Ορεστιάδα: Εκδήλωση “99 χρόνια προόδου” στα Ορέστεια 2022″

Ορεστιάδα: Εκδήλωση “99 χρόνια προόδου” στα Ορέστεια 2022″

 Με τον τίτλο “99 χρόνια προόδου”, διοργανώνονται και φέτος από το Δήμο Ορεστιάδας οι εορταστικές εκδηλώσεις “Ορέστεια 2022”, για την επέτειο της ίδρυσης της Νέας Ορεστιάδος το 1923 από τους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς.

Πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου, για να μπορούν να βλέπουν έστω τις πατρογονικές τους εστίες στην αδικοχαμένη πλέον Ανατολική Θράκη. Και όλα αυτά με τη σοφή και συνετή καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου Βαρβάκη, που ως άλλος Μωυσής οδήγησε το λαό του κατά την τραγική έξοδο του από την ποτισμένη με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα γη των πατέρων του στη νέα του πατρίδα.

Την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, κατ’ έθος, εορτάζεται η επέτειος της ίδρυσης της νεότερης πόλης Ελλάδος, που χτίστηκε στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, της Νέας Ορεστιάδος, που ανδρώθηκε και προόδευσε χάρη στον κόπο και τον μόχθο των κατοίκων της.

Την Κυριακή, 26 του μηνός Ιουνίου ε.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησε η Δοξολογία και το Μνημόσυνο των ιδρυτών της πόλης. Στη συνέχεια στην παρακείμενη πλατεία, όπου η προτομή του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου, εψάλη Τρισάγιο, κατετέθη στέφανος και μίλησε επίκαιρα ο φιλόλογος Δημήτριος Κιηγμάς.

Ακολούθως στη μεγάλη αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος, δίπλα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, εγκαινιάσθηκε Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης», από το αρχείο του Γρηγορίου Αζορίδη, και μίλησε ο Δικηγόρος Ορεστιάδος Βασίλειος Παραπαγγίδης με θέμα· «Ανατολική Θράκη 1922 – Δικαίωμα στη λήθη;».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδος και Μόρφου Βασίλειος Μαυρίδης και Βίκτωρ Χατζηαβραάμ αντίστοιχα, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως και φορέων και πλήθος κόσμου.