“Ethnasia”: Τα μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα απ’ το Διδυμότειχο, που κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο

“Ethnasia”: Τα μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα απ’ το Διδυμότειχο, που κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο

του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


“Ethnasia”. Μια εκπληκτική ιστορία δημιουργικής έμπνευσης και σπουδαίας επαγγελματικής και επιχειρηματικής επιτυχίας, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το Διδυμότειχο και αποδέκτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε χώρες ολόκληρου του κόσμου.

Ένα τυχαίο ξεκίνημα, το καλοκαίρι του 2012 από την πανέμορφη Σαμοθράκη, η οποία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την Φανή Ντινούδη και έφερε την δημιουργία μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων και την “Etnasia” (Ethnic και Φαντασία). Στη συνέχεια γνώρισε το αγόρι της, τον Χάρη Τοκαμάνη και όλα αυτά εξελίχθηκαν σε πωλήσεις πώληση μέσω καταστήματος e-shop σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Από την Ελλάδα και τον Λίβανο, ως τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, το Περού, την Ινδία, την Κένυα και σε δεκάδες παγκόσμιους προορισμούς ακόμα. Ένα αναπάντεχο, σε σχέση με τις σπουδές και των δύο επαγγελματικό ξεκίνημα, αφού η Φανή σπούδασε Νομική και ο Χάρης Πολιτικός Μηχανικός, που εξελίχθηκε σε μια σπουδαία, πετυχημένη επιχείρηση με έδρα την “πόλη των κάστρων”, το Διδυμότειχο, η οποία ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια “εκτοξεύθηκε” και επειδή οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου ανέβηκαν κατακόρυφα λόγω κορονοϊού.

Ξεκίνησε η Φανή την δημιουργία κοσμημάτων και παρέα με τον Χάρη πλέον απασχολούν 20 άτομα στα δύο γραφεία τους, στο Διδυμότειχο και στην Ξάνθη. Με νέους και δημιουργικούς ανθρώπους, που έχουν φτιάξει όλοι μαζί μία ομάδα η οποία δουλεύει αρμονικά. Και από το Διδυμότειχο δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες φορούν τα κοσμήματα της “Ethnasia”. Υπάρχει πιο όμορφο, εντυπωσιακό, σπουδαίο και κυρίως αισιόδοξο, όταν μιλάμε για την περιοχή μας που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυστυχώς τέτοια αισιόδοξα παραδείγματα προς μίμηση είναι σπάνια;

Όταν πληροφορήθηκα και εγώ τα όσα σπουδαία έχουν πετύχει η Φανή και ο Χάρης, πάντα ήθελα να κάνουμε μια παρουσίαση στο Evros-news.gr όλης αυτής της… μαγικής τους προσπάθειας. Έτσι πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στα γραφεία τους στο Διδυμότειχο, μου αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο και πολύ δημιουργικό τους χρόνο και μιλήσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα. Για το ξεκίνημα τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν, την δικαίωση των προσπαθειών τους και την καταξίωση τους σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και ζουν, δημιουργούν και οργανώνουν την επαγγελματική τους ενασχόληση σε αυτή εδώ την ακριτική, αλλά και τόσο ιστορική συνάμα γωνιά της Ελλάδας.

Η Φανή Ντινούδη και ο Χάρης Τοκαμάνης στα γραφεία της “Ethnasia” στο Διδυμότειχο, μιλούν στο Evros-news.gr με ενθουσιασμό για την δουλειά τους

Το καλοκαίρι του 2012 στην Σαμοθράκη.

Με το χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους, η Φανή και ο Χάρης μου αφηγήιηκαν πως ξεκίνησε και εξελίχθηκε όλη αυτή η ονειρική προσπάθεια. Όπως αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους, το gr.ethnasia.com, όλα ξεκίνησαν όταν μία νέα κοπέλα, η Φανή ως φοιτήτρια Νομικής τότε, επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη για μια καλοκαιρινή απόδραση. Από τις εκθαμβωτικές βάθρες και τα δροσιστικά κρύα μπάνια μέχρι τον καταπληκτικό κόσμο που γνώρισε εκεί, η Φανή δεν άργησε να ερωτευτεί αυτόν τον χαλαρό τρόπο ζωής.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΑΘΡΕΣ, όταν επέστρεφε από εκεί, η Φανή συνάντησε έναν πλανόδιο χειροτέχνη, του οποίου τα όμορφα μακραμέ κοσμήματα είχαν αποτυπώσει τις ομορφιές της Σαμοθράκης. Η Φανή ζήτησε από αυτό τον καλλιτέχνη του δρόμου να της μάθει την τέχνη του μαρκαμέ και να της δείξει πώς να φτιάχνει κοσμήματα. Και τότε ήταν που ξεκίνησε όλη η ιστορία…

Η Φανή αμέσως ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα για όλο τον υπόλοιπο χρόνο και άρχισε δειλά δειλά να παρουσιάζει την δουλειά της στον κόσμο, που έδειξε άμεση ανταπόκριση. Και μετά της ήρθε η ιδέα: Αυτά τα κομμάτια ήταν κάτι περισσότερο από κοσμήματα. Ήταν η σανίδα που θα την πήγαινε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, να ακολουθήσει ένα νομαδικό τρόπο ζωής φτιάχνοντας έθνικ κοσμήματα, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία της. Έτσι γεννήθηκε η Ethnasia (Ethnic και Φαντασία). Η Ethnasia είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη. Είναι τρόπος ζωής. Αυτό που έχει να κάνει με το να απολαμβάνεις τις μικρές απολαύσεις της ζωής και να την ζεις στο έπακρο.

Ενώ ξεκίνησε για να διαδώσει το πνεύμα της “ETHNASIA” σε όλο τον κόσμο, η Φανή γνώρισε τον Χάρη και μαζί άρχιαν να δημιουργούν χειροποίητα έθνικ κοσμήματα, το κάθε ένα ξεχωριστό για το άτομο που το φοράει. Αυτό που ξεκίνησε με την πώληση λίγων μόνο κοσμημάτων την εβδομάδα έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με αμέτρητα κοσμήματα που τώρα κοσμούν τους φίλους τους σε όλο τον κόσμο.

Από την Αθήνα όπου ζούσαν, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Διδυμότειχο, όπου ζουν οι γονείς τους οι οποίοι κατάγονται από Μεταξάδες και Λάβαρα αντίστοιχα. Δημιούργησαν λοιπόν την “Ethnasia” και μέσω του e-shop τους τα μοναδικής έμπνευσης, ομορφιάς και δημιουργίας χειροποίητα κοσμήματα φτάνουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Χρησιμοποιώντας όλες τις εταιρείες κούριερ, τα πακέτα των παραγγελιών φεύγουν για όλο τον κόσμο. Η Φανή δημιουργεί τα κοσμήματα και κάνει φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ, ενώ ο Χάρης έχει αναλάβει το τεχνικό κομμάτι, αλλά και τις φωτογραφίσεις, τα γυρίσματα ΒΙΝΤΕΟ και τις αποστολές των δεμάτων, με την βοήθεια φυσικά των υπαλλήλων-συνεργατών τους στα γραφεία του Διδυμοτείχου και της Ξάνθης.

Πως η αγάπη για το κόσμημα εξελίχθηκε στο “Ethnasia”

Όπως μας είπε η Φανή: “Η ενασχόλησή μου με το κόσμημα αρχικά ήταν μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Όταν πήγα διακοπές στη Σαμοθράκη και εκεί γνώρισα την τέχνη του macrame, ούτε που το φανταζόμουν ότι θα γίνει η κύρια ενασχόλησή μου και πόσω μάλλον να στηθεί μία επιχείρηση. Μέσα σε λίγα χρόνια και με τη βοήθεια του Χάρη που γνωρίζει το τεχνικό κομμάτι, φτιάξαμε το e-shop. Προσδοκίες δεν είχαμε, θέλαμε απλώς να κάνουμε αυτό που αγαπούσαμε κι όσο περνούσε ο καιρός και βλέπαμε την ανταπόκριση του κόσμου τόσο θέλαμε να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, πάντα θα βρίσκει το δρόμο προς την επιτυχία”.

Που απευθύνονται τα κοσμήματα τους;

“Απευθυνόμαστε κυρίως σε γυναίκες που διαθέτουν μία πιο boho θα έλεγα αισθητική. Τα περισσότερα κοσμήματά μας θα τα χαρακτήριζα unisex, αλλά κατόπιν μεγάλης ζήτησης από το αντρικό κοινό, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε και την πρώτη μας αντρική συλλογή. Έτσι, πλέον θα τολμήσω να πω ότι απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που προτιμούν το boho lifestyle. Αυτό είναι που προωθούμε άλλωστε και όχι να πουλάμε απλά ένα κόσμημα. Μέσα από τα social media, τις φωτογραφίσεις και τις συνεργασίες μας αυτό προσπαθούμε να μεταδώσουμε και από ό,τι φαίνεται είναι ένα lifestyle που εκφράζει αρκετό κόσμο. Γενικά, απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που αγαπούν το χειροποίητο, σε εκείνους που δεν θέλουν να αγοράζουν απλά ένα αντικείμενο αλλά κάτι που να έχει ψυχή και να κατακλύζεται από μεράκι και αγάπη, σε όλους εκείνους που αγαπούν να  στηρίζουν νέους καλλιτέχνες.

ethnasia3

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όμορφα κοσμήματα παραμένοντας πάντα πιστοί στις βασικές αξίες της Ethnasia που είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προσφορά στο συνάνθρωπο. Θέλουμε να μεταδώσουμε το boho όχι μόνο ως κόσμημα αλλά ως στάση ζωής. Θέλουμε η Ethnasia να εμπνέει ένα γενικότερο τρόπο ζωής όπου όχι μόνο καταναλώνουμε, αλλά μέσα από τις επιλογές μας εκφραζόμαστε, στηρίζουμε και προσφέρουμε.

Τα πολλά προβλήματα και οι δυσκολίες που συνάντησαν

Όταν δημιουργείς κάτι τόσο πρωτοποριακό και σε μια χώρα αλλά και περιοχή με τα γνωστά προβλήματα, σίγουρα αντιμετωπίζεις δυσκολίες. Ποιες ήταν αυτές;

Η Φανή και ο Χάρης μας εξήγησαν: “Σίγουρα έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στον τρόπο εργασίας μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Ξεκινήσαμε να κάνουμε τα πάντα εγώ και ο Χάρης και πλέον απασχολούμε 20 άτομα στα δύο γραφεία μας, στο Διδυμότειχο και στην Ξάνθη. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε βρει νέους και δημιουργικούς ανθρώπους κι έχουμε φτιάξει μία ομάδα που δουλεύει αρμονικά. Δεν είναι τόσο θέμα συντονισμού, από καθαρά τεχνική άποψη, αλλά περισσότερο, θέμα διάθεσης και δημιουργικότητας.  Γενικά, πιστεύουμε στην ομάδα και στο καλό κλίμα ώστε να προάγεται η δημιουργικότητα και να υπάρχει τελικά ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι!

ethnasia5

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί νέοι με υπέροχες και πρωτότυπες ιδέες. Είναι ένας τόπος που μπορεί να σε εμπνεύσει με τις τόσο όμορφες εικόνες και τα τοπία της. Από την άλλη, όμως, έχει ένα νομοθετικό πλαίσιο απαρχαιωμένο σε αρκετούς τομείς και η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Εμείς, για παράδειγμα, συναντήσαμε αρκετά εμπόδια (περιττά κατά τη γνώμη μου) στο να αναπτυχθούμε στο εξωτερικό και αρκετές φορές νιώσαμε μακριά από το κέντρο της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν προωθεί τις επιχειρήσεις της, όπως κάνουν άλλες χώρες, για εξαγωγές στο εξωτερικό, με χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ. Έχει ένα πιο εσωστρεφές σύστημα. Τις μεγαλύτερές δυσκολίες τις συναντήσαμε σε αυτό το κομμάτι, με απόγειο την περίοδο του covid και των lockdown, καθώς έχουμε ένα αρκετά μεγάλο πελατολόγιο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Είμαστε μία επιχείρηση περίπου 2 ετών και προσπαθούμε να προχωράμε βήμα-βήμα και παρά τις όποιες δυσκολίες πάντα είχαμε ως γνώμονα ότι κάνουμε κάτι που μας γεμίζει και μας χαροποιεί κι έτσι ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, αλλά λέγαμε ότι όλα θα τα ξεπεράσουμε.

Μισό εκατομμύριο “ακόλουθους” 

στο facebook και το instagram

Φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια τους αλλά και την επιτυχία, έχουν παίξει τα social media. Αυτή την στιγμή η σελίδα τους στο facebook, το  έχει 420.912 άτομα που την ακολουθούν από ολόκληρο τον κόσμο και βλέπουν κάθε νέα ανάρτηση με κοσμήματα που “ανεβάζουν”. Επίσης, την σελίδα τους στο instagram την ακολουθούν 369.00 άτομα παγκοσμίως.

Επίσης η σελίδα τους στο Tik Tok “Αρέσει” σε 497.000 άτομα και έχει 80.000 “ακόλουθους”. Πρόσφατα δημιούργησαν και σελίδα στο Youtube όπου ανεβάζουν ΒΙΝΤΕΟ από την δημιουργία των κοσμημάτων ή άλλες στιγμές τους. Όλα τα καταγράφουν μόνοι τους, με το κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια τα κοινοποιούν στα social media, τα παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά οι παραγγελίες μέσω του e-shop ” έρχονται… βροχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το αγγλικό VOGUE έκανε αναφορά στην “Ethnasia”

Πως διαφημίζονται μέσω ξένων μοντέλων

Πρόσφατα η αγγλική έκδοση του γνωστού περιοδικού VOGUE με εκατομμύρια πωλήσεις, έκανε αναφορά στην “Ethnasia”, κάτι που σίγουρα αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση και καταξίωση της προσπάθειας τους.

Παράλληλα, ξένα μοντέλα διαφημίζουν τα χειροποίητα κοσμήματα τους. Μας έδειξαν μάλιστα μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες-αφίσες, που κοσμούν τα γραφεία τους στο Διδυμότειχο. Οι επαφές, συζητήσεις και συμφωνίες κλείνονται ηλεκτρονικά, τα κοσμήματα στέλνονται με κούριερ, γίνονται οι φωτογραφίσεις και αυτές δημοσιεύονται σε όλα τα ηλεκτρονικά τους μέσα. Έτσι η προσπάθεια και η επιχείρηση καταξιώνονται ακόμα περισσότερο διεθνώς.

Πως μπορείτε να βρείτε την “Ethnasia”

https://gr.ethnasia.com/

https://www.facebook.com/Ethnasia/

https://www.instagram.com/ethnasia_jewelry/

https://www.tiktok.com/@ethnasia.jewelry