Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Πέτκοφ στη γειτονική χώρα – Κατήγγειλε Ρωσία, μαφία και… ακροδεξιό κόμμα

Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Πέτκοφ στη γειτονική χώρα – Κατήγγειλε Ρωσία, μαφία και… ακροδεξιό κόμμα

Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, επέρριψε ευθέως την ευθύνη στη Ρωσία και στην ισχυρή μαφία στη χώρα του, αφού η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Πέτκοφ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία μόλις πριν από έξι μήνες, ψηφίστηκε με την υπόσχεση να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη διαφθορά στη χώρα και ώθησε τη Σόφια να ακολουθήσει μια ασυνήθιστα αυστηρή γραμμή έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ψήφο δυσπιστίας, περίπου 123 νομοθέτες από τους 239 του Κοινοβουλίου, ψήφισαν κατά του υπουργικού συμβουλίου του.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς κουκλοπαίκτες, χωρίς τη μαφία, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

Βουλγαρία: Ο Πέτκοφ κατηγορεί και τη Ρωσία για την πτώση της κυβέρνησης
Δίνοντας έναν «κατάλογο» των ανθρώπων που συνέβαλαν καθοριστικά στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ κατονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της για την απομάκρυνσή του, μέσω του ακροδεξιού κόμματος «Αναγέννηση».

Η ψηφοφορία δυσπιστίας την Τετάρτη επισπεύσθηκε από τον πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικών talk show, που μετατράπηκε σε πολιτικό, Σλάβι Τριφόνοφ, ο οποίος απέσυρε αιφνιδιαστικά το κόμμα του «Υπάρχει και τέτοιος λαός» από τον εύθραυστο τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Τριφόνοφ λέει ότι έχει διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατηγορεί τον Πέτκοφ ότι ακολουθεί πολύ ήπια γραμμή όσον αφορά την άδεια στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης επικεντρώθηκε στο αν ο Τριφόνοφ τραβάει την πρίζα της κυβέρνησης για λόγους που σχετίζονται με την ισχυρή ολιγαρχική μαφία της Βουλγαρίας, η οποία θα βγει χαμένη από την υποσχόμενη πάταξη της δωροδοκίας από τον Πέτκοφ. Η ερμηνεία αυτή ενισχύθηκε από μερικούς νομοθέτες από το κόμμα του Τριφόνοφ, οι οποίοι αυτομόλησαν προς τον Πέτκοφ ακριβώς επειδή είπαν ότι το κόμμα τους τάσσεται στο πλευρό της μαφίας. Ο Trifonov ανταπάντησε ότι οι ισχυρισμοί περί μαφίας ήταν παράλογοι.

Το κόμμα του Petkov, ακολουθούμενο από την αντιπολίτευση, θα έχει τώρα την ευκαιρία να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια λειτουργική πλειοψηφία. Εάν αυτό αποτύχει -όπως φαίνεται πιθανό-, η χώρα θα οδηγηθεί στις τέταρτες γενικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021.

Πηγή: iefimerida.gr