Λ. Μενδώνη στο Διδυμότειχο: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Λ. Μενδώνη στο Διδυμότειχο: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, με τα έργα να ξεκινούν τον ερχόμενο φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την χθεσινή επίσκεψη της στην “πόλη των κάστρων”.

Η κ.Μενδώνη έκανε αυτοψία το απόγευμα της Κυριακής στο κατεστραμμένο από την πυρκαγιά του 2017  ιστορικό Τέμενος Βαγιαζήτ, συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου, τον βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο, το δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.  Μπήκε και παρέμεινε στο εσωτερικό του τεμένους περίπου μια ώρα, κατά την οποία της έγινε πλήρης αναφορά από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιότητων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου για την υφιστάμενη κατάσταση.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την αυτοψία, η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε αρχικά πως:

“Πριν από 2-3 εβδομάδες το Κεντρικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για τη Μελέτη Αποκατάστασης του Τεμένους. Αυτός είναι ένας σταθμός, αν σκεφτεί κανείς πως από το 2017 έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια, να φτάσουμε στο 2020 για να ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από το ΥΠΠΟ ένα ερευνητικό πρόγραμμα προκειμένου να προταθούν λύσεις που θα ακολουθηθούν για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου. Είμαστε πραγματικά πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Αυτή τη στιγμή, με το συντονισμό των υπηρεσιών από το Γενικό Γραμματέα κι εμένα, εκπονείται η μελέτη για να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης με απώτερο στόχο να γίνει η δημοπράτηση αρχές φθινοπώρου. Οι πόροι θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δίνει και ένα ορατό τέλος στην αποκατάσταση του Μνημείου το 2025, όπου ολοκληρώνεται η χρηματοδοτική δυνατότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μνημείο ευτυχώς, τουλάχιστον από την τελευταία φορά που το είδα εγώ το Φεβρουάριου του 2020 δεν έχει υποστεί μεγάλα προβλήματα και αυτά τα οποία συνέβησαν, που ήταν κυρίως προβλήματα ευστάθειας του μιναρέ, έγιναν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, υπάρχει αισιοδοξία. Είμαστε πια σε φάση να πούμε πως το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί σωστά”.

Χρειάζεται μια εκδήλωση προβολής

το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Σχετικά με το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, για το οποίο το Evros-news.gr έχει επισημάνει πως δεν εγκαινιάστηκε επίσημα αν και λειτουργεί από το 2017, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως:

“Είναι θέμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε ό,τι ζητάει η Εφορεία το Υπουργείο ανταποκρίνεται, ειδικά σε θέματα προσωπικού. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να εγκαινιάσει κανείς ένα μουσείο το οποίο λειτουργεί. Αυτό που πρέπει να γίνει για το Μουσείο Διδυμοτείχου, γιατί χρειάζεται να έχει προβολή και όχι εγκαίνια, είναι να προγραμματίσουμε μία εκδήλωση με αφορμή διάφορες επετείους που υπάρχουν, ώστε να γίνει ένα άνοιγμα προκειμένου να τονιστεί ότι το Διδυμότειχο έχει ένα πολύ σημαντικό Μουσείο το οποίο λειτουργεί”. Σωστές οι δηλώσεις της κ.Μενδώνη, μόνο που και τα εγκαίνια με επισημότητα και ιδιαίτερους καλεσμένους, τέτοια εκδήλωση θα είναι. Εξάλλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από το 2018, αλλά η ίδια το ξαναεγκαινίασε το Σάββατο.

Προχωράει εντατικά η αξιοποίηση

του Τύμβου Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης

Τέλος, σε ερώτηση για τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης, για τον οποίο έχουμε τονίσει πολλές φορές από το Evros-news.gr ότι η υπουργός Πολιτισμού έχει δείξει προσωπικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανέφερε:

“Όπως ξέρετε, το έργο της Δοξιπάρας έχει ήδη ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει το δικό της έργο αυτεπιστασίας. Το μουσειακό κέλυφος, το οποίο είναι και το πλέον δύσκολο και απαραίτητο, είναι στο εξής στάδιο: Η Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων έχει την ετοιμότητα και θα αποστείλει το φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή 15 με 20 Ιουλίου. Από κει και πέρα, από τη στιμή που θα δοθεί επισήμως η έγκριση, θα δημοπρατηθεί το έργο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το έργο συντήρησης των ευρημάτων που χρήζουν περαιτέρω συντήρησης επικουρικά στην Εφορεία”.

Η επίσκεψη στον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό

Νωρίτερα, με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα υποδέχθηκε και φιλοξένησε στο Επισκοπείο Δδυμοτείχου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την Υπουργό συνόδευε  κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η κ.Μενδώνη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είχαν την ευκαιρία να συνεργασθούν για αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα και να επικαιροποιήσουν τις προτεραιότητες. Η Υπουργός διαβεβαίωσε το Σεβασμιώτατο ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι η προώθηση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων που αφορούν το χαρτοφυλάκιο της.
Παρών στην συνάντηση της κυρίας Υπουργού με τον Σεβασμιώτατο ήταν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
Με πληροφορίες από radioevros.gr

Ένα σχόλιο

  1. Εμείς φτιάχνουμε τά τζαμιά ,και οι απέναντι γκρεμίζουν σιγά σιγά την Αγιά Σοφιά!!! Μπράβο Ελληνικό κράτος!!!!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*