Σε Διδυμότειχο για Τέμενος Βαγιαζήτ και Αλεξανδρούπολη για εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου η Λίνα Μενδώνη

Σε Διδυμότειχο για Τέμενος Βαγιαζήτ και Αλεξανδρούπολη για εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου η Λίνα Μενδώνη

Το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη πρόκειται να επισκεφθεί το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ. Μετά από μια δύσκολη πενταετία, που ακολούθησε την πυρκαγιά του 2017 και στην οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια για την εκπόνηση μιας πιο σύνθετης μελέτης -από την προηγούμενη- μέσω του ΕΜΠ, για ένα πολύ δύσκολο μνημείο όπως ανέφερε. «Η οποία μελέτη μας επιτρέπει να έχουμε ορισμένες λεπτομέρειες σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης…».

«Θέλω για άλλη μια φορά να δω από κοντά την κατάσταση, που επικρατεί στο Τέμενος Βαγιαζήτ και πιστεύω ότι μέχρι τότε θα μπορούμε να πούμε πως ακριβώς θα δρομολογήσουμε την αποκατάσταση από άποψη πόρων. Είναι ένα σημαντικό Μνημείο και η πόλη πρέπει να το δει αποκαταστημένο το συντομότερο δυνατό» τόνισε με έμφαση.

Ήδη η κ.Μενδώνη επεξεργάζεται το πρόγραμμα με τους συνεργάτες της, ώστε να μπει ο βηματισμός, τον οποίο -όπως επισήμανε- θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του μήνα ταυτόχρονα με την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

Πάντως, επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι εδώ και δεκαετίες, όταν είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις, το ΥΠΠΟ ήταν σαφώς προσανατολισμένο στην πολιτιστική χρήση και αξιοποίηση του Μνημείου και σαν τέτοιο θα αποδοθεί στην πόλη και τους πολίτες του, πάντα με την φυσιογνωμία που το γνωρίζαμε, αφού όπως επισήμανε «το ΥΠΠΟ με βάση το θεσμικό πλαίσιο, που το διέπει έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και στις ποσότητες των υλικών, αλλά και στους τρόπους αποκατάστασης του». Εκεί όπως εξηγεί οφείλονταν και η δυσκολία της μελέτης, που είχαμε αναθέσει διότι θέλαμε να αποκατασταθεί όπως το ξέραμε.

Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού στις 25 Ιουνίου θα ξεκινήσει την επίσκεψη της από την Αλεξανδρούπολη, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας