Στην ΑΚΤΩΡ οριστικά το έργο παράκαμψης του Προβατώνα, στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου

Στην ΑΚΤΩΡ οριστικά το έργο παράκαμψης του Προβατώνα, στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου

Επισήμως στην ΑΚΤΩΡ φαίνεται να κατέληξε το έργο «Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο : Εργασίες ολοκλήρωσης παράκαμψης Προβατώνα», με προϋπολογισμό δημοπράτησης 9 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», που ήταν και ο αρμόδιος φορέας δημοπράτησης του έργου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., επικύρωσε τα σχετικά πρακτικά για την ανάθεση των σχετικών συμβάσεων στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, η κατασκευή του Α/Κ Προβατώνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί). Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται τα έργα στον οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο συνολικού μήκους 124χλμ. Ο κάθετος άξονας αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ, έχει μήκος 124χλμ. περίπου και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία οδό από τη θέση του Α/Κ Αρδανίου (35 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης), με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη θέση του μεθοριακού σταθμού του Ορμενίου.

Η νέα χάραξη της αρτηρίας στη θέση του οικισμού Προβατώνα αποτελεί παραλλαγή της υφιστάμενης, η οποία διέρχεται μέσα από τον οικισμό. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό από τα ανατολικά και η επικοινωνία μεταξύ αυτής και του οικισμού γίνεται από τον αντίστοιχο Ανισόπεδο Κόμβο.

Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει: α. Την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, στην οποία έχουν εκτελεστεί από προηγούμενη εργολαβία :

α) χωματουργικές εργασίες (από Χ.Θ. 10+700 έως 13+900), β) εργασίες αποχέτευσης – αποστράγγισης, ήτοι τα μικρά τεχνικά των κιβωτοειδών και σωληνωτών οχετών, καθώς και τα μεγάλα τεχνικά της Κ/Δ Προβατώνα (Χ.Θ. 10+980) και της Άνω Διάβαση Κ4 Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205,27).

β. Την κατασκευή ενός (1) Ανισόπεδου Κόμβου με κατάργηση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου : · Α/Κ Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205)

γ. Την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί). Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από τις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται:

  1. Τεχνικά έργα μεγάλα (1 άνω διάβαση)
  2. Εργασίες αποχέτευσης ομβρίων και αποστράγγισης
  3. Εργασίες σήμανσης- ασφάλειας.
  4. Εργασίες ηλεκτροφωτισμού των ανισόπεδων κόμβων
  5. Εργασίες εγκατάστασης φυτών και επένδυσης πρανών με φυτική γη και υδροσποράς τους.
  6. Εργασίες Ο.Κ.Ω

Πηγή: insider.gr