ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογράφηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου – ΔΙΚΑΙΩΣΗ του Evros-news.gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογράφηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου – ΔΙΚΑΙΩΣΗ του Evros-news.gr

Μια σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τους αγρότες της περιοχής των Φερών, αφού υπογράφτηκε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Υφιστάμενο Αρδευτικό Δίκτυο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Ν. Έβρου και έργα βελτίωσης» του ΤΟΕΒ ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ.

Η συγκεκριμένη πολύ θετική εξέλιξη ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΕΙ ιδιαίτερα εδώ στο Evros-news.gr, αφού λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξαιτίας της γνωστής γραφειοκρατικής διαδικασίας, υπήρχε κίνδυνος το έργο ζωτικής σημασίας για την αντικατάστασης του αρδευτικού δικτύου της περιοχής να χαθεί. Αν η απόφαση δεν υπογράφονταν έως τις 26 Ιουνίου και παρ’ ότι ο ΤΟΕΒ Φερών είχε καταθέσει την σχετική ΑΙΤΗΣΗ χρηματοδότησης, τα πάντα θα βρίσκονταν στον “αέρα”. Γι’ αυτό το Evros-news.gr και ο υπεύθυνος του Κώστας Πιτιακούδης προσωπικά, εκτός από τα συνεχή δημοσιεύματα όπως το τελευταίο την Κυριακή 19 Ιουνίου (“Όμηροι” μιας απόφασης υπαλλήλου και υπογραφής του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ν.Ταγαρά, οι αγρότες των Φερών) όπου επεσήμανε το διαφαινόμενο “ναυάγιο”, προσπάθησε να πείσει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να αντιμετωπίσουν με την αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα που δικαιούνται τους κατοίκους του Έβρου. Οι αγρότες των Φερών, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ και πόσο… αναποτελεσματικοί ήταν όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνητικοί βουλευτές του Έβρου που τώρα… σπεύδουν να “οικειοποιηθούν” την συγκεκριμένη εξέλιξη. Εμάς ο μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΟΘΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Την στιγμή που οι κυβερνητικοί βουλευτές του Έβρου δεν μπορούσαν να δώσουν λύση και όπως γράψαμε στις 19 Ιουνίου:
“Η μελέτη έχει εγκριθεί, είναι έτοιμη για υπογραφή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά ώστε να δημοσιευθεί και να μπορούν να την πάρουν στα χέρια τους, αλλά αυτή η… υπογραφή καθυστερεί. Κι αυτό οφείλεται στον υπάλληλο που την έχει “χρεωθεί” και ο οποίος σε τηλεφωνικές… οχλήσεις τους λέει να μην βιάζονται, γιατί έχει δουλειά και δεν τα προλαβαίνει όλα. Οι ίδιες, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ και από Διευθυντές ή Τομεάρχες του υπουργείο Περιβάλλοντος. Την βασική ευθύνη όμως έχει ο αρμόδιο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς και οι συνεργάτες του, οι οποίοι φαίνεται είναι ανίκανοι να απαιτήσουν από κάποιον απλό υπάλληλο να κάνει την δουλειά για την οποία πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών”.

Τελικά όπως μάθαμε, ο ίδιος ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ συνέταξε την απόφαση, την υπέγραψε και αυτή ανέβηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ σήμερα 21 Ιουνίου 2022 και αφορά:

“Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Υφιστάμενο Αρδευτικό Δίκτυο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Ν. Έβρου και έργα βελτίωσης» του ΤΟΕΒ ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, με φορέα τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου, και το οποίο αφορά σε έργα υδροληψίας αρδευτικού νερού από ποταμό Έβρο (και συμπληρωματικά από 51 γεωτρήσεις), μεταφοράς, διανομής και άρδευσης συνολικής περιμέτρου έργων περίπου 107.000 στρ και καθαρή αρδευόμενη αγροτική έκταση τα 70.260 στρ. στη Δ.Ε. Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ΦερώνΠέπλου. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του ανωτέρω έργου και βαρύνει τον φορέα του, καθώς και κάθε κατά νόμο υπόχρεο για την εφαρμογή τους.

Το έργο περιγράφεται συνοπτικά στην ενότητα (1) «Περιγραφή Έργου ή δραστηριότητας» της παρούσας απόφασης, και αναλυτικότερα στο Φάκελο (κείμενο, σχέδια και χάρτες) της Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που συνοδεύει αυτήν.

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Ή ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
1.1 Γενικά στοιχεία – Θέση έργου ή δραστηριότητας
Το έργο του θέματος (εφεξής «έργο») αφορά υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο που δύναται να εξυπηρετήσει έκταση περιμέτρου έργων 107.000 στρεμμάτων (στρ.) περίπου και καθαρής αγροτικής
έκτασης 70.260 στρ με κύρια υδροληψία από τον ποτ. Έβρο και συμπληρωματικά από γεωτρήσεις για
τις πιο ανάντη περιοχές.
Το έργο χωροθετείται στον κάτω ρου του ποταμού (π.) Έβρου, μεταξύ της γέφυρας Κήπων και της
προστατευόμενης περιοχής του δέλτα των εκβολών. Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Φερών, του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Κολγιώνης: Ευχαριστούμε τον υφυπουργό κ.Ταγαρά, 
πολλά συγχαρητήρια στον ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου
Ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Κολγιώνης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη και με ανάρτηση του επισημαίνει:
“Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Φερών -Πέπλου του Δήμος Αλεξανδρούπολης υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Η συντονισμένη προσπάθεια και η πίεση των τελευταίων ημερών έφεραν το θετικό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά και τους βουλευτές του Νομού μας για τη βοήθειά τους.
Ευχαριστώ επίσης, την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου.
Κυρίως όμως δηλώνω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε για το πολύ σημαντικό αυτό έργο.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί έχοντας ως κύριο στόχο και σκοπό τη βελτίωση των υποδομών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Όμηροι” μιας απόφασης υπαλλήλου και υπογραφής του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ν.Ταγαρά, οι αγρότες των Φερών

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*