Σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου εξετάστηκε η προοπτική εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στην σύσκεψη αυτή, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Α.Ε Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συζήτησε με τον Εμπορικό Διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Biasin Roberto, λύσεις και πρωτοβουλίες στη διάνοιξη σιδηροδρομικών διαδρόμων μεταφοράς και εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος. Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο Διευθύνων σύμβουλος Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, αλλά και συνεργάτες του Ιταλού κορυφαίου στελέχους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι σκέψεις και συζητήσεις για χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά χύδην φορτίων από την Ουκρανία προς τη Μεσόγειο, τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της «ασφυξίας» στα στενά του Βοσπόρου, έχουν ξεκινήσει και ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, οι Ουκρανοί συζητούν με την Ε.Ε. και την Ελλάδα το άνοιγμα χερσαίου διαδρόμου προς την Αλεξανδρούπολη, για την εξαγωγή μέσω του λιμανιού της φορτίων σιταριού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου, αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, όπως και γυαλιού, του οποίου η Ουκρανία είναι η πρώτη στον κόσμο παραγωγός χώρα. Ειδικά για το γυαλί η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει σχεδόν η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Ταυτόχρονα οι Ουκρανοί σχεδιάζουν και εισαγωγές, μέρος εξ αυτών τουλάχιστον, από τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, μέσω Αλεξανδρούπολης, δεδομένου ότι ο δρόμος του Ευξείνου Πόντου έχει ουσιαστικά κλείσει γι’ αυτούς.
Τον γύρο του κόσμου, εξάλλου, εξακολουθούν να κάνουν πληροφορίες, ότι οι Ρώσοι κατάσχουν ουκρανικά φορτία στη Μαύρη Θάλασσα και τα πωλούν σε Τούρκους, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε πειρατεία και λαθρεμπόριο.
Αν οι συζητήσεις ευοδωθούν, τότε η Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι της θα καταστεί η πύλη εξόδου των ουκρανικών γεωργικών και μεταλλευτικών προϊόντων στη Μεσόγειο και από εκεί στις διεθνείς αγορές, και φυσικά εισαγωγής φορτίων από τη Δύση και την Άπω Ανατολή.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει τις υποδομές για έναν τέτοιο ρόλο –σε πρώτη φάση με μικρά πλοία– και πρόκειται να τις βελτιώσει περαιτέρω η έλευση ιδιώτη επενδυτή που αναμένεται να προκύψει από το επικείμενο άνοιγμα του διεθνούς διαγωνισμού.
Σιδηροδρομικές μεταφορές
Ωστόσο, για την ασφαλή και απρόσκοπτη σιδηροδρομική μεταφορά φορτίων προς και από την Ουκρανία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα χρειαστούν κάποιες μετατροπές στο δίκτυο ή και σε συρμούς, ώστε να επιτευχθεί συμβατότητα με τις υφιστάμενες υποδομές. Τα ελληνικά εμπορικά τρένα πάντως μπορούν και διασχίζουν άνετα τα δίκτυα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Όνειρα θερινής νυκτός….Δεν έχετε υπόψη τι υποδομες χρειάζεται ένα σύγχρονο λιμάνι ,για να κάνει διεθνείς εξαγωγές, με μεγάλα πλοία…. Εδώ με τα μασινια που έχετε θα φορτώνετε πλοία;; Σε πόσες μέρες;; Το πλοίο πληρώνετε με την ημέρα.. Χαχαχα!!!