ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Ο… Μουζάς απ’ το παρελθόν, ο “αυτονομιστής” Διαμαντής, τα… ΠΕΡΙΣΤΕΡια που δεν πέταξαν και ο Μαυρίδης

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Ο… Μουζάς απ’ το παρελθόν, ο “αυτονομιστής” Διαμαντής, τα… ΠΕΡΙΣΤΕΡια που δεν πέταξαν και ο Μαυρίδης

Κυριακή σήμερα, πολύ ζέστα που λένε και στο Παλιούρι Διδυμοτείχου και είπα να σας… δροσίσω λίγο με κάποιες πληροφορίες που αφορούν τις δημοτικές εκλογές οι οποίοι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Γιατί πόσο νομίζετε έμεινε ακόμα; Ένας χρόνος ουσιαστικά, για όσους θέλουν να οργανωθούν, να προγραμματίσουν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους. Σήμερα λοιπόν θα πάμε βόρεια, στον Δήμο Ορεστιάδας για να εξετάσουμε κάποια πράγματα και δεδομένα που έπιασαν οι… κεραίες και οι πληροφορίες μου για την προεκλογική κατάσταση και πως αυτή διαμορφώνεται.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης θα ξαναείναι υποψήφιος, μια και το έχει ήδη ανακοινώσει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται να είναι ο μόνος που οργανώνεται και κινείται στοχευμένα, μεθοδικά και δεν επαναπαύεται στο γεγονός ότι εκλέχθηκε το 2019 από την πρώτη Κυριακή. Κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να “δέσει” την επανεκλογή για άλλα 5 χρόνια.

Ο χειρισμός της περίπτωσης Περιστεράκη

Άλλωστε τώρα το ποσοστό που χρειάζεται είναι 43% για εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία, όταν το 2019 τα κατάφερε με το όριο να βρίσκεται στο 50%, έστω και αν το πέρασε για ελάχιστες ψήφους. Προφανώς υπάρχει η φθορά άλλων 4 χρόνων διακυβέρνησης, οι “πληγές” κάποιων χειρισμών σε δύσκολα θέματα, όπως αυτό του ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά δείχνει να μην αφήνει τίποτα στην… τύχη.

Ο χειρισμός της περίπτωσης του Γιάννη Περιστεράκη, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε κάποια στιγμή ως υποψήφιου να κοντράρει τον σημερινό δήμαρχο το 2023, αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει. Δεν σημαίνει βέβαια, πως επειδή κάποιοι φίλοι προέτρεπαν και “έσπρωχναν” τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών να θέσει υποψηφιότητα, ότι θα είχε και μεγάλες ελπίδες να κερδίσει τον Μαυρίδη.

Έγινε όμως τελικά πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ αποδεχόμενος την πρόταση του δημάρχου Ορεστιάδας και συνεχίζει το πλευρό του. Οπότε… δεν… πέταξαν τα περιστέρια που λέει και το γνωστό θρακιώτικο τραγούδι. Τι μας μένει λοιπόν; Πάμε να τα πάρουμε ένα-ένα τα δεδομένα που παρουσιάζονται αυτή την στιγμή.

Τα δεδομένα με τους υπάρχοντες

Η Μαρία Γκουγκουσκίδου, που το 2019 “άγγιξε” το ενδεχόμενο να πάει σε αναμέτρηση δεύτερης Κυριακής τον Μαυρίδη και εκεί όλα θα μπορούσαν να συμβούν, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ δύσκολα θα ξαναδιεκδικήσει την θέση του δημάρχου.

Μπορεί τον περασμένο Απρίλιο να παρέστη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως “Παρατηρητής” αποδεχόμενος την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τα δεδομένα αυτή την στιγμή είναι ότι δεν κινείται προς την κατεύθυνση να ξαναείναι υποψήφια για δήμαρχος.

Ο Σάκης Παπανδρέου και η δημοτική του παράταξη ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και οι δύο πλευρές τι θα συμβεί. Κάνει όλο αυτό τον καιρό σοβαρή, συγκεκριμένη και στοχευμένη κριτική και αναδεικνύει ζητήματα που είναι ακόμα και πέρα από τις ιδεολογικές του απόψεις, βάζοντας ως προτεραιότητα το καλό των πολιτών. Όμως δεν εξαρτώνται από αυτόν οι εξελίξεις.

Ο Χρήστος Καζαλτζής έκανε κατά τη γνώμη μου τεράστιο λάθος που παραιτήθηκε μαζί με την παράταξη του, χωρίς να γίνει το ίδιο και από άλλες παρατάξεις. Έτσι στον 1,5 χρόνο μέχρι τις εκλογές έμεινε χωρίς θεσμικό ρόλο, για να μπορεί να παρεμβαίνει έστω και στο δημοτικό συμβούλιο και να έχει παρουσία.

Όσο κι αν το έχει… ρίξει στις επισκέψεις και τα… τραπεζώματα παρέα με κάποιους υποψηφίους του, όπως τον φίλο μου Ραφαήλ Παλιουργιώτη που πήγε κοντά του μετά την δική του παραίτηση η οποία προηγήθηκε, αντικειμενικά δεν έχει την παραμικρή τύχη να διεκδικήσει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό, όπως έγινε και το 2019.

Κάποιοι βγάζουν απ’ τη… ναφθαλίνη τον Μουζά

Οπότε θα πάμε σε κάποια ονόματα που ήδη κυκλοφορούν και ακούγονται. Να σας πω λοιπόν, ότι αυτές τις μέρες επανήλθε στην επικαιρότητα και κάποιοι βγάζουν από τη… ναφθαλίνη, το όνομα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Μουζά και δεν θέλω σχόλια “που χάθηκε αυτός”. Όντως είναι “εξαφανισμένος” μεταφορικά και κυριολεκτικά από το 2014 και για 8 χρόνια τώρα. Πράγματι δεν έχει δώσει σημεία αυτοδιοικητικής “ζωής”.

Ούτε καν κάποια δήλωση, έστω και για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ. Καμιά παρέμβαση για όσα και αν συνέβησαν, όταν μάλιστα μιλάμε για πολλές και σοβαρές εξελίξεις που προκάλεσαν ξεσηκωμό στον κόσμο. Όπως το ΚΥΤ Φυλακίου. Ούτε ακούσαμε, ούτε μάθαμε τις απόψεις του.

Φυσικά είναι δεδομένο το γεγονός ότι το 2014 που δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, παράτησε τη δημοτική του παράταξη μόνη της και αυτή έδινε την εικόνα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να αποτελεί ένα… σκορποχώρι. Επίσης, πρώην δημοτικοί του σύμβουλοι είναι πλέον στην παράταξη Μαυρίδη.

Τώρα λοιπόν ξαφνικά, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, θα εμφανιστεί στον κόσμο και θα πει “γεια σας ξαναθυμήθηκα τον δήμο και την πόλη και θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος”; Εδώ τον… ξέχασαν (με δική του ευθύνη), ακόμα και όσοι τον ψήφιζαν φανατικά. Αυτή δεν είναι λοιπόν μια απόλυτα φυσιολογική και λογική σκέψη που κάνει οποιοσδήποτε ακούγοντας ξανά το όνομα του Δημήτρη Μουζά;

Ο “αυτονομιστής” βορείου Έβρου Διαμαντής 

Υπάρχει επίσης και ο γνωστός “αυτονομιστής” βορείου Έβρου Διαμαντής Παπαδόπουλος, που τον βλέπω συχνά να κυκλοφορεί με το ποδήλατο και να… ανεμίζει εκείνο το… περίεργο μαλλί με τις μπούκλες. Δεν σας κρύβω ότι εγώ που… μετράω καθημερινά τις τρίχες στο κεφάλι μια και πέφτουν συνέχεια, το ζηλεύω αυτό το μαλλί. Όμως όσον αφορά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Αρχικά, ο κ.Παπαδόπουλος κακώς είναι δημοτικός σύμβουλος, αφού το 2019 που έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε με την παράταξη του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, υπήρχε ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΩΛΥΜΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ. Το είχε επισημάνει με σειρά δημοσιευμάτων του το Evros-news.gr και το κατήγγειλαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο οι άλλες παρατάξεις.

Με βάση το νόμο λοιπόν, υπήρχε κώλυμα για την υποψηφιότητά του γιατί είχε πάρει από το δήμο Ορεστιάδας και εκτελούσε έργο άνω των 5.000 χιλιάδων ευρώ, κάτι που απαγορεύει την υποψηφιότητα. Δεν υπήρξαν όμως τότε προσφυγές και μετά την εκλογή του αυτός που έπρεπε να κάνει προσφυγή, ο κ.Κιηγμάς ως πρώτος επιλαχών, για τους δικούς του λόγους δεν το έπραξε ποτέ.

Δεν διαφώνησε ούτε διαφοροποιήθηκε από Μαυρίδη

Μετά από τρία χρόνια λοιπόν, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος “ανακάλυψε” ότι διαφωνεί με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος απέναντι του; Τρία χρόνια τώρα… στόμα έχει και μιλιά δεν είχε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό. Ταυτίζονταν πλήρως και ψήφιζε τις αποφάσεις και τις απόψεις της υπόλοιπης δημοτικής αρχής.

Το έκανε και σε μία σειρά από “καυτά”, σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου, που ήταν το κορυφαίο. Καμιά διαφοροποίηση, καμιά ταύτιση με τον κόσμο που βρισκόταν επί μήνες στα… κάγκελα και διαμαρτύρονταν. Τώρα ξαφνικά διαπίστωσε ότι διαφωνεί με τον δήμαρχο και θέλει να είναι απέναντί τους επόμενες εκλογές;

Ο άνθρωπος που πρωτοστατεί στις κινήσεις των “αυτονομιστών” του βορείου Έβρου λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει και δεύτερη Περιφερειακή Ενότητα, άποψη επικίνδυνη θεσμικά και εθνικά;  Αλήθεια, γιατί δεν προτείνει να συμβεί το ίδιο και για τον δήμο Ορεστιάδας; Να δημιουργηθούν δηλαδή ξανά οι δήμοι που υπήρχαν πριν ενωθούν με αυτόν της Ορεστιάδας;

Δεν θα υπάρχει καλύτερη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, άμεση παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα και επίλυσης τους, για παράδειγμα στο Τρίγωνο, στον Κυπρίνο ή τη Νέα Βύσσα και τα Ρίζια, όταν τώρα ένα μηχάνημα μόνο για να έρθει από την Ορεστιάδα χρειάζεται πολλές ώρες; Αφού πιστεύει πως το… διαίρει και βασίλευε είναι καλό καικ θα φέρνει αποτελέσματα, να μην γίνει μόνο σε επίπεδο νομού αλλά και δήμων.

Να το βάλει λοιπόν και αυτό στην προεκλογική του ρητορική, έστω και με εκείνο το… μπλαζέ ύφος της… ανωτερότητας που πιστεύει για τον εαυτό του ότι διαθέτει, στις συναντήσεις που κάνει στην πόλη αλλά και τα χωριά. Μαζί με μια μικρή παρέα συνεργατών οι οποίοι τον έχουν πλαισιώσει αυτή την στιγμή και πιστεύουν ότι μπορεί υποψηφιότητα του Διαμαντή Παπαδόπουλου να αλλάξει τα πράγματα.

Αν τον πείσουν φυσικά να είναι υποψήφιος, γιατί ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του… πολυτέλεια για την περιοχή και πως… κάνει χάρη στην Ορεστιάδα που μένει εδώ και πολύ περισσότερο που ασχολείται με τα αυτοδιοικητικά ή γενικότερα με τα κοινά της περιοχής.

Μην ξεχνάμε το 43% της πρώτης Κυριακής

Αυτά κατά την προσωπική μου άποψη είναι τα δεδομένα που έχω αντιληφθεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην προεκλογική ατμόσφαιρα της περιοχής Ορεστιάδας. Θα αναρωτηθεί κανείς; Δηλαδή ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, αν και έχει κάνει λάθη, σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά και έχει επιδείξει αδράνεια ή τουλάχιστον όχι την απαραίτητη ενεργητικότητα που θα περίμενεν ο κόσμος είναι το φαβορί να εκλεγεί ξανά;

Με δεδομένο αρχικά ότι πλέον το όριο από την πρώτη Κυριακή είναι 43% και όχι 50% που υπήρχε το 2019 και πέτυχε να το περάσει έστω και με λίγες ψήφους, το ενδεχόμενο να συνεχίσει για άλλα 5 χρόνια (τόσα θα είναι πλέον η αυτοδιοικητική θητεία) τα στοιχεία δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό. Είτε μας αρέσει (που σε μένα προσωπικά δεν μ’ αρέσει καθόλου), είτε όχι.

Θα μπορούσε να τον κοντράρει, αλλά…

Ο μοναδικός κατά τη γνώμη μου άνθρωπος που θα μπορούσε να τον κοντράρει και να διεκδικήσει τον δήμο Ορεστιάδος, δεν δείχνει διάθεση και δεν θέλει να το κάνει. Για τους δικούς του λόγους και εννοούμε τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ και περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Βενετίδη.

Είτε γιατί δεν πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει τον Μαυρίδη, είτε γιατί δεν έχει στη διάθεση του κάποια άλλα “στοιχεία” που χρειάζονται και θεωρεί απαραίτητα για έναν υποψήφιο δήμαρχο. Αυτή την στιγμή λοιπόν με όσα γνωρίζουμε δεν σκέφτεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος και μάλλον θα προτιμήσει την… σιγουριά της υποψηφιότητας στην Περιφέρεια.

Αφήστε που μπορεί ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του Χρήστου Μέτιου στο τέλος να κάνει καμιά επιλογή… έκπληξη και μας κουφάνει όλους.

Ο… Ναρκαλιευτής

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*