Ο Επίσκοπος Ναζιανζού στη γενέτειρά του, το Θούριο Ορεστιάδας

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού στη γενέτειρά του, το Θούριο Ορεστιάδας

Στγην γενέτειρα του, το Θούριο Ορεστιάδας, βρέθηκε χθες με αφορμή τον εορτασμό του Ιερού Ναού Αναλήψεως Κυρίου, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου:

“Επί τη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και τη πανηγύρει του φερωνύμου Ιερού Ενοριακού Ναού Αναλήψεως Κυρίου στο Θούριο της Ορεστιάδας, κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου Αρχιερέως, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής, επισκέφθηκε την γενέτειρα του.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης και το εκκλησίασμα τον εκ Θουρίου Έβρου καταγόμενο Αρχιερέα, ο οποίος προέστη της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού και εν συνεχεία ευλόγησε τους άρτους. Ο οικείος Μητροπολίτης με θερμούς λόγους προσεφώνησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και του προσέφερε δώρα αγάπης και αγαθής αναμνήσεως.

Ο Θεοφιλέστατος απήντησε συγκινητικά, ενθυμούμενος όλους όσους συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο για να καλλιεργηθεί προ ετών στην νεανική ψυχή του η αγάπη για την Εκκλησία και την διακονία για το Θεό και τον άνθρωπο. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών, οι οποίοι «ἐν ἑνί στόματι» βροντοφώναξαν το «Άξιος».

Το πρωί της Πέμπτης, 2ας του μηνός Ιουνίου ε.έ., στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Θούριο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προ της απολύσεως ευλόγησε τα προσφερόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα που προσφέρουν, κατ’ έθος, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Απευθυνόμενος στους πιστούς προς θεραπεία του θείου λόγου, μεταξύ άλλων, είπε: «Αν η Σταύρωση και το Πάθος του Κυρίου έφεραν στους μαθητές τον φόβο και την απελπισία, με την Ανάστασή Του και την εις Ουρανούς Ανάληψη Του πλημμύρισε η καρδιά τους με χαρά, αγαλλίαση και ελπίδα. Είδαν τον Διδάσκαλό τους να ανέρχεται μέσα σε ατμόσφαιρα δόξης στον Ουρανό, συνοδευόμενο από ουράνιες δυνάμεις που διαβεβαιώνουν ότι ο Αναληφθείς στον Ουρανό ήταν ο Ιησούς, ο Λυτρωτής του κόσμου. Έλαβαν τότε την υπόσχεση ότι δεν θα τους άφηνε ορφανούς αλλά θα έστελνε «άλλο» Παράκλητο, το Πανάγιο Πνεύμα του, με τη δύναμη του Οποίου θα ανεδεικνύοντο σε πραγματικούς και αντάξιους Αποστόλους· θα εγίνοντο, δηλαδή, Απόστολοι του Μόνου και Πραγματικού Διδασκάλου των ουρανίων αξιών» και έκλεισε λέγοντας ότι «αν η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδοτεί την ανάσταση όλων των ανθρώπων, η Ανάληψή Του σηματοδοτεί την θέωση των δικαίων, την αιωνιότητα, την Βασιλεία των Ουρανών. Με την Ανάληψη Του ο Κύριος εκδηλώνει την τελευταία επί γης δράση του για τη σωτηρία των ανθρώπων, την οποία καλείται να συνεχίσει το Παράκλητο Πνεύμα».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, στο προαύλιο του οποίου αναπαύεται ο μακαριστός προκάτοχός του Μητροπολίτης Νικηφόρος Αρχαγγελίδης (1988-2009), και τέλεσε επιτάφιο Τρισάγιο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικηφόρου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού.