Διδυμότειχο: Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισκέφθηκε και την “πόλη των κάστρων”

Διδυμότειχο: Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισκέφθηκε και την “πόλη των κάστρων”

Επίσκεψη και στο Διδυμότειχο πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακή 19 Ιουνίου  η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού  Τουρισμού( ΕΟΤ ) Άντζελα Γκερέκου στα πλαίσια της παρουσίας της στο νομό Έβρου.

Συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κο. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και την αρχαιολόγο Λίλα Σαμπανοπούλου, η κ.Γκερέκου περιηγήθηκε αρχικά στο κάστρο του Καλέ, όπου έμεινε πραγματικά άναυδη μπροστά στον ιστορικό πλούτο της πόλης καθώς θαύμαζε όλα τα μνημεία που διακρίνονται από τον λόφο.

Μάλιστα φωτογραφήθηκε με φόντο την πόλη και στο βάθος την Τουρκία και έγραψε στην προσωπική της σελίδα:
“Στον λόφο Καλέ .Εκεί που μπορείς να δεις καθαρά τα σύνορα με την γείτονα χώρα!
Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα.
Τόση ομορφιά και δέος σε μια περιοχή που στα αυτιά μας ακούγεται σαν ένα δύσβατο ,δυσπρόσιτο μέρος!!
Μια περιοχή με τόση μεγάλη ιστορία.
Διδυμότειχο σημαίνει “διδυμάρικο κάστρο”, δύο δηλαδή οχυρωματικούς περιβόλους, έναν στο λόφο της Αγίας Πέτρας, στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, όπου και η ρωμαϊκή Πλωτινούπολη και τον άλλο στο δυτικό, επί του λόφου Καλέ, όπου και σώζεται το βυζαντινό κάστρο. Η σχέση των δύο αυτών κάστρων ήταν για κάποια περίοδο παράλληλη.
Το Κάστρο του Διδυμοτείχου είναι το πιο σημαντικό στην Ελληνική Θράκη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ που δεσπόζει στην πόλη του Διδυμοτείχου.
Μιλήσαμε με τον δήμαρχο για θέματα προβολής της περιοχής.
Φυσικά από την ξενάγηση μας αυτή και μάλιστα από την ίδια την κυρία Λίλα Σαμπανοπούλου υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής, δεν μπορούσε να απουσιάζει το Τέμενος Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου.
Ένα μνημείο 600 ετών που προσπαθεί να επιβιώσει!
Το Τζαμί, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεν το είχαν συμπαθήσει ποτέ .
Αυτή η ιστορική κατασκευή που από παντού είναι ορατή δεσπόζει της Πόλης των Κάστρων ο πανύψηλος πέτρινος μιναρές , με τους δύο κυκλικούς εξώστες”

Μετά την σύντομη επίσκεψη στο Τέμενος Βαγιαζήτ όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται, βρέθηκε και ξεναγήθηκε στο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου.  Εκεί η κ.Σαμπανοπούλου της μίλησε εκτενώς για την Θράκη, εστιάζοντας στην πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, στον τρόπο ζωής και στα ήθη/έθιμα των κατοίκων της.

Η ίδια η Πρόεδρος του ΕΟΤ εντυπωσιασμένη από το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, σημείωσε:

“Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ την ξενάγηση μας το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Το συγκεκριμένο μουσείο , θέτει στο επίκεντρο της εκθεσιακής του αφήγησης το δίπολο Θράκη-Διδυμότειχο, παρουσιάζοντας μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παράλληλα η έκθεση αναδεικνύει και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, εστιάζοντας στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των ανθρώπων που την κατοίκησαν κατά τους νεότερους χρόνους”.

Τέλος, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου συνομίλησε με την κ.Γκερέκου για θέματα προβολής της περιοχής όπως και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του πολιτισμικού θησαυρού του Διδυμοτείχου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου, ούτως ώστε να ενσωματωθεί στον ελληνικό αλλά και διεθνή τουριστικό ‘’χάρτη’’.