπάθεια όλων μας, των τοπικών κομματικών οργάνων, των μελών της κεντρικής επιτροπής, των υποψηφίων βουλευτών κι όλων όσων αγαπούν και παλεύουν γι’ αυτό το χώρο, θα γίνει ανάδειξη και προώθηση όλων των τοπικών ζητημάτων και θα προωθηθούν σοβαρές και ρεαλιστικές λύσεις. Αυτός είναι άλλωστε κι ο ρόλος που έχουμε. Αυτός είναι ο λόγος που αγωνιζόμαστε.

Λευτέρης Χαμαλίδης

Αν. Γραμματέας Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπ. Βουλευτής 2019