Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Έβρου για καταστροφές στην Ορεστιάδα: Ανεπαρκείς υποδομές, ελλιπής κρατική ετοιμότητα

Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Έβρου για καταστροφές στην Ορεστιάδα: Ανεπαρκείς υποδομές, ελλιπής κρατική ετοιμότητα

Την πρώτη ανακοίνωση της για θέματα που “καίνε” το νομό Έβρου, εξέδωσε μετά από πάρα πολλούς μήνες η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Έβρου, η οποία έχει πλέον νέα σύνθεση μετά από τις εκλογές που έγιναν πριν ένα μήνα.

Σε αυτή ν αναφέρεται στις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία κυρίως σε χωριά της περιοχής Ορεστιάδας και επισημαίνει:

“Τις ημέρες αυτές γίναμε όλοι μάρτυρες αλλά και αποδέκτες μιας ακόμη φυσικής καταστροφής στο νομό μας, κατόπιν της τελευταίας κακοκαιρίας που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τον Έβρο. Πιο συγκεκριμένα άφησε στο βόρειο Έβρο μεγάλες ζημίες και καταστροφές που έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, πολλές επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως και τμήμα αγροτικής οδοποιίας το οποίο θεωρείται πλέον μη προσβάσιμο.

Δυστυχώς, γι’ άλλη μία φορά βρισκόμαστε στο έλεος των φυσικών φαινομένων χωρίς να αντιμετωπίζεται από τον κρατικό μηχανισμό η πηγή των εκτεταμένων ζημιών και προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Αποδεικνύεται ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι απολύτως ανεπαρκείς όπως και ελλιπής διαπιστώνεται η κρατική ετοιμότητα.

Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών ανεξαιρέτως, που έχουν υποστεί οι αγροί, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αγροτικά και οικιακά μηχανήματα, θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα και στο ακέραιο η προβλεπόμενη αποζημίωση στους πολίτες. Επιβάλλεται η ταχεία αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας ώστε σε συνδυασμό με την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή πώλησης των προϊόντων και όχι σύμφωνα με τον ΜΟ τριετίας όπως ορίζεται από τον ΕΛΓΑ, ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής που είναι ο πρωτογενής τομέας να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατό.

Ο Έβρος αποτελεί διαχρονικά μια ευαίσθητη περιοχή η οποία χρήζει διαρκώς ειδικής πρόνοιας από το κράτος. Ειδικότερα στις περιπτώσεις ζημιών από φυσικά φαινόμενα οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα καθημερινά μας, πολλά και σοβαρά προβλήματα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε έναν υβριδικό πόλεμο και να διασφαλίζουμε αδιάκοπα τα εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα ασφαλή. Οι επιχειρήσεις τα βγάζουν δύσκολα πέρα γιατί ο πολίτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στρέφεται σε εναλλακτικές αγορές στις γειτονικές χώρες. Τα χωριά το ένα μετά το άλλο ερημώνουν διότι δεν μπορούν να προσφέρουν τα βασικά στους κατοίκους τους ώστε να τους κρατήσουν στον τόπο και ειδικότερα τους νέους.

Σύσσωμη η κοινωνία του Έβρου και μαζικά θα πρέπει διαρκώς να διεκδικεί όλα τα δικαιώματά της που άδικα μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Στο νέο πολιτικό  ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στρατευόμαστε με την κοινωνία διεκδικώντας τα βέλτιστα για την ανάπτυξη του Έβρου.

Η νομαρχιακή επιτροπή

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Έβρου