Που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν οι Σαουδάραβες, όταν επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη

Που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν οι Σαουδάραβες, όταν επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ο απόηχος και οι εκτιμήσεις για την παρουσία τους στην περιοχή μας δεν έχει κοπάσει. 

Στελέχη τέτοιου βεληνεκούς, δεν χάνουν σίγουρα τον πολύτιμο χρόνο τους ερχόμενοι στην Αλεξανδρούπολη και κάνοντας επαφές με ντόπιους θεσμικούς εκπροσώπους, αν δεν έχουν στο μυαλό τους να ασχοληθούν επενδυτικά και επιχειρηματικά. Το κομμάτι της ενέργειας ίσως είναι το πιο σημαντικό, κυρίως λόγω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, αλλά και των logistics σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου και της Θράκης. Η Σαουδική Αραβία μέσω της Aramco εμφανίστηκε ως εγγυήτρια της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας βάζοντας σε προτεραιότητα τις παραδόσεις πετρελαίου και LNG που χρειάζονται τα ελληνικά διυλιστήρια, τα οποία πλέον έχουν διακόψει τις προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων.

«Έχουμε μια καλή συνεργασία τόσο με τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και με τη Motor Oil, που συζητάμε να ενισχυθεί σε διάφορους τομείς», λέει στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Trading κ. Μοχάμεντ Καντί, ο άνθρωπος που υπογράφει τις συμφωνίες του σαουδαραβικού κολοσσού Saudi Aramco για κάθε συναλλαγή στο δυτικό ημισφαίριο. Ηδη, όπως εξηγεί, με τα ΕΛ.ΠΕ. υπήρξε συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, ενώ με τη Motor Oil τρέχει συμφωνία για παραδόσεις LNG. Αποκαλύπτει δε ότι η Aramco συζητά με την πρώτη τρόπους και συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην από κοινού μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός τους, ενώ με τη δεύτερη έχει μπει στο τραπέζι η συνεργασία στην Ερευνα και Ανάπτυξη πάνω σε projects εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

O διευθύνων σύμβουλος της Aramco Trading κ. Μοχάμεντ Καντί

Σύμφωνα δε με πληροφορίες,η Motor Oil έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με την ACWA Power, έναν άλλον ενεργειακό κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας που τρέχει μεγάλα projects υδρογόνου. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της τελευταίας κατά τη διάρκεια των Β2Β συναντήσεων που είχε με σειρά εγχώριων ομίλων φερόταν να ζητά έργα ΑΠΕ διαφόρων τεχνολογιών 2-3 GW, κάτι βέβαια που του εξήγησαν οι Ελληνες συμμετέχοντες ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων, και μάλιστα ώριμων. Πάντως οι ξένοι επενδυτές έδειξαν να ενδιαφέρονται όχι μόνο για εξαγορές, αλλά και για joint ventures με Ελληνες παίκτες.

Κοινοπραξίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, όπου ήδη τρέχουν giga projects όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας μιας πράσινης πόλης, της Νέομ, όπως θα ονομαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ACWA Power, από κοινού με κάποιες άλλες τοπικές εταιρείες, έχει αναλάβει ένα τεράστιο project 5 δισ. δολαρίων, τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη, δυναμικότητας 5 GW!

Αλλωστε, είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται να επενδύσει τα… πετροδόλαρα που έβγαζε για δεκαετίες και να ανοίξει τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση με έργα ΑΠΕ και υδρογόνου, εξισορροπώντας το αποτύπωμα των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, στοχεύει στην εξαγωγή αυτής της ενέργειας προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι μια αξιόπιστη χώρα διέλευσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για το έργο διασύνδεσης των δύο χωρών, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, με το project Greece Egypt Interconnector της εταιρείας ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου να έχει ήδη τη στήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, ανοίγει η δυνατότητα ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Σαουδική Αραβία να φτάνει στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου.

Στις συναντήσεις που είχαν με στελέχη του ομίλου Κοπελούζου οι Σαουδάραβες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, B2B συνάντηση έγινε και στα γραφεία του ομίλου Μυτιληναίου. Στελέχη του τελευταίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατέβουν το επόμενο διάστημα στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε διάφορα projects που τους ενδιαφέρουν.

Κατά τις επαφές της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν επίσης σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τη δημιουργία ενός Συνεπενδυτικού Ταμείου μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το οποίο συζητείται να είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων φάνηκε να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία αναφορικά με τη στόχευση αυτού του Ταμείου, το οποίο θα περιλαμβάνει ενεργειακά projects.

Στο κομμάτι των υποδομών υπήρξε προώθηση από μέρους της Ελλάδας των τριών μεγαλύτερων projects που τρέχουν ή θα τρέξουν στη χώρα: η Αλεξανδρούπολη, το Θριάσιο και το Ελληνικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά στο κομμάτι των logistics εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις εταιρείες που ήρθαν στην Ελλάδα και ότι θα υπάρξει follow-up.

Πηγή: newmoney.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*